Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde
Borstkankercentrum

Schildwachtklierprocedure bij borstkanker

Schildwachtklierprocedure bij borstkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Afspraak datum:
Afspraak tijd:
Afdeling:Nucleaire geneeskunde, begane grond - gang G
Locatie:Reinier de Graafweg 5, 2625 AD Delft

Lees deze informatie bij ontvangst én op de dag voor het onderzoek zorgvuldig door

U ontvangt deze informatie omdat wij u binnenkort verwachten op de afdeling Nucleaire geneeskunde voor de opsporing van de schildwachtklier die operatief verwijderd gaat worden. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Belangrijk
Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Doel en duur van het onderzoek

De schildwachtklier wordt ook wel de poortwachtklier of sentinel node genoemd. De schildwachtklier (dit kunnen er ook meer dan één zijn) is de eerste lymfeklier in de oksel. Hier kan een eventuele uitzaaiing van de tumor in uw borst via het lymfevocht terecht komen. Als in deze lymfeklier geen tumorcellen zitten, dan is de kans zeer klein dat andere lymfeklieren tumorcellen bevatten. Het is dan niet nodig om alle lymfeklieren uit de oksel weg te halen.
Het onderzoek bestaat uit een injectie, een inwerktijd en een scan. Tijdens de inwerktijd hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven. Totaal duurt dit 2,5 tot 3,5 uur.

Voorbereiding van het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig. U mag iemand meenemen naar het onderzoek.

Uitvoering van het onderzoek

Het onderzoek vindt meestal plaats op de dag vóór de operatie. U komt op de afdeling voor een injectie (meestal één) in de huid van de borst. Deze injectie bevat een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof. Na de injectie heeft de stof 2 á 3 uur nodig om in te werken. Tijdens het inwerken moet u de injectieplaats regelmatig masseren. Tijdens de inwerktijd hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven.

Na 2 á 3 uur maken we opnames van de borst en oksel. De ingespoten vloeistof heeft de schildwachtklier bereikt. Soms wordt de locatie van de schildwachtklier aangetekend met een watervaste stift. Wanneer de markering is aangebracht mag u na het onderzoek geen zeep, deodorant, bodylotion of olie op de plaats van de markering gebruiken. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 30 minuten.

Voor alle duidelijkheid: dit onderzoek toont niet aan of uw lymfeklieren tumorcellen bevatten. Ook als we meerdere schildwachtklieren vinden, betekent dit niet dat er tumorcellen in zitten. Een enkele keer gebeurt het dat de schildwachtkier nog niet te zien is op de opnames. We maken de opnames dan meestal opnieuw op een later tijdstip of vlak voor de operatie, eventueel met een extra injectie.

De operatie

De opsporing van de schildwachtklier wordt gedaan tijdens de operatie. U bent dan onder narcose. De chirurg spuit een blauwe kleurstof in de borst waar de tumor zit. Deze kleurstof stroomt ook naar de schildwachtklier. Dit is een extra hulpmiddel dat tijdens de operatie wordt gebruikt om naar de schildwachtklier te zoeken. De schildwachtklier is daardoor zichtbaar (blauw) en meetbaar (radioactief).
De schildwachtklier wordt verwijderd en onderzocht in het laboratorium. Daar wordt gekeken of er tumorcellen in de klier zitten. Als er geen tumorcellen worden gevonden is de kans zeer klein dat de overige lymfeklieren wel tumorcellen bevatten.

Na de operatie

De blauwe vloeistof die tijdens de operatie wordt gebruikt wordt uitgescheiden via de urine. Uw urine kan daarom in de eerste dagen na de operatie blauw of groen gekleurd zijn. Ook kan de huid van uw borst rond de plaats van de inspuiting blauw verkleurd zijn. Deze verkleuring verdwijnt in de meeste gevallen binnen een half jaar tot een jaar.

Aanmelden met behulp van patiëntenpas

U meldt zich in het ziekenhuis met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt in ons ziekenhuis ingeschreven? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de registratiezuil in de centrale hal. Daarna kunt u zich aanmelden met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

De radioactiviteit is niet schadelijk

De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is zeer klein en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam of omgeving.

De uitslag

De foto’s die wij maken moeten eerst bewerkt worden. De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek en stuurt de uitslag naar uw chirurg. De chirurg gebruikt dit tijdens de operatie. De uitslag van het laboratoriumonderzoek krijgt u pas later.

Reisverklaring

Gaat u binnen 1 week na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit dan. U krijgt dan zo nodig een reisverklaring mee.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan op werkdagen met de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.


Foldernummer: 0574
Laatst bijgewerkt op: 18-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien