Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

Somatostatine-receptor scintigrafie

Somatostatine-receptor scintigrafie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Afspraak datum:
Afspraak tijd:
Afdeling:Nucleaire geneeskunde
Locatie:Gasthuis Delft, begane grond - gang G Reinier de Graafweg 5 2625 AD Delft

U ontvangt deze informatie, omdat wij u binnenkort verwachten op de afdeling Nucleaire geneeskunde voor een onderzoek. Bij dit onderzoek spuiten wij een licht radioactieve stof in een ader van uw arm. U krijgt dit onderzoek om na te gaan hoe de toegediende stof zich in uw lichaam verspreid. Bij afwijkingen komen bepaalde cellen voor waaraan de toegediende stof zich bindt.

Aanmelden met behulp van patiëntenpas

U mag zich in het ziekenhuis met uw patiëntenpas aanmelden bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt bij ons ziekenhuis geregistreerd? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de afdeling Patiëntenregistratie bij de ingang van ons ziekenhuis.

De voorbereiding op het onderzoek

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Als u een behandeling krijgt met somatostatine, kan het nodig zijn dit middel te stoppen. Tussen de laatste dosering somatostatine die u gebruikt en het onderzoek op de afdeling nucleaire geneeskunde moet minimaal twaalf uur verstreken te zijn. Wij bespreken dit met u na overleg met uw arts. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw arts of met de afdeling Nucleaire geneeskunde. Wij willen in ieder geval graag weten welke medicijnen u gebruikt.

Soms is het nodig dat u een laxeermiddel gebruikt. U krijgt dan Prunacolon mee. Hierover krijgt u instructie mee. Als u van tevoren klachten heeft van diarree is laxeren ongewenst. Wilt u ons dit laten weten?

U kunt uw eigen muziek meenemen; ook is het mogelijk naar de radio te luisteren. Het staat u vrij iemand mee te nemen die u vergezelt.

Belangrijk
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding, meldt u dit dan voor het onderzoek aan de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Het onderzoek

Na inspuiting duurt het enige tijd voordat de stof zich in uw lichaam heeft verspreid. In principe maken wij de foto’s na 24 uur (duur: twee uur) en soms nogmaals na 48 uur (duur: één uur). Tijdens het maken van de foto’s ligt u op uw rug op de onderzoektafel, waarbij de gammacamera langzaam over u heen en onder u doorschuift. Deze camera is zeer gevoelig en vangt de straling op die de licht radioactieve vloeistof uitstraalt. Voor een goed resultaat is het nodig dat de gammacamera dicht bij uw lichaam staat en dat u stilligt. Afhankelijk van de reden van het onderzoek maken wij soms ook foto’s waarbij de gammacamera om u heen draait. Dit bespreken wij allemaal met u.

Niet schadelijk

De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is zeer gering en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam of uw omgeving.

Uitslag

Aangezien wij de resultaten eerst moeten bewerken en beoordelen, is het niet mogelijk om u meteen de uitslag te geven. Uw arts geeft u de resultaten van het onderzoek. Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.


Foldernummer: 0577
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien