U ontvangt deze folder omdat bij u skintags zijn geconstateerd.In deze informatie leest u wat de klachten kunnen zijn en de behandeling van deze aandoening. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u aanvullende vragen heeft. Wij helpen u graag verder. Wat zijn skintags?
Skintags zijn goedaardige huidaanhangsels rondom de anus, vaak een gevolg van aambeien. Een ander woord voor een skintag zijn huidflapje of mariske.
Wat zijn de meest voorkomende klachten?
Skintags geven doorgaans geen klachten. Maar omdat skintags bij de anusuitgang zitten, kunnen ontlastingsresten achter/rondom de skintag blijven zitten. Dat kan irritatie en jeuk geven. In de veel gevallen is het een cosmetisch probleem.
Voorbereiding
Mocht u voor het eerst komen voor deze klacht, dan wordt er gevraagd of u een Microlax (medicijn dat de stoelgang bevordert)
twee uur van tevoren wilt gebruikten.
Dit om ervoor te zorgen dat het laatste stukje endeldarm “leeg” is, zodat de arts u goed kan onderzoeken.
Dit geldt alleen als u nog niet eerder door de chirurg bent gezien.
BELANGRIJK ALS U VOOR HET EERST KOMT
Voor uw ingreep is een voorbereiding nodig. Zonder deze voorbereiding kunnen we de behandeling niet doen.
Wilt u bij uw eigen apotheek het volgende recept halen:
Natriumlaurylsulf / sorbitol kly 9 / 625MG / FL 5ml (microlax klysma 5ml)
U kunt de klysma halen zonder recept, u dient deze zelf te bekostigen. De behandeling
Uw afspraak vindt plaats op de poliklinische operatiekamer, waar u wordt gevraagd een disposable (wegwerp) broekje aan te trekken. Hierna volgt er een gesprek met de arts. Vervolgens zal de arts u onderzoeken; u neemt plaats op de behandeltafel waarbij u uw benen in de beensteunen legt, waarna zo nodig de behandeling plaats zal vinden.
U krijgt een lokale verdoving, waarna de chirurg de skintag verwijdert. In de meeste gevallen snijden wij de skintag weg. Hierna wordt de wond gehecht met oplosbare hechtingen. De ingreep duurt niet langer dan vijftien minuten.
Het onderzoek
Het is mogelijk dat de arts u rectaal zal toucheren, als er ook inwendig onderzoek noodzakelijk is. Hierbij gebruikt de arts gel. Hierna zal de arts een korte buis (proctoscoop)
met gel, in de anus plaatsen. Deze proctoscoop is een speciaal instrument waarmee hij de anus en het laatste gedeelte van de endeldarm bekijkt.
Het is belangrijk dat u tijdens het inbrengen van de proctoscoop zo rustig mogelijk blijft liggen en zo veel mogelijk ontspant. Het inbrengen doet dan nauwelijks pijn, maar geeft wel een vreemd gevoel.
Het is niet altijd zo dat de arts bovenstaand onderzoek zal uitvoeren, dit is mede afhankelijk of de arts u al eerder heeft gezien.
Na de behandeling
Na de behandeling kunt u weer naar huis. Ons advies is dat u zich laat ophalen.
Vanwege de plaats van de wond kunnen de eerste dagen na de ingreep pijnklachten optreden, vooral bij het zitten. Dit kunt u verlichten met pijnstillers (Paracetamol). Geleidelijk aan verdwijnen de pijnklachten. Wij raden aan om van tevoren een inlegkruisje mee te nemen.
De arts bepaalt of en wanneer u eventueel terug moet komen voor nacontrole.
Nazorg
Vanaf de dag van de ingreep moet u de wond één tot twee keer per dag onder de douche schoonspoelen en na het ontlasten. Hierna kunt u de wond met een gaasje deppen/afdragen.
Zorg voor een goede hygiëne is zeer belangrijk. Vanwege de oplosbare hechtingen mag u geen gebruik maken van zitbaden.
Contact
Bij vragen, heftige pijnklachten en/of koorts kunt u contact opnemen met de polikliniek GE-chirurgie, telefoon: 015 - 260 32 20.
Na 17.00 en in het weekeind kunt u contact opnemen met onze dienstdoende arts van de Spoedeisende hulp: 015 - 260 30 60.