Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Sedatie met lachgas bij kinderen

Sedatie met lachgas bij kinderen

Informatie voor ouders

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Binnenkort krijgt uw kind een behandeling waarbij hij/zij met lachgas in een lichte slaap gebracht wordt. Dit wordt sedatie genoemd. In deze folder leest u meer over sedatie met lachgas.

Wat is sedatie met lachgas

Bij sedatie met lachgas krijgt uw kind via een kapje over de mond en neus een mengsel van lachgas en zuurstof toegediend. De verhouding lachgas en zuurstof is altijd gelijk, namelijk 50% lachgas en 50% zuurstof. Ter vergelijking: in de lucht die we dagelijks inademen zit 21% zuurstof.

Een groot voordeel van lachgassedatie is dat het ongeveer vijf minuten na het stoppen is uitgewerkt en dat het weinig bijwerkingen heeft. Sedatie met lachgas is een veilige methode van sedatie, waarbij uw kind rustiger wordt maar wel bij bewustzijn blijft. In het Reinier de Graaf ziekenhuis wordt sedatie met lachgas gebruikt op de Kinder- en jeugdafdeling.

Voorbereiding

U en uw kind worden voorbereid op de sedatie door de kinderverpleegkundige of de medisch pedagogisch hulpverlener. De voorbereiding wordt afgestemd op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. Op basis hiervan wordt bijvoorbeeld gekozen voor mondelinge uitleg, uitleg aan de hand van poppen of uitleg met behulp van beeldmateriaal.

Hoe bereidt u uw kind voor

De voorbereiding van uw kind op de sedatie is belangrijk. Voorbereiding is het begin van het verminderen van de angst. Begin hier thuis al mee!

Wat kunt u doen?

Uw kind krijgt tijdens een sedatie een kapje op het gezicht. Uit het kapje komt het lachgas. Het is belangrijk uw kind daarop voor te bereiden. U kunt thuis oefenen door uw kind te laten spelen met een bekertje waarbij u de onderkant heeft uitgeknipt. Tijdens het spel zet u het bekertje op de neus en mond van uw kind en vervolgens laat u uw kind oefenen met rustig in- en uitademen. Het kan helpen om uw kind vooraf een fijn gevoel of gedachte te laten kiezen, bijvoorbeeld knuffelen met een (huis)dier op de bank of spelen op het strand in de zon.

Vertel uw kind dat

Op de dag van de lachgassedatie zal de lachgas-praktijkspecialist en/of medisch pedagogisch hulpverlener uw kind en u verdere voorbereiding en begeleiding geven. Uw kind hoeft niet nuchter te zijn. Maar we adviseren om uw kind vanaf 2 uur voor de behandeling niet meer te laten eten. Uw kind kan wel gewoon blijven drinken.

De praktijkspecialist

De sedatie wordt uitgevoerd door een lachgas-praktijkspecialist. Dit is een kinderarts of verpleegkundige die speciaal opgeleid is om sedatie met lachgas uit te voeren. Vóór de behandeling komt de lachgas-praktijkspecialist kennismaken met u en uw kind. In dit gesprek bespreekt de praktijkspecialist de volgende punten met u:

Hoe verloopt de sedatie met lachgas

De sedatie werkt het beste als uw kind zich veilig voelt en een ontspannen/dromerig gevoel heeft. In de behandelkamer heerst daarom een rustige en ontspannen sfeer en het licht is gedimd. De benodigdheden die tijdens de behandeling worden gebruikt, zijn (zoveel mogelijk) uit het zicht van uw kind. Het is belangrijk dat het tijdens de sedatie rustig is. Van de aanwezige medewerkers praat daarom alleen de praktijkspecialist of de medisch pedagogisch medewerker met uw kind. Alle andere aanwezigen zijn stil. Na de behandeling herinneren de meeste kinderen zich niet precies wat er is gebeurd.

De behandeling stap voor stap

Beleving van sedatie met lachgas

De beleving van lachgassedatie kan per kind wisselen. In het algemeen vertellen kinderen na de sedatie dat zij slaperig waren, het gevoel hadden te dromen. Sommigen hebben het over het gevoel in een ballon te zitten, een soort veilige plek waar ze de behandeling “los konden laten”. Zij herinneren zich bijna niks meer van de behandeling terwijl ze tijdens de sedatie wel contact blijven behouden.

Hoewel na het inademen van lachgas het eerste gevoel wat onwennig en vreemd kan zijn, zal dit in de meeste gevallen na een paar minuten veranderen in een aangenaam, warm, ontspannen en/of zweverig gevoel. Het komt ook wel eens voor dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. En er zijn soms ook kinderen die het zo spannend blijven vinden dat zij de sedatie niet willen ondergaan.

Als uw kind het kapje niet op het gezicht durft te hebben, dan proberen we uw kind te kalmeren, zodat de sedatie toch door kan gaan. Als dit niet lukt, dan kan in overleg met de arts gekozen worden voor een alternatieve behandelaanpak.

Effecten van lachgas op de gezondheid

In enkele, zeldzame gevallen hebben patiënten na de sedatie last van bijwerkingen zoals duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, euforie, misselijkheid en braken. Als lachgas in lage concentraties en niet langer dan een uur wordt gebruikt, zoals bij ons in het ziekenhuis, dan heeft het geen aanhoudend nadelig effect op de gezondheid van de patiënt.

Als u zwanger bent

Als u zwanger bent en u bij uw kind wilt blijven tijdens de lachgassedatie, dan kunt u dit bespreken met degene die de lachgassedatie uitvoert. Het lachgas kan namelijk schadelijke effecten hebben op een zwangerschap.

Vragen

Heeft u nog vragen, bespreek deze dan met de sedatiespecialist of behandelend arts.


Foldernummer: 0368
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien