Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Anesthesiologie
Urologie
MDL: Maag-Darm-Leverziekten
KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Sedatie bij onderzoek

Sedatie bij onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder, omdat u bij een onderzoek sedatie gaat krijgen. Deze folder geeft u informatie over een aantal belangrijke zaken, die u over de sedatie moet weten.

Wat is sedatie?

Bij een sedatie worden kalmerende medicijnen gegeven. Hierdoor voelt u zich minder gespannen. Zo kunt u een onderzoek of ingreep comfortabeler ondergaan. Daarnaast kan de specialist gemakkelijker zijn werk doen. We kennen 3 soorten sedatie’s: licht, matig en diep. Bij de lichte sedatie zal u zich ontspannen en licht slaperig voelen. Bij de matige sedatie slaapt u maar reageert u wel op aanspreken en bij de diepe sedatie slaapt u en zult niet of nauwelijks reageren op aanspreken.

Afhankelijk van het soort ingreep of onderzoek wordt bepaald welke sedatie u krijgt. Wanneer een ingreep ook pijnlijk is kan er ook een pijnstiller gegeven worden, vaak in combinatie met een kalmeermiddel of slaapmiddel.

In het Reinier de Graaf zijn verschillende sedatie specialisten werkzaam. Dit kunnen anesthesiologen, SEH artsen of speciaal opgeleide sedatie medewerkers zijn. Deze sedatie praktijk specialisten zijn speciaal voor sedatie opgeleide anesthesiemedewerkers die zelfstandig sedatie’s geven, ook wel sedationisten genoemd.

De sedatie praktijk specialist is verantwoordelijk voor het sedatie deel van de zorg voor de patiënt. De behandelend medisch specialist is hoofdbehandelaar en als zodanig eindverantwoordelijk voor de medisch specialistische zorg rondom de patiënt.

Voor de sedatie zal er een screening van uw gezondheid gedaan worden. Hiermee kan een risico inschatting gemaakt worden. Afhankelijk van het onderzoek of procedure, uw gezondheid en de sedatie diepte zal deze screening kort of uitgebreid zijn. Voor een deel zal uw behandelend specialist al het een en ander over u weten, soms is er aanvullende informatie nodig. U wordt op het preoperatief spreekuur (POS) van de anesthesiologen gezien.

Nuchter zijn

Voor alle sedatie’s is het van belang dat u nuchter bent. Door de slaapmiddelen en pijnstillers ontspant de overgang tussen maag en slokdarm. Er kan gemakkelijk maaginhoud omhoog komen. Wanneer u slaperig bent zou u zich kunnen verslikken; zure maaginhoud kan dan in de longen komen en kan een levensgevaarlijke longontsteking tot gevolg hebben. Zie voor deze regels de folder nuchterbeleid.

LET OP:
  • Voor sommige onderzoeken gelden aparte regels, zoals bij het laxeren voor een scopie. Deze speciale regels hoort u van uw behandelend specialist, deze gaan voor de algemene nuchter regels.
  • Het is niet altijd mogelijk precies te zeggen hoe laat uw onderzoek en sedatie zullen zijn, houd dan voor het nuchter zijn, de tijd aan dat u in het ziekenhuis verwacht wordt.
  • Wanneer u medicijnen gebruikt, krijgt u te horen welke medicijnen u mag nemen, de rest moet u stoppen. De medicijnen, die mag innemen, mag u met een paar slokjes water, op uw gebruikelijke tijd innemen.
  • Wanneer het een en ander niet duidelijk is, vraag het dan.


Verdere maatregelen

Sieraden en kostbaarheden kunnen kwijtraken, het beste laat u die thuis. Gebruik geen mascara, make-up, nagellak, gel- of kunstnagels. Het is belangrijk dat uw eigen natuurlijke kleur te zien is.

Heeft u slaapapneu (OSAS) en gebruikt u hiervoor een CPAP apparaat of MRA (snurkbeugel)? Neem dit dan mee naar het ziekenhuis.

Uitvoering

U krijgt altijd een infuusnaald voor het geven van de medicijnen. Daarnaast zullen ook uw bloeddruk, hartritme en het zuurstof gehalte gemeten worden. U krijgt extra zuurstof via een slangetje in de neus of met een masker. Door het gebruik van de medicijnen, die tijdens de sedatie gegeven worden, kunnen bloeddruk en zuurstofgehalte dalen.

Bijkomen na de sedatie

Na uw onderzoek zult u eerst nog een tijdje moeten bijkomen van het onderzoek en de sedatie. U zult minimaal nog een uur in het ziekenhuis blijven. Wanneer u weer naar huis gaat, geldt dat u, ook als u zich weer helemaal wakker voelt, niet mag deelnemen aan het verkeer (geen auto rijden of fietsen) of belangrijke beslissingen nemen op de dag van de sedatie.
U mag na het onderzoek niet alleen naar huis. U dient ten alle tijden onder begeleiding van een familielid of kennis te zijn bij het naar huis gaan.

Tenslotte

Mocht u thuis klachten of problemen ervaren na de sedatie, het onderzoek of de ingreep dan kunt u contact opnemen met het Reinier de Graaf Gasthuis ( 015 – 260 30 60) of uw eigen huisarts.
Kijkt u ook de patiënten informatie over het onderzoek of de ingreep, die u heeft gekregen, nog even door.


Foldernummer: 0032
Laatst bijgewerkt op: 12-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien