Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

Speekselklierscintigrafie

Speekselklierscintigrafie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Afspraak datum:
Afspraak tijd:
Afdeling:Nucleaire geneeskunde
Locatie:Gasthuis Delft, begane grond - gang G Reinier de Graafweg 5 2625 AD Delft

U ontvangt deze informatie, omdat wij u binnenkort verwachten op de afdeling Nucleaire geneeskunde voor een onderzoek naar de speekselklieren. Hierna leest u meer over de speekselklieren en het bijbehorende onderzoek.

Aanmelden met behulp van patiëntenpas

U mag zich in het ziekenhuis met uw patiëntenpas aanmelden bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt bij ons ziekenhuis geregistreerd? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de afdeling Patiëntenregistratie bij de ingang van ons ziekenhuis.

Doel van het onderzoek

Omdat u last heeft van een droge mond krijgt u een speekselklierscintigrafie. Hiermee wordt gekeken of een afwijking in de functie van de speekselklieren de oorzaak is. Er wordt onder andere gekeken hoe er speeksel wordt aangemaakt en hoe de uitscheiding ervan is.

Voorbereiding op de speekselklierscintigrafie

Het is belangrijk dat u twee uur voor het onderzoek nuchter bent. Dat betekent dat u vanaf 2 uur voor het onderzoek niet mag eten en drinken. Alleen het drinken van een beetje water mag wel.

Belangrijk
Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek aan de medewerkers van de afdeling nucleaire geneeskunde.

Het onderzoek in het kort

U ligt op een onderzoekstafel. Daar krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof toegediend via een bloedvat in de arm. Onmiddellijk hierna start het maken van een serie foto’s (scan). Het is belangrijk dat u tijdens het maken van de foto’s stil blijft liggen. Gedurende de scan krijgt u ook nog een kleine hoeveelheid vloeistof in de mond toegediend om te kijken hoe de speekselklieren hier op reageren.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 60 minuten.

Na het onderzoek

De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen en is niet gevaarlijk voor u of uw omgeving.

Contact met jonge kinderen en zwangere vrouwen

Kleine kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Bij een aantal onderzoeken is het daarom beter om direct contact met zwangere vrouwen en kleine kinderen te vermijden. Dit geldt vooral nadat we de radioactieve stof op de dag van het onderzoek hebben toegediend. Met ‘direct contact’ bedoelen we: langer dan een uur dicht naast elkaar zitten of liggen.

Onze medewerkers kunnen u vertellen of u contact met jonge kinderen en zwangere vrouwen moet vermijden en voor welke periode dit geldt. Ook verzoeken wij u kleine kinderen niet mee te nemen als u voor onderzoek komt.

Uitslag

Aangezien wij de resultaten eerst moeten bewerken en beoordelen, is het niet mogelijk om u meteen de uitslag te geven. Uw arts geeft u de resultaten van het onderzoek. Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.


Foldernummer: 0578
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien