Een sigmoïdoscopie is een kijkonderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm. De dikke darm is het laatste stuk van het spijsverteringskanaal. Het onderzoek wordt gedaan met behulp van een flexibele slang: de coloscoop. Aan het uiteinde van de slang zit een klein lampje en een camera. Tijdens dit onderzoek kunnen afwijkingen aan het laatste gedeelte van de dikke darm worden opgespoord.
De voorbereiding
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat het laatste gedeelte van uw dikke darm goed schoon is. Hiervoor zijn 2 opties. De endoscopist bepaalt welke optie in uw geval geschikt is.
Optie 1
U krijgt een recept voor laxeerdrank en eventueel laxeertabletten.
Houd er rekening mee dat deze voorbereiding 7 dagen voor het onderzoek start. Verdere informatie staat op het laxeerschema.
Optie 2
U krijgt een recept voor klysma's.
Deze voorbereiding start één dag voor het onderzoek. Verdere informatie staat op het laxeerschema.Dag van het onderzoek
Voor het onderzoek meldt u zich bij de aanmeldzuil van de dagbehandeling (4e etage, gang E). Als uw volgnummer op het scherm in de wachtkamer verschijnt, mag u doorlopen naar de bijbehorende behandelkamer. Vaak is er een vrijwilliger aanwezig om u de weg te wijzen.
De sigmoidoscopie
De endoscopist voert de time-out procedure uit. De endoscopist is een arts of een gespecialiseerd verpleegkundige. Dit is de laatste controle voordat het onderzoek begint. Vervolgens moet u op uw linkerzijde in bed gaan liggen. De endoscopist brengt de coloscoop via de anus in tot ongeveer 30-40 cm. Tijdens het terugtrekken van de coloscoop wordt de darm goed bekeken. Eventueel worden er weefselbiopten afgenomen of poliepen verwijderd. Hier voelt u niets van. Een sigmoïdoscopie duurt ongeveer 15 minuten. Bij extra handelingen, zoals het weghalen van poliepen, kan het onderzoek langer duren.
Na het onderzoek
U krijgt mondeling de voorlopige uitslag van de endoscopist. Na het onderzoek mag u zelfstandig het ziekenhuis verlaten. U kunt direct alles weer doen zoals u gewend bent.
Na het onderzoek kunt u last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. U kunt mild bloedverlies hebben als er weefsel is afgenomen tijdens het onderzoek. Deze klachten houden meestal niet langer dan 24 uur aan.
Risico's en mogelijke complicaties van het onderzoek
Een sigmoïdoscopie heeft een kleine kans op complicaties. Het risico op een ernstige complicatie (perforatie (scheurtje) of nabloeding) is 0,2%, ofwel 2 op de 1.000 onderzoeken. Veel complicaties kunnen tijdens het darmonderzoek verholpen worden. Als dit niet mogelijk is, kan een opname noodzakelijk zijn.
Neem direct contact op met de endoscopie afdeling bij:
- Plotselinge hevige buikpijn of toename van buikpijn;
- Plotseling hevig bloedverlies, toename van bloedverlies of als het bloeden niet stopt;
- Koorts.
Bij klachten binnen één week neemt u contact op met de afdeling Endoscopie of buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp. Vanaf één week na het onderzoek kunt u met eventuele klachten contact opnemen met uw huisarts. Vermeld altijd dat u een sigmoïdoscopie hebt ondergaan. Contact
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren
contact opnemen met de afdeling endoscopie. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp.
- Afdeling Endoscopie 015 - 260 40 05
- Spoedeisende Hulp 015 - 260 38 45
Bent u verhinderd?
Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de afdeling waar u de afspraak hebt.