U ontvangt deze informatie, omdat bij u het slikken van voeding moeilijk gaat of omdat u zich vaak verslikt. Om de oorzaak en de ernst van uw slikprobleem te achterhalen, heeft uw specialist een slikvideo aangevraagd. Tijdens dit röntgenonderzoek worden video-opnamen gemaakt van het slikproces en de passage van verschillende consistenties (vloeibaar en vast) naar de maag. Deze opnamen worden mogelijk gemaakt door het gebruik van een contrastmiddel (barium). Het onderzoek
Hierna leest u over twee onderzoeken die u tijdens de behandeling kunt verwachten: het vooronderzoek en het röntgenonderzoek.
Het vooronderzoek
Twintig minuten voordat de slikvideo wordt gemaakt, heeft u een afspraak bij de logopedist. Zij stelt u een aantal vragen over uw slikprobleem en doet onderzoek naar de motoriek en de sensibiliteit in en rondom uw mond. De logopedist neemt met u verschillende houdingen of slikmanoeuvres door die tijdens het maken van de slikvideo aan u gevraagd kunnen worden. Een andere houding of een andere manier van slikken kan namelijk helpen het slikken beter te laten verlopen. Uiteraard kunt u tijdens dit vooronderzoek vragen stellen die te maken hebben met uw slikprobleem of het onderzoek.
Het röntgenonderzoek
De logopedist voert samen met de radioloog het röntgenonderzoek uit. Dit onderzoek neemt ongeveer een half uur tot drie kwartier in beslag. Tijdens het onderzoek biedt de logopedist u verschillende hoeveelheden contrastmiddel(barium) aan, in zowel vaste als vloeibare vorm. De radioloog of de logopedist geeft u tijdens het onderzoek instructies over het slikken of over uw zithouding. Het onderzoek is niet belastend. Het enige nadeel is dat barium niet bijzonder lekker smaakt.
Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek sturen de radioloog en de logopedist een verslag naar uw specialist. Deze kan de opnames digitaal inzien. Het is belangrijk een vervolgafspraak te maken, zodat u de slikvideo kunt bespreken. Zo nodig kunt u met uw specialist een verdere behandeling afspreken.
De logopedist zal na afloop van het onderzoek eventueel noodzakelijke adviezen voor het slikken alvast met u bespreken. Als blijkt dat u verdere logopedische begeleiding nodig heeft, bespreekt de logopedist dit met uw specialist.
Belangrijk
- Neemt u bij uw bezoek aan ons ziekenhuis uw identiteitsbewijs en patiëntenpas mee. Heeft u geen patiëntenpas? Op www.reinierdegraaf.nl/afspraak leest u hoe u deze pas verkrijgt.
- Als u slikproblemen heeft bij specifiek voedsel vragen wij u dit mee te nemen voor het röntgenonderzoek.
- U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn.
- Uw kleding moet bij de hals vrij zijn. Wij raden u dan ook aan om geen halssieraden of oorbellen te dragen.
- In principe kan uw partner, familielid of bekende niet bij het röntgenonderzoek aanwezig zijn. Mocht begeleiding toch noodzakelijk zijn, dan is dit uiteraard wel mogelijk.
- Als u zwanger bent, raden wij het maken van een slikvideo af in verband met straling. Als uw begeleider zwanger is, raden wij u aan een ander familielid of bekende mee te nemen
Locatie
Het slikvideo-onderzoek vindt plaats bij de afdeling radiologie op de begane grond. Meldt u zich bij de balie.
Contact
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Dan kunt u contact opnemen met het Secretariaat Paramedische Dienst via 015 - 260 33 42.