Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Sterilisatie van de man

Sterilisatie van de man

Vasectomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u door uw huisarts bent verwezen naar de uroloog voor een vasectomie (sterilisatie). Met een relatief kleine operatieve ingreep kan de arts u gewenst onvruchtbaar maken. In deze informatie kunt u alles lezen over deze operatie.

Wat is een vasectomie?

Een vasectomie is een operatieve ingreep waarbij de uroloog de zaadleiders onderbreekt. Hierdoor kunnen zaadcellen uit de testikels niet meer bij de zaadvloeistof komen. De ingreep is in principe onherroepelijk. Een vasectomie is dan ook alleen een goede keuze als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt krijgen. Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksleven. U kunt geen kinderen meer verwekken, maar u krijgt net als voorheen een erectie en een orgasme met ejaculatie (zaadlozing). Het sperma bevat alleen geen zaadcellen.

Voorbereiding op de operatie

Om infectie te voorkomen, verzoeken wij u de avond voor de ingreep de beharing van de balzak zorgvuldig weg te halen met een tondeuse. Indien deze ingreep zoals gebruikelijk onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, hoeft u niet nuchter te zijn voor de ingreep. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, moet u in overleg met uw arts hiermee enige dagen van tevoren stoppen.
Neem een strak zittende onderbroek of zwembroek mee; deze moet u tot 24 uur na de ingreep aanhouden.

Operatie

Onder verdoving maakt de dokter een kleine snede links en rechts in de balzak. Van beide zaadleiders verwijdert de arts vervolgens een stukje en de uiteinden bindt hij af.

Vasectomie

Tijdens de ingreep ervaart u een wat trekkend gevoel in uw liezen, omdat daar de zaadleiders doorheen lopen. De arts sluit de huid van de balzak met een oplosbare hechting. Deze hoeft u niet te verwijderen en lossen vanzelf op na 7 tot 14 dagen. De ingreep duurt ongeveer twintig minuten.

Na de operatie

Indien deze ingreep zoals gebruikelijk onder plaatselijke verdoving plaatsvindt, mag u direct na de operatie naar huis. U mag niet fietsen of zelf naar huis rijden.

Weer thuis

Om een nabloeding te voorkomen, is het beter de rest van de dag rustig aan te doen. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied rond de balzak en de liezen pijnlijk worden. U kunt hiertegen een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.
De volgende dag kunt u weer douchen. Vermijd de eerste dagen na de ingreep zwaar werk. Ga ook niet zwaar tillen of sporten. Wacht ook even met fietsen totdat de wondjes zijn genezen. De eerste week raden wij seksueel contact af. Gedurende 2 weken niet zwemmen, naar de sauna of in bad.

Houdt u er rekening mee dat u de eerste tijd na de ingreep nog steeds vruchtbaar bent!
Geadviseerd wordt anticonceptie te gebruiken tot u na de spermacontrole bericht krijgt dat u onvruchtbaar bent.

Spermacontrole

U krijgt een plastic potje en een laboratoriumformulier mee naar huis voor de spermacontrole. Na drie maanden (en ten minste twintig zaadlozingen) kunt u sperma inleveren in het potje samen met het laboratoriumformulier .

Het sperma kunt u op werkdagen inleveren bij:
Wij verzoeken u het potje zo snel mogelijk na de zaadlozing in te leveren. Het kan zijn dat u meerdere keren sperma moet inleveren totdat er geen zaadcellen meer in aanwezig zijn. U kunt pas stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen nadat wij bij het spermaonderzoek geen zaadcellen meer hebben gevonden. Dus tot aan de uitslag van het spermaonderzoek moet u met anticonceptie doorgaan!

De uitslag

U krijgt de uitslag schriftelijk thuisgestuurd (en niet telefonisch).

Mogelijke complicaties

Wondinfectie en nabloeding komen zelden voor. Geringe blauwverkleuring van de balzak en de basis van de penis zijn normaal. Een druppeltje bloed uit de wondjes is niet verontrustend; dit gaat vanzelf over.
Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien. Dan bent u weer vruchtbaar.

Bij de volgende verschijnselen raden wij u aan om contact op te nemen met de polikliniek urologie of - buiten werktijden en in het weekend - met Spoedeisende Hulp (SEH):
Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien. Dan bent u weer vruchtbaar.

Vergoeding voor de kosten

Let op: voor de vergoeding voor de kosten van de ingreep moet u van tevoren contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van de afspraken tussen uw zorgverzekeraar en ons ziekenhuis kunnen de hoogte van de kosten van de ingreep verschillen.
Het kan zijn dat uw verzekering niets of slechts een gedeelte van de kosten vergoedt. U bent zelf verantwoordelijk voor de vergoeding van de kosten.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0809
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien