Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Endoscopie

Sigmoïdoscopie met sedatie

Sigmoïdoscopie met sedatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een flexibele slang: de coloscoop. Aan het uiteinde van de scoop zit een klein lampje en een camera. Tijdens dit onderzoek kunnen afwijkingen aan het laatste gedeelte van de dikke darm worden opgespoord.

Sedatie

Tijdens de sigmoïdoscopie krijgt u lichte sedatie, tenzij iets anders met u is afgesproken. Deze lichte sedatie is een combinatie van een rustgevend medicijn en een pijnstiller. Het doel is dat u zich beter kunt ontspannen en dat u het onderzoek beter kunt verdragen. Bij lichte sedatie blijft u wakker of bent u in een lichte slaap. Omdat u sedatie krijgt, moet u altijd na het onderzoek door een contactpersoon worden opgehaald. U mag na het onderzoek niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Heeft u niemand om u op te halen? Dan kan het onderzoek niet met sedatie worden uitgevoerd. We raden het af om op de dag van het onderzoek nog te gaan werken of belangrijke beslissingen te nemen. De dag na het onderzoek kunt u alles weer doen zoals u gewend bent.

Vanwege de sedatie is het belangrijk dat u nuchter bent. De tijd waarop u niet meer mag eten en drinken is afhankelijk van de tijd van het onderzoek.

Het onderzoek is in de ochtend
Vanaf 00:00 uur mag u niets meer eten. U mag vanaf 00:00 uur tot twee uur voor de opname nog één glas water drinken (200ml.)
Het onderzoek is in de middag
U mag tot uiterlijk zes uur voor de opname een licht verteerbare maaltijd. Een licht verteerbare maaltijd is 2 beschuitjes met dun margarine, jam of mager vlees beleg. U mag na dit tijdstip tot twee uur voor de opname in totaal nog één glas water drinken (200ml).

De voorbereiding

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat het laatste gedeelte van uw dikke darm goed schoon is. Hiervoor zijn 2 opties. De endoscopist bepaalt welke optie in uw geval geschikt is.

Optie 1: U krijgt een recept voor laxeerdrank en laxeertabletten. (houd er rekening mee dat deze voorbereiding 7 dagen voor het onderzoek start)
Optie 2: U krijgt een recept voor klysma's. Deze voorbereiding start een dag voor het onderzoek.
Verdere informatie vindt u terug in het laxeerschema wat voor u van toepassing is.

Dag van het onderzoek

U meldt zich aan voor uw afspraak: dit kan een dag van tevoren online via Mijn Reinier de Graaf, of op de dag zelf bij een aanmeldzuil in het ziekenhuis. Neem altijd uw identiteitsbewijs mee. U krijgt dan een dagticket. Hiermee meldt u zich aan bij de aanmeldzuil van de dagbehandeling (4e etage, gang E).
U wordt opgehaald uit de wachtkamer. De verpleegkundige van de dagverpleging bereidt u voor op het onderzoek. U krijgt een persoonlijke kast met kluisje toegewezen waar u uw kleding en waardevolle spullen in kunt opbergen. De verpleegkundige vraagt u de onderkleding uit te trekken en een speciale broek aan te trekken. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in uw arm in. U komt na het onderzoek weer terug op de dagbehandeling dan krijgt u iets te eten en te drinken

De sigmoïdoscopie

De endoscopist voert de time-out procedure uit. De endoscopist is een arts of een gespecialiseerd verpleegkundige. Dit is de laatste controle voordat het onderzoek begint. Vervolgens moet u op uw linkerzijde in bed gaan liggen. De verpleegkundige dient de sedatie toe via de infuusnaald.
De endoscopist brengt de endoscoop via de anus in tot ongeveer 30-40 cm. Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt de darm goed bekeken. Eventueel worden er weefselbiopten afgenomen of poliepen verwijderd. Hier voelt u niets van. Een sigmoïdoscopie duurt ongeveer 15 minuten. Bij extra handelingen, zoals het weghalen van poliepen, kan het onderzoek langer duren.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Uw endoscopie-onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten. Het is belangrijk om te weten dat u ongeveer twee uur in het ziekenhuis bent, vanaf het moment van aanmelden tot nazorg. Wij verzoeken uw contactpersoon om in het ziekenhuis te blijven totdat u opgehaald kunt worden. Dit is nodig, zodat we ook anderen die na u komen, op tijd kunnen helpen. Als er extra handelingen zijn tijdens het onderzoek, zoals het verwijderen van poliepen, kan dit langer duren.

Na het onderzoek

Als u goed wakker bent, krijgt u wat te eten en te drinken. De verpleegkundige belt uw contactpersoon als u opgehaald mag worden. De (voorlopige) uitslag krijgt u schriftelijk mee op een uitslagformulier. Als het nodig is, komt de endoscopist de uitslag mondeling toelichten. Na het onderzoek kunt u last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. U kunt mild bloedverlies hebben als er weefsel is afgenomen tijdens het onderzoek. Deze klachten houden meestal niet langer dan 24 uur aan

Risico's en mogelijke complicaties van het onderzoek

Een sigmoïdoscopie heeft een kleine kans op complicaties. Het risico op een ernstige complicatie (perforatie (scheurtje) of nabloeding) is 0,2%, ofwel 2 op de 1.000 onderzoeken. Veel complicaties kunnen tijdens het darmonderzoek verholpen worden. Als dit niet mogelijk is, kan een opname noodzakelijk zijn. De eerste 24 uur na de scopie wordt vliegen afgeraden.
Neem direct contact op met de endoscopie afdeling bij:
Bij klachten binnen één week neemt u contact op met de afdeling Endoscopie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp telefoonnummer: 015-260 3845. Vanaf één week na het onderzoek kunt u met eventuele klachten contact opnemen met uw huisarts. Vermeld altijd dat u een sigmoïdoscopie hebt ondergaan.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling endoscopie telefoonnummer 015 - 260 40 05. Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven.


Foldernummer: 0192
Laatst bijgewerkt op: 10-07-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien