|
Fertiliteitscentrum Voorburg |
Behandeling met Letrozol bij behandeling met ingevroren embryo’s
U gaat beginnen met het gebruik van Letrozol ter bevordering van de eisprong zodat we op het juiste moment in de cyclus een embryo kunnen plaatsen.
Een alternatief bij een ovulatiestoornis is om een cyclus na te bootsen met behulp van oestrogenen en
progesteron (“substitutieschema”). Het nadeel hiervan is dat de medicatie bij een substitutieschema dagelijks moet worden gebruikt t/m de 12
e week van een zwangerschap. Dit kan als belastend worden ervaren.
Letrozol wordt net als Clomid gebruikt voor ovulatie-inductie.
Het middel Letrozol is niet geregistreerd voor deze indicatie, dat betekent dat Letrozol alleen aan u kan worden voorgeschreven als u hiervoor expliciet toestemming geeft aan uw arts.
Door deze behandeling heeft u meer kans op een meerlingzwangerschap wanneer u een spontane ovulatie heeft en een embryo wordt geplaatst.
Daarnaast kunnen er door deze behandeling meerdere follikels groeien en dus meer eitjes rijpen. Dan is het niet verstandig om onbeschermde gemeenschap te hebben vanwege de kans op een meerlingzwangerschap, zoals een drieling- of vierlingzwangerschap.
Stap 1. Aanmelding
Wanneer u een gesprek heeft gehad bij de fertiliteitsarts/gynaecoloog over uw aankomende behandeling, meld u zich bij de fertiliteitsverpleegkundige. Hierbij komen praktische zaken rondom de behandeling aan bod. Afhankelijk van wel of geen cyclus, wordt er mogelijk ook een afspraak gemaakt voor een inwendig echo-onderzoek.
Stap 2: Echo-onderzoek
Naar aanleiding van een eventueel echo-onderzoek wordt gekeken of u op dat moment kunt starten met de behandeling en wordt er medicatie meegegeven.
Het kan zijn dat u niet direct kunt starten maar dat u eerst medicijnen moet gebruiken om een
menstruatie op te wekken. Of het kan zijn dat een spontane
menstruatie eerst wordt afgewacht.
Stap 3: Start behandeling
- De eerste dag van de menstruatie telt als cyclusdag 1. Aanmelden op cyclusdag 1 bij de verpleegkundige via: ivf@rdgg.nl, dan wordt ook een afspraak gemaakt voor echo op cyclusdag 12.
- U neemt op dag 3 t/m 7, twee tabletjes 2,5mg Letrozol in, dus in totaal 5mg per dag.
- Op de 12e cyclusdag wordt er met een vaginale echo gekeken of er al een follikel groeit. Denk aan een lege blaas bij het echo-onderzoek. Op de echokamer is GEEN toilet aanwezig.
- Wanneer de follikel een diameter heeft van ongeveer 18-20mm is het eitje rijp en gaat u een hormoon prikken om de follikel te laten springen.
- Nu weet het fertiliteitslab wanneer zij uw embryo(‘s) kan ontdooien. De embryotransfer is meestal 4 of 5 dagen na de eisprong. Het fertiliteitslaboratorium neemt contact met u op om met u de eventuele plaatsing af te spreken. Zorg ervoor dat u bereikbaar bent.
Indien er nog steeds geen follikelgroei is op cyclusdag 16 zal de behandeling gestaakt worden en zal er alsnog worden overgegaan op een substitutieschema.
Stap 5: Wel of geen embryo plaatsing
Afhankelijk van de invriesmethode, is de kans op plaatsing van een embryo na ontdooiing 50-90%.
Wanneer het embryo na ontdooiing niet goed ontwikkelt, zal het niet geplaatst worden. Als er nog embryo’s zijn ingevroren kunt u zich bij de volgende
menstruatie opnieuw aanmelden voor een nieuwe ‘cryocyclus’.
Het is helaas ook mogelijk dat alle embryo’s na ontdooiing niet goed zijn om te plaatsen. Indien u een nieuwe IVF/ICSI behandeling wilt doen, moet u eerst
contact opnemen met de fertiliteitsverpleegkundige. Zij gaat dan een afspraak maken voor een gesprek bij de fertiliteitsarts, gynaecoloog of fertiliteitsverpleegkundige.
De plaatsing van het embryo
In de ochtend van de eventuele embryo plaatsing hoort u van het fertiliteitslaboratorium het wel of niet doorgaat en hoe laat de plaatsing is gepland.
De plaatsing is meestal aan het einde van de ochtend of in de middag. Neem uw identiteitsbewijs mee en denk aan een halfvolle blaas.
Wel of niet zwanger
Indien er 14 dagen na de plaatsing nog geen
menstruatie is opgetreden kunt u een zwangerschapstest doen.
Bij een positieve test maakt u een afspraak voor een zwangerschapsecho bij ons op de afdeling.
Wanneer de
menstruatie optreedt, mag u een nieuwe afspraak maken voor een volgende behandeling als er nog embryo’s zijn ingevroren.
Draag geen parfum!
Op de fertiliteitafdeling geldt een parfumverbod.
Denk hieraan op dagen dat u op onze afdeling moet zijn. Gebruik géén parfum, geparfumeerde bodylotion, aftershave of sterk geparfumeerde deodorant. Afspraak maken, bereikbaarheid
Uitsluitend via e-mail:
ivf@rdgg.nl voor het aanmelden en overige zaken. Vermeld daarbij altijd uw patiëntennummer van u en uw partner, uw volledige naam en geboortedatum. Vergeet ook niet het telefoonnummer waarop u te bereiken bent voor het inplannen van de afspraak.
Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u een afspraak maken bij de behandelend arts via de poli gynaecologie, tel. 015 - 260 42 07.
Telefoon: 070 - 340 11 15- ma-vr tussen 10.00-12.00 uur en 15.00–16.00 uur: Houd altijd uw patiëntennummer bij de hand!
- Weekend/ feestdagen: Zijn wij telefonisch niet bereikbaar. U kunt uw dringende vraag per e-mail stellen ivf@rdgg.nl. Wij zullen dan zo nodig contact met u opnemen.
Het fertiliteitscentrum is in het weekend en op feestdagen geopend voor noodzakelijke echo’s en behandelingen, en bereikbaar via de hoofdingang.
Versie: PKL-BY 04.6 Stappenplan Cryocyclus met Letrozol - 0311 versie 14082023