Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Logopedie

Slikvideo maken

Slikvideo maken

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u het slikken van voeding moeilijk gaat of omdat u zich vaak verslikt. Om de oorzaak en de ernst van uw slikprobleem te achterhalen, heeft uw specialist een slikvideo aangevraagd. Tijdens dit röntgenonderzoek worden video-opnamen gemaakt van het slikproces en de passage van verschillende consistenties (vloeibaar en vast) naar de maag. Deze opnamen worden mogelijk gemaakt door het gebruik van een contrastmiddel (barium).

Het onderzoek

Hierna leest u over twee onderzoeken die u tijdens de behandeling kunt verwachten: het vooronderzoek en het röntgenonderzoek.

Het vooronderzoek

Twintig minuten voordat de slikvideo wordt gemaakt, heeft u een afspraak bij de logopedist. Zij stelt u een aantal vragen over uw slikprobleem en doet onderzoek naar de motoriek en de sensibiliteit in en rondom uw mond. De logopedist neemt met u verschillende houdingen of slikmanoeuvres door die tijdens het maken van de slikvideo aan u gevraagd kunnen worden. Een andere houding of een andere manier van slikken kan namelijk helpen het slikken beter te laten verlopen. Uiteraard kunt u tijdens dit vooronderzoek vragen stellen die te maken hebben met uw slikprobleem of het onderzoek.

Het röntgenonderzoek

De logopedist voert samen met de radioloog het röntgenonderzoek uit. Dit onderzoek neemt ongeveer een half uur tot drie kwartier in beslag. Tijdens het onderzoek biedt de logopedist u verschillende hoeveelheden contrastmiddel(barium) aan, in zowel vaste als vloeibare vorm. De radioloog of de logopedist geeft u tijdens het onderzoek instructies over het slikken of over uw zithouding. Het onderzoek is niet belastend. Het enige nadeel is dat barium niet bijzonder lekker smaakt.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek sturen de radioloog en de logopedist een verslag naar uw specialist. Deze kan de opnames digitaal inzien. Het is belangrijk een vervolgafspraak te maken, zodat u de slikvideo kunt bespreken. Zo nodig kunt u met uw specialist een verdere behandeling afspreken.

De logopedist zal na afloop van het onderzoek eventueel noodzakelijke adviezen voor het slikken alvast met u bespreken. Als blijkt dat u verdere logopedische begeleiding nodig heeft, bespreekt de logopedist dit met uw specialist.

Belangrijk

Locatie

Het slikvideo-onderzoek vindt plaats bij de afdeling radiologie op de begane grond. Meldt u zich bij de balie.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Dan kunt u contact opnemen met het Secretariaat Paramedische Dienst via 015 - 260 33 42.


Foldernummer: 0471
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien