Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Scheelzien operatie bij kinderen

Scheelzien operatie bij kinderen

Strabismus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw kind een operatie moet ondergaan vanwege scheelzien. U leest hierin over de aandoening, de operatie en de periode daarna. U kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen als u nog aanvullende vragen heeft.

Waarom een scheelzien-operatie?

Wanneer de ogen niet allebei op hetzelfde punt gericht zijn, kunnen ze niet gelijktijdig kijken. Het doel van de operatie is om de ogen weer te laten samenwerken. Wanneer dit functionele herstel niet mogelijk is, kunnen wij de ogen wel rechter zetten met alleen een cosmetische verbetering. Hoe jonger de leeftijd van het kind hoe beter de hersenen zich aan de nieuwe oogstand kunnen aanpassen.

Uitleg over de operatie

De operatie gebeurt in dagbehandeling onder algehele narcose. Het kan zijn dat wij aan beide ogen opereren, ook al staat er maar één oog scheel. De reden is dat de spieren van beide ogen samenwerken en via de hersens in evenwicht worden gehouden. De kans dat we met één operatie voldoende resultaat bereiken, is ongeveer 70 procent. Bij 30 procent van de operaties blijkt deze te weinig of te veel effect te hebben en is er nog een operatie nodig. De operatie heeft alleen invloed op de stand van beide ogen en niet op de gezichtsscherpte, dus is beslist geen alternatief voor afplakken.

De voorbereiding op de operatie

In verband met de narcose is een vooronderzoek nodig. De anesthesioloog onderzoekt uw kind op de preoperatieve screening (POS). Hiervoor moet u een vragenlijst invullen, dit kan ook eventueel digitaal. Nadat uw kind op de wachtlijst is gezet, wordt u gebeld door onze operatie coördinator oogheelkunde. Er worden dan nog wat praktische vragen met u door genomen en als het mogelijk is wordt er een indicatie gegeven betreffende de verwachte wachtperiode. Mocht het langer duren dan drie maanden tot aan de operatiedatum, dan verzoeken wij u een controleafspraak te maken met uw orthoptist. Als uw kind aan de beurt is voor de operatie, dan neemt nogmaals onze operatie coördinator contact met u op, en in overleg met u plannen zij een datum. Deze datum wordt dan in het systeem gezet, zodat de preoperatieve screening met u contact kan opnemen voor het vooronderzoek. Wanneer uw kind verkouden, ziek is of koorts heeft voor de operatie, vragen wij u contact op te nemen met de coördinator oogheelkunde onder nummer 015 - 260 40 58.

De dag van de operatie


Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn. Dat houdt in:
  • Tot zes uur voor de opname: uw kind mag eten en melkvoedingen.
  • Tot vier uur voor de opname: uw kind mag borstvoeding (indien van toepassing).
  • Tot twee uur voor de opname: uw kind mag heldere vloeistoffen.

Heldere vloeistoffen zijn thee (met suiker), AA Drink, Extran, Isostar, heldere appelsap zonder vruchtvlees en water (zonder koolzuur). Geef uw kind zeker geen melkproducten, ook niet in de thee. Gebruik normale hoeveelheden (één glas per twee uur). Meer bijzonderheden vindt u in onze patiënteninformatie Operatie.
Kinderen melden zich met ouders op de tweede etage kinderafdeling van onze locatie Delft. Hierna volgt een opnamegesprek met de verpleegkundige. Vervolgens kleedt uw kind zich om in een operatiehemd. Grotere kinderen krijgen uitleg over de verdere gang van zaken via een leuk fotoboek. Kleinere kinderen krijgen uitleg met de beer.

Naar de operatiekamer

Eén ouder/verzorger gaat mee naar de operatiekamer tot het kind slaapt. Het kind mag zelf kiezen uit een prikje in de handrug nadat wij daar verdovingszalf op hebben gedaan of een kapje. Uit het kapje komt een lucht die naar opstijgende straaljagers ruikt. U wacht zelf op de afdeling totdat wij u naar de uitslaapkamer brengen wanneer uw kind wakker is geworden. U mag op de afdeling mobiel telefoneren.

Wat doet de oogarts tijdens de operatie?

Tijdens de operatie draait de oogarts het oog zo, dat hij goed bij de te opereren oogspier(en) kan komen. De arts maakt een knipje in het bindvlies van het oog ter hoogte van de te opereren spier. Vervolgens wordt de spier opgezocht en verplaatst of ingekort. De oogarts opereert dus aan de buitenzijde van de oogbol. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de operatie

Er is geen verband nodig op de ogen. Van de narcose kan uw kind wat misselijk zijn. De ogen zijn meestal wat rood, gevoelig en gezwollen. Het vocht dat uit de ogen komt is een mengsel van tranen en wat bloed. Dit kunt u met een tissue of gaasje, dat eventueel met kraanwater is natgemaakt, schoon deppen. Het tijdstip van ontslag is enkele uren na de operatie, dit hangt af van de conditie van uw kind. Bij acute klachten buiten onze openingstijden neemt u contact op met: Spoedeisende hulp van het Reinier de Graafgasthuis 015 - 260 38 45.

Leefregels

U moet na de operatie nog twee weken doorgaan met oogmedicatie om infectie te voorkomen. Uw kind mag niet zwemmen in openbaar water zolang de ogen rood zijn (drie à vier weken). De eerste twee weken moet uw kind oppassen met stof en de zandbak: verontreinigingen geven een verhoogde kans op ooginfectie.
Zodra uw kind zich goed voelt, mag het weer naar school. Laat uw kind iedere dag een aantal keren uiterst naar links en rechts en naar boven en beneden kijken door hem of haar een speeltje met de ogen te laten volgen. Na de operatie heeft uw kind een afspraak met de orthoptist. Deze kijkt dan naar de oogstand en geeft u oogbewegingsoefeningen mee. De hechtingen verdwijnen vanzelf en hoeven wij niet te verwijderen. Na de operatie moeten brildragende kinderen de bril weer op. Pas na een paar maanden kunnen we beoordelen of het gewenste resultaat is bereikt.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de planning van de operatie dan kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur-12.00 uur met onze operatie coördinator oogheelkunde te bereiken onder nummer 015 - 260 40 58.
Heeft u vragen over de scheelzien operatie, belt u dan met de poli oogheelkunde onder nummer 015 - 260 40 90, Zo mogelijk worden uw vragen direct beantwoord, anders wordt u spoedig mogelijk teruggebeld.

Een voorlichtingsboekje voor u en/of uw kind is: De ogen van Olivia door Christine Kliphuis.


Foldernummer: 0663
Laatst bijgewerkt op: 08-01-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien