Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fertiliteitscentrum
Gynaecologie

Stappenplan Intra Uteriene Inseminatie In de mild gestimuleerde cyclus

Stappenplan Intra Uteriene Inseminatie In de mild gestimuleerde cyclus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Fertiliteitscentrum Voorburg
Fertiliteitscentrum Voorburg


Stap 1. Aanmelding bij verpleegkundige

Wanneer u de intake heeft gehad bij de arts over uw aankomende IUI-behandeling, dan meldt u zich bij het fertiliteitsteam voor een eerste kennismakingsgesprek met de fertiliteitsverpleegkundige. Hierbij komen de praktische zaken rondom de behandeling aan bod en wordt het stimulatieschema meegeven.

Mail a.u.b. naar ivf@rdgg.nl dat u een gesprek wilt na een IUI-intake met de verpleegkundige voor uitleg over de praktijk van de behandeling. Vermeld daarbij altijd uw patiëntennummer van u en uw partner, uw volledige naam en geboortedatum. Vergeet ook niet het telefoonnummer waarop u te bereiken bent voor het inplannen van de afspraak.

Stap 2: Afspraak maken voor een echo-onderzoek

Op de eerste dag van de menstruatie (eerste dag van veel en helder rood bloedverlies) meldt u zich aan via de e-mail ivf@rdgg.nl. Als de menstruatie na 17.00 uur begint telt de volgende de dag de eerste dag.
In de e-mail zet u de volgende gegevens:
Er wordt een afspraak met u gemaakt voor een inwendig echo-onderzoek op de derde cyclusdag. Denk aan een lege blaas bij de echo-onderzoeken. Op de echokamer is geen toilet aanwezig.

Stap 3: Op de derde cyclusdag vindt er echo-onderzoek plaats en krijgt u prikinstructie. Soms wordt er ook bloedonderzoek verricht.

De inwendige echo op de derde cyclusdag is bedoeld om te bepalen of gestart kan worden met de injecties met hormonen. Het aantal eiblaasjes (oftewel follikels) wordt geteld en er wordt beoordeeld of het baarmoederslijmvlies dun is. Indien er geen bijzonderheden zijn start u die dag met hormooninjecties. U gaat hier in ieder geval mee door tot cyclusdag 8. In de natuurlijke cyclus groeit er per maand maar 1 eiblaasje. Het doel van hormoon toediening is om meerdere eiblaasjes te laten groeien waarmee de kans op zwangerschap per poging groter wordt. De kans op een meerlingzwangerschap wordt hierdoor echter ook vergroot.

Stap 4: Op de achtste cyclusdag vindt opnieuw echo-onderzoek plaats om de groei van de eiblaasjes te bepalen.

Verdere afspraken vinden plaats naar aanleiding van de echo-bevindingen.

Stap 5: Bij een eiblaasje van 18 mm of groter wordt een afspraak gemaakt voor toedienen van een HCG-injectie. De inseminatie vindt 42 uur later plaats.

U krijgt te horen hoe laat uw partner moet komen voor de zaadproductie of inleveren van het semen en hoe laat u moet komen voor de inseminatie. Voor de kwaliteit van het zaad is een laatste zaadproductie op de dag van de HCG-injectie (of de dag ervoor) gewenst, gemeenschap mag ook. Een langere onthoudingsperiode is niet wenselijk voor de kwaliteit van het zaad.

Indien er meer dan 2 - 3 grote follikels zijn wordt een poging gestaakt in verband met het meerling risico!

Stap 6: De dag van de inseminatie

Wel of niet zwanger?

Indien er 2 weken na de inseminatie nog geen menstruatie is opgetreden kunt u een zwangerschapstest doen. Bij een positieve test maakt u een afspraak voor een zwangerschapsecho bij ons op de afdeling. Wanneer de menstruatie optreedt, mag u een nieuwe afspraak maken voor een volgende behandeling.
Neem in beide gevallen contact op via e-mail ivf@rdgg.nl

Gedurende de behandeling moet u gedurende de stimulatiefase beschikbaar zijn, anders kunt u niet met een behandeling starten.

“Om te onthouden”

Stop ruim tevoren met roken of inname van andere giftige stoffen. Matig uw alcoholgebruik. Eventuele ziektes en/of medicijngebruik dient u voor of tijdens de behandeling te melden.
Wilt u hulp bij het stoppen met roken? Bekijk de folder ‘Stoppen met roken’ op de website reinierdegraaf.nl.

Als de man koorts heeft (tenminste 1 dag boven 38°C of hoger; rectaal gemeten) moet de behandeling 3 maanden worden uitgesteld en moet er voor 3 maanden na de koorts een sperma-overlevingstest (SOT) worden afgesproken. Koorts heeft een negatief effect op de genetische formatie van de zaadcellen. Het duurt 3 maanden voordat alle zaadcellen vervangen zijn.


Draag geen parfum!
Op de fertiliteitafdeling geldt een parfumverbod.
Denk hieraan op dagen dat u op onze afdeling moet zijn. Gebruik géén parfum, geparfumeerde bodylotion, aftershave of sterk geparfumeerde deodorant.

Afspraak maken, bereikbaarheid

Uitsluitend via e-mail: ivf@rdgg.nl voor het aanmelden en overige zaken. Vermeld daarbij altijd uw patiëntennummer van u en uw partner, uw volledige naam en geboortedatum. Vergeet ook niet het telefoonnummer waarop u te bereiken bent voor het inplannen van de afspraak.

Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u een afspraak maken bij de behandelend arts via de poli gynaecologie, tel. 015 - 260 42 07.

Telefoon: 070 - 340 11 15
  • ma-vr tussen 10.00-12.00 uur en 15.00–16.00 uur: Houd altijd uw patiëntennummer bij de hand!
  • Weekend/ feestdagen: Zijn wij telefonisch niet bereikbaar. U kunt uw dringende vraag per e-mail stellen ivf@rdgg.nl. Wij zullen dan zo nodig contact met u opnemen.
Het fertiliteitscentrum is in het weekend en op feestdagen geopend voor noodzakelijke echo’s en behandelingen, en bereikbaar via de hoofdingang.

Versie: PKL-BY 02.2 Stappenplan IUI in de mild gestimuleerde cyclus - 0313 versie 29082023


Foldernummer: 0313
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien