Deze folder geeft u informatie over een sleutelbeenbreuk bij een kind tot 15 jaar.Diagnose en onderzoek
Een breuk van het sleutelbeen ontstaat in de meeste gevallen door een val op de schouder. De diagnose wordt vaak al vermoed op basis van lichamelijk onderzoek en bevestigd met een röntgenfoto.
Behandeling
Een sleutelbeenbreuk behoeft bij een kind zeer zelden tot nooit een operatie en geneest vrijwel altijd vanzelf zonder aantasting van de schouderfunctie. Het herstel verloopt vele malen vlotter dan bij een volwassene. Kinderen kunnen zelf heel goed aangeven wat wel kan en wat niet, gewoonweg doordat ze de arm weer gaan gebruiken. Dit is niet erg en u hoeft dit als ouder ook niet tegen te houden. Alleen is het wel verstandig om activiteiten met risico op vallen (zoals trampoline springen, voetballen etc.) de eerste 4 weken te voorkomen of te beperken.
In eerste instantie wordt op de spoedeisende hulp een mitella of een sling aangemeten. Deze dient puur ter comfort. Als het kind deze liever af heeft, dan is dit geen probleem. Hele jonge kinderen willen de mitella vaak helemaal niet om. Ook dit is niet erg.
Na 4 weken kunt u de breuk als genezen beschouwen. Dit gaat dus vaak samen met een normaal gebruik van de arm door het kind. Controle met een röntgenfoto is niet nodig, want dit heeft geen consequenties voor de behandeling als er geen klachten zijn.
Een verdikking ter hoogte van de breuk is vaak nog lang voelbaar en/of zichtbaar. Dit verdwijnt over het algemeen in de loop van jaren tijdens de groei.
Douchen
Uw kind mag gewoon douchen zonder mitella of sling.
Pijnstilling
Volg de instructies van uw arts over pijnmedicatie op. In algemene zin raden wij het gebruik van paracetamol aan. Dit is een pijnstiller zonder al te veel bijwerkingen. De dosering voor kinderen is afhankelijk van het gewicht en staat in de bijsluiter of op de verpakking. Wanneer paracetamol onvoldoende pijnstilling biedt, kan extra pijnstilling nodig zijn. Neem hiervoor
contact op met uw behandelend arts (via poli) of uw huisarts.
Oefenen
Oefenen gaat bij kinderen eigenlijk vanzelf door het dagelijks gebruik en zeer vlot. Fysiotherapie is zelden nodig en alleen op indicatie.
Zwemmen
Uw kind mag zwemmen als de klachten sterk zijn afgenomen en zodra hij of zij denkt dat dat gaat. Over het algemeen is dit na een week of 4 het geval.
Vliegen
Uw kind mag vliegen met dit letsel.
Contact
Als de mitella of sling kapot is of klachten veroorzaakt, neemt u
contact op met de gipskamer. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur op telefoonnummer: 015 - 260 38 46.
Voor vragen over medicijnen óf als de pijn toeneemt, neemt u
contact op met de polikliniek van uw behandelend arts:
- Polikliniek trauma chirurgie orthopedie: 015 - 260 42 13
- SEH (buitenkantoortijden in noodsituatie): 015 - 260 30 60
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u
contact opnemen met de gipskamer.