Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde
Logopedie

Stemrust en Stemrevalidatie

Stemrust en Stemrevalidatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort wordt u opgenomen voor onderzoek en|of behandeling van de stembanden door de KNO-arts. Wij vragen u contact op te nemen met één van de logopedisten voor het maken van een afspraak pré-operatief.
Tijdens deze afspraak zal het traject (operatie –) stemrust – logopedie besproken worden. Tevens wordt besproken hoe om te gaan met uw werksituatie. Heeft u al een afspraak voor ná de stemoperatie bij een externe stemlogopedist, dan hoeft u geen contact met ons op te nemen.


Onder volledige narcose wordt een buis in de mond- en keelholte gebracht. Met een microscoop beoordeelt de KNO-arts via de buis de stembanden en het gebied eromheen. In geval van een stemoperatie zal de afwijking van de stembanden worden verwijderd. In geval van een (diagnostische) kijkoperatie worden de stembanden ook beoordeeld en wordt, indien dit is afgesproken, een evt. afwijking behandeld.

Na de operatie wordt vaak een periode van stemrust (zwijgen) voorgeschreven. Dit is om het wondje op de stemband(en) de tijd te geven te genezen. De duur van de stemrust is afhankelijk van de aard van de afwijking, de grootte van het wondje en het beroep. De periode van stemrust is meestal 3-5 dagen.

Tijdens de periode van stemrust gelden de volgende leefregels

Na de operatie (inclusief stemrust) is de stem niet altijd helder. Dit is heel natuurlijk. U hoeft hier niet van te schrikken. Na de periode van stemrust volgt een periode van 4 weken van stemrevalidatie met de logopedist. Deze periode wordt gebruikt voor het opbouwen van de stembelasting en middels ontspanning en stemoefeningen zal worden gewerkt aan het optimaliseren van de stemkwaliteit en de -functie. De KNO-controle vindt plaats aan het einde van de logopedische behandeling of, indien dit wenselijk is, eerder.


Foldernummer: 0474
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien