U ontvangt deze informatie, omdat u meer wilt weten over de mogelijkheden om tijdelijk opgenomen te worden op een schakelunit. Deze informatie is een aanvulling op de uitleg die de transferverpleegkundige u hierover gegeven heeft. U leest hierin wat een schakelunit is, voor wie de schakelunit bedoeld is en hoe de aanmeldprocedure verloopt. We informeren u ook over de maatregelen die nodig zijn in verband met de geldende wet en regelgeving en de ontwikkelingen die gaande zijn. Reinier de Graaf werkt nauw samen met verschillende organisaties in de regio. Dit zijn Pieter van Foreest, Florence, Woon Zorgcentra Haaglanden (WZH), Haagse Wijk en Woonzorg (HWWZ) en de Argos. De transferverpleegkundige zoekt voor u een plaats die zo goed mogelijk aansluit op uw zorgbehoeften.
Wat is de Schakelunit?
De schakelunit is een afdeling in een verpleeghuis. Op deze afdeling verblijven patiënten om te revalideren, om te herstellen, om tijd te overbruggen tot aan een operatie of een vervolgbehandeling, of om gescreend te worden in verband met cognitieve problemen. Voorwaarde voor opname is dat de aanmelding volgt op een ziekenhuisopname. De opname op een schakelunit heeft een tijdelijk karakter; de verblijfsduur bedraagt minimaal veertien dagen tot maximaal drie maanden. De afdeling is verdeeld in één-, twee- en meerpersoonskamers en er is een huiskamer aanwezig. De kamers hebben eigen of gedeeld sanitair.
Het behandelteam
Een kenmerk van de geleverde zorg is dat binnen het behandelteam verschillende beroepsgroepen samenwerken. Zo is de specialist ouderen geneeskunde (sog) verantwoordelijk voor het medische beleid en zijn verpleegkundigen en verzorgenden verantwoordelijk voor de zorg. Eén persoon uit de verpleegkundige en verzorgende groep is tijdens de gehele opname uw aanspreekpunt. Verder zijn op de locaties een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopediste, een diëtiste, een geestelijk verzorger en een psycholoog aanwezig. De sog beoordeelt of deze hulpverleners bij de zorg worden betrokken.
Een multidisciplinair behandelplan
De schakelunit stelt samen met u en eventueel uw contactpersoon een multidisciplinair behandelplan op om aan uw revalidatie, herstel of behoudt van functie te werken. Voor een screening kan de sog onderzoeken afspreken, om helderheid te krijgen over uw problemen. Deze onderzoeken zijn noodzakelijk om een medische diagnose te stellen. Op gezette tijden wordt het behandelplan met u en uw contactpersoon geëvalueerd. Tegen de tijd dat de doelen van het behandelplan behaald zijn, wordt het ontslag met u besproken. De schakelunit regelt aansluitend zorg en hulpmiddelen als die nodig zijn om u te kunnen laten terugkeren naar uw eigen woonsituatie.
Mocht terugkeer naar huis uiteindelijk toch niet meer mogelijk zijn, dan besluit de sog in overleg met u welke alternatieve woon- of zorgvorm het meest aansluit bij uw wensen en behoeften.
Voor wie is de schakelunit bedoeld?
Er zijn verschillende redenen waarom een tijdelijke opname op de schakelunit noodzakelijk kan zijn:
- Na uw medische behandeling is revalidatie voor een korte periode nodig om verder te herstellen. Naar verwachting verblijft u maximaal drie maanden op de schakelunit en keert u vervolgens naar uw eigen woonsituatie terug.
- Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis blijkt dat u een vervolgbehandeling moet ondergaan (bijvoorbeeld een tweede operatie of een serie bestralingen). Het is voor u niet mogelijk de wachttijd tot deze vervolgbehandeling thuis door te brengen, omdat u nog te veel zorg nodig heeft. Als overbrugging kunt u de wachttijd doorbrengen op de schakelunit.
- U bent tijdens de opname acuut verward geraakt of al bekend met vergeetachtigheid of dementie. Daarnaast bent u behandeld voor de aandoening waarvoor u opgenomen was. U bent echter zo verzwakt dat terugkeer naar huis niet direct mogelijk is. Uw zorgbehoefte valt binnen de criteria van het verblijf op een verpleeghuisafdeling.
- U was vóór de opname al bekend met verwardheid of vergeetachtigheid en het is niet duidelijk wat deze klachten veroorzaakt. U kunt op dit moment niet terugkeren naar de thuissituatie. De mogelijkheid bestaat om in een zorginstelling een screening - al dan niet gecombineerd met revalidatie - te volgen. Deze screening is in meerdere verpleeghuizen in de regio mogelijk en vindt in de meeste gevallen plaats op een gesloten afdeling. De transferverpleegkundige weet in welke huizen deze screening plaatsvindt en kan u daarover informeren.
De aanmeldprocedure
Uw arts bespreekt met u wanneer het vanuit medisch oogpunt niet meer nodig is dat u in ons ziekenhuis verblijft en het verantwoord is dat u met ontslag gaat. We spreken dan van de medisch-klaar datum. De verpleegkundige die op de afdeling voor u zorgt, bespreekt met u of u direct terug kunt naar uw thuissituatie. Is dat niet het geval, dan schakelen wij de transferverpleegkundige in.
De transferverpleegkundige inventariseert met u de zorgbehoefte. Zij geeft een advies op welke schakelunit u de juiste zorg kunt ontvangen. Daarbij houdt zij zo veel mogelijk rekening met uw wensen en behoeften, maar de benodigde zorg is in het advies leidend. Als u wilt kunnen wij uw contactpersoon betrekken in dit proces. Dit moet dan wel kenbaar gemaakt worden op de afdeling. Alleen bij patiënten die in de war zijn, benadert de transferverpleegkundige uw contactpersoon actief.
De transferverpleegkundige meldt u aan bij alle samenwerkingspartners van Reinier de Graaf. Hierbij mag u uw voorkeur voor een locatie uitspreken. Echter zijn er wachtlijsten en er is een passende plaats op een andere locatie, dan roepen wij u daarvoor op. Wij hebben dagelijks
contact met onze samenwerkingspartners over de beschikbare plaatsen.
Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ)
Geriatrische revalidatiezorg is kortdurende, multidisciplinaire, op herstel gerichte zorg voor de groep van kwetsbare patiënten die na een ziekenhuisopname voor revalidatiebehandeling in een verpleeghuis worden opgenomen. Hierbij is het doel om deze patiënten terug te laten keren naar de thuissituatie. De transferverpleegkundige beoordeelt aan de hand van landelijke richtlijnen of u in aanmerking komt voor de GRZ-indicatie. De zorg wordt vergoed door de zorgverzekering, u betaald wel het eigen risico dat u afgesproken heeft met uw ziektekostenverzekeraar. Over de hoogte van uw eigen risico kunt u
contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Komt u niet in aanmerking voor de GRZ indicatie, dan wordt een eerstelijnsverblijf of een zorgprofiel vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) voor u aangevraagd.
Eerstelijns verblijf indicatie (ELV)
Eerstelijns verblijfzorg is zorg en opvang voor patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Bij het eerstelijns verblijf herstellen patiënten tijdelijk in een verpleeghuis omdat het onverantwoord is om al naar huis te gaan. De transferverpleegkundige beoordeelt aan de hand van landelijke richtlijnen of u in aanmerking komt voor de ELV-indicatie. De zorg wordt vergoed door de zorgverzekering, u betaald wel het eigen risico dat u afgesproken heeft met uw ziektekostenverzekeraar. Over de hoogte van uw eigen risico kunt u
contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
WLZ-zorg
Een zorgprofiel vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) wordt aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ is een onafhankelijke instantie die beoordeeld of u op basis van landelijke wet en regelgeving in aanmerking komt voor zorg. De zorgaanbieder roept u pas op als de juiste indicatie afgegeven is. Vanuit het ziekenhuis kunnen wij de indicatie binnen enkele dagen regelen. U machtigt de transferverpleegkundige hiervoor door een CIZ machtigingsformulier te tekenen. Na enige tijd stelt het CIZ u schriftelijk op de hoogte van het genomen indicatiebesluit.
Wanneer u al een indicatie voor verblijf heeft, vraagt de transferverpleegkundige zo nodig een tijdelijke aanpassing op uw indicatie aan. Voor zorg geleverd vanuit de WLZ geldt een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage. Deze bijdrage wordt geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Dit kantoor vraagt uw gegevens op bij de belastingdienst en stuurt u een acceptgiro, zodat u aan de eigen bijdrage kunt voldoen. De eigen bijdrage voor de WLZ- gaat in op de medisch-klaar datum die uw behandelend arts heeft bepaald. Het kan dus voorkomen dat u al een eigen bijdrage betaalt op het moment dat u nog in het ziekenhuis wacht op een plaats op de schakelunit. U kunt de transferverpleegkundige om de informatiebrochure vragen.
De Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ)
De screening van cognitieve problemen ofwel een combinatie van revalidatie en screening van cognitieve problemen ofwel de revalidatie van patiënten met een diagnose dementie, vindt vaak plaats op een gesloten afdeling. Bouwkundig is dit gerealiseerd met een deurcode en er zijn andere veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat u uzelf of anderen in gevaar brengt. U kunt hierbij denken aan een aanpassing aan uw stoel of een aanpassing aan uw bed om te voorkomen dat u eraf of eruit valt. Ook wordt er bij de personele inzet en bezetting rekening gehouden met de intensieve begeleiding die u nodig heeft.
De BOPZ staat voor Wet Bijzondere opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen. Deze wet voorkomt dat u ten onrechte wordt opgenomen op een gesloten afdeling. De transferverpleegkundige vraagt de BOPZ voor u aan bij het CIZ als dit nodig is. Hiervoor komt een CIZ-medewerker langs om onafhankelijk te beoordelen of het noodzakelijk is om u op te nemen op een gesloten afdeling. U kunt de transferverpleegkundige om de informatiebrochure vragen.
Als u dat wilt mag uw contactpersoon aanwezig zijn bij het gesprek, maar deze mag zich niet in het gesprek mengen. De verpleegkundige die op de afdeling voor u zorgt, informeert uw contactpersoon te allen tijde wanneer het gesprek plaatsvindt.
Uw opname
Wanneer er een passende plaats beschikbaar komt, geeft de zorgaanbieder dit door. De verpleegkundige die op de afdeling voor u zorgt, informeert u en uw contactpersoon vervolgens hierover. Zij vertelt u op welke locatie en welke afdeling u verwacht wordt en wanneer. Zij kan u laten weten voor welke vorm van vervoer u in aanmerking komt en wat de kosten hiervan zijn. Maakt u gebruik van de (rolstoel)taxi, dan moet u de kosten van tevoren voldoen. De verpleegkundige zorgt voor de ontslagpapieren. De zorgaanbieders hebben ons verzocht of u uw identiteitsbewijs en verzekeringspas wilt meenemen naar de schakelunit. Deze bewijzen hebben zij nodig om u te kunnen opnemen.
Ontwikkelingen
De schakelunits zijn gevestigd op locaties van de zorgaanbieders. Ook bij onze zorgaanbieders staan de ontwikkelingen niet stil. We merken dat de zorg steeds meer centraal georganiseerd wordt. Dat houdt in dat kennis en kunde met betrekking tot specifieke zorg zich steeds meer beperkt tot één locatie. Bijvoorbeeld: de samenwerkingspartner kan beslissen dat de revalidatiezorg vanuit de GRZ geboden wordt op locatie A en de screening van cognitieve problemen op locatie B. Het kan dus zijn dat u opgenomen wordt op een locatie die wat verder bij uw woonsituatie vandaan ligt, om u de specifieke zorg te kunnen bieden die u nodig heeft. Omdat deze ontwikkelingen nog volop gaande zijn, is het niet mogelijk om informatie daarover in deze patiënten informatie op te nemen. Om die reden beperken we ons hierna tot het noemen van de zorgaanbieders en hun contactgegevens. De transferverpleegkundige is goed op de hoogte en kan u informeren over de opnamemogelijkheden per locatie.
Samenwerkingspartners van Reinier de Graaf
Zorginstellingen Pieter van Foreest Voor informatie over plaatsing kunt u contact opnemen met: Cliëntenservice Pieter van Foreest 015 - 251 36 90 www.pietervanforeest.nl
| Zorginstellingen FlorenceVoor informatie over plaatsing kunt u contact opnemen met: Florence Zorgwinkel Rijswijk 070 - 754 51 11 www.florence.nl
|
WoonZorgcentra Haaglanden (WZH)Voor informatie over plaatsing kunt u contact opnemen met: Klantbemiddeling WZH 070 - 452 67 67 www.wzh.nl
| Haagse Wijk en Woon Zorg (HWWZ)Voor informatie over plaatsing kunt u contact opnemen met: Zorgbemiddeling Vrederust-West 070 - 379 33 09 www.hwwzorg.nl |
Argos ZorggroepVoor informatie over plaatsing kunt u contact opnemen met: Argos Zorggroep 010 - 427 81 99 www.argoszorggroep.nl | |
Heeft u vragen?
Als u vragen heeft over opname op een schakelunit, kunt u
contact opnemen met één van de transferverpleegkundigen. Zij zijn op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur telefonisch te bereiken. Buiten deze uren kunt u een bericht achterlaten op het antwoordapparaat.
Contact met het Transferpunt
Transferpunt Reinier de Graaf
Reinier de Graafweg 9
2625 AD Delft
Postbus 5011
2600 GA Delft
015 - 260 43 14
transferpunt@rdgg.nlwww.reinierdegraaf.nl