Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neonatologie

RS virus, Synagis en Synakids

RS virus, Synagis en Synakids

Informatie voor ouders en verzorgers

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

RS virus, Synagis en Synakids

Ouderinformatie


Disclaimer:

Deze brochure is eigendom van AstraZeneca. Deze brochure is bedoeld voor ouders/verzorgers van kinderen die Synagis (palivizumab) toegediend krijgen. Het vervangt niet het advies van de arts en is geen vervanging van de bijsluiter; AstraZeneca raadt aan ook altijd de bijsluiter te lezen.

U ontvangt deze brochure omdat uw kind Synagis (palivizumab) voorgeschreven heeft gekregen. Synagis is een geneesmiddel dat helpt om te voorkomen dat uw kind ernstig ziek wordt van het RS-virus. Het is bewezen dat kinderen met een hoog risico op een ernstig verloop van RS-virusinfectie minder risico hebben om in het ziekenhuis opgenomen te worden als zij Synagis krijgen. Deze brochure geeft meer uitleg over het RS-virus, over Synagis en over de Synakids thuisprikservice.

Op de website www.synakids.nl vindt u meer informatie over het RS-virus, Synagis en Synakids thuisprikservice. Hiervoor heeft u een inlogcode nodig: EU/1/99/117/003 of EU/1/99/117/004


RS-virus

RS-virus is de afkorting van Respiratoir Syncytieel virus. Her RS-virus is een virus dat de longen en luchtwegen kan infecteren en dat heel vaak voorkomt bij baby's en jonge kinderen. Bijna alle kinderen krijgen voor ze twee jaar zijn een infectie met het RS-virus.

Risico

Bij de meeste gezonde kinderen geeft het RS-virus een gewone verkoudheid, met een snotneus en niezen. Het risico dat deze infecties ernstiger worden, is bij sommige kinderen groter. Zij kunnen een longontsteking krijgen en benauwd worden. Als een jonge baby door benauwdheid te weinig kan drinken of te weinig zuurstof in het bloed kan opnemen, kan dit leiden tot een ziekenhuisopname. Het risico dat RS-virusinfecties ernstiger kan worden is grote bij kinderen die:


Besmettelijkheid

Het RS-virus is erg besmettelijk. Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Het gaat gemakkelijk via de lucht of via de handen (waar vaak ook virus aan zit) van de een naar de ander. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door iets aan te raken waar het virus opzit. Het RS-virus kan doorgegeven worden door:

Wanneer is het RS-virus actief?

Het RS-virus kan op elk moment van het jaar uitbreken, maar de meeste uitbraken komen voor tijdens koudere, winterse maanden. Omdat RS-virusseizoenen ook per regio kunnen variëren, kunt u het beste met uw arts bespreken wanneer het in uw omgeving kan voorkomen.

Herken een ernstige RS-virusinfectie

Neem contact op met uw arts als de verkoudheid van uw kind verergert met veel hoesten, benauwdheid of piepend ademhalen, of als uw kind slecht drinkt. Benauwdheid bij een baby is te herkennen aan wijd opengesperde neusvleugels of als de huid tussen de ibben naar binnen trekt bij inademen. ook adempauzes of sufheid (slaperig, moeilijk wakker te maken) zijn redenen om de arts te bellen.

Hoe kunt u uw kind beschermen?

Het RS-virus is erg besmettelijk en het is haast niet mogelijk om besmetting te voorkomen. Toch kunt u helpen om uw baby tegen virussen te beschermen. De volgende maatregelen gaan het overdragen van virussen zoals het RS-virus en bijvoorbeeld ook coronavirussen tegen.

Bestaat er een medicijn om een RS-virusinfectie te voorkomen?

Er is geen vaccin tegen het RS-virus. Bij kinderen met een verhoogd risico op een ernstig verloop van een RS-virusinfectie kan wel Synagis (palivizumab) worden gegeven. Synagis bevat beschermende antistoffen die in het winterseizoen elke maand met een prik worden toegediend.

Behandeling met Synagis (palivizumab)


Wat is Synagis?

Synagis (palivizumab) is een geneesmiddel dat helpt om te voorkomen dat uw kind ernstig ziek wordt van het RS-virus. Het is bewezen dat kinderen met een hoog risico op een ernstig verloop van RS-virusinfecties minder risico hebben om in het ziekenhuis opgenomen te worden als zij Synagis krijgen.

Hoe werkt Synagis?

Synagis bevat antilichamen die specifiek werken tegen het RS-virus. Het werkzame bestanddeel heeft palivizumab. De antilichamen zorgen ervoor dat het RS-virus zich minder gemakkelijk kan binden aan cellen in de longen. Daardoor kan het virus de cellen niet in en kan het zich ook niet goed verspreiden.

Hoe wordt Synagis aan mijn kind toegediend?

Synagis zal maandelijks door een verpleegkundige aan uw kind worden toegediend via een injectie in de spier, meestal in de zijkant van de dij. Het kan zijn dat uw baby de eerste dosis Synagis in het ziekenhuis krijgt als hij of zij geboren is in het RS-virusseizoen.

Hoe wordt de injectie gegeven?

De injectie kan op verschillende manieren worden toegediend. De verpleegkundige bespreekt met u wat voor uw kind de beste houding is.

Hoe vaak wordt Synagis gegeven?

Synagis dient één keer per maand aan uw kind gegeven te worden, zolang het risico van een RS-virusinfectie bestaat. Uw arts weet wanneer dit is. Als uw kind een hartoperatie moet ondergaan, kan het zijn dat hij of zij na de operatie een extra dosis Synagis toegediend krijgt. Daarna kan uw kind het originele injectieschema weer vervolgen.

Wat moet ik doen als mijn kind een injectie heeft gemist?

Als uw kind een injectie heeft gemist, dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw arts in het ziekenhuis. Iedere injectie Synagis helpt uw kind gedurende één maand te beschermen. Daarna is een nieuwe injectie noodzakelijk.

Hoeveel Synagis krijgt mijn kind?

De dosis wordt aangepast aan het gewicht van uw kind. Voor een optimale bescherming van uw kind is het noodzakelijk om met uw arts te overleggen wanneer de volgende dosering wordt gegeven.

Wanneer mag mijn kind niet geprikt worden?

Wanneer uw kind zich niet goed voelt, kan het zijn dat de toediening van Synagis uitgesteld moet worden. Overleg daarom met Alcura* als uw kind zich niet lekker voelt, als het koorst heeft of als het de dag vóór de afgesproken Synagis toediening gevaccineerd wordt. *Alcura verzorgd de thuistoediening van Synagis. Eventuele bijwerkingen kunt u ook melden bij Alcura (contactgegevens onderaan deze folder).

Synagis


Ervaring met Synagis

Synagis wordt al meer dan 20 jaar en in meer dan 80 landen gebruikt om kinderen met een hoog risico te beschermen tegen ernstig verlopende RS-virusinfecties.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De meest voorkomende bijwerkingen van Synagis zijn uitslag en koorts. Andere veel voorkomende bijwerkingen zijn pijn, roodheid of zwelling op de plaats van injectie, of een pauze in ademhaling of andere ademhalingsproblemen. Synagis kan soms ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder zeer zelden ook ernstige allergische reacties. Daarom houdt de verpleegkundige na de toediening uw kind nog een kwartier in de gaten. Neem meteen contact op met uw arts of met Alcura (contactgegevens onderaan deze folder) als uw kind blauwe plekken of groepen kleine rode vlekken op de huid krijgt na een dosis Synagis.

Is het belangrijk dat mijn kind Synagis krijgt?

Ja, dat is belangrijk. Uw arts heeft de voordelen en de mogelijke risico's van de behandeling afgewogen en besloten om Synagis voor te schrijven omdat uw kind een verhoogd risico heeft op een ernstig verlopende RS-virusinfectie. Ook als uw kind er gezond uitziet, kan het risico hierop verhoogd zijn.

Moet mijn kind volgend jaar weer Synagis krijgen?

Het risico dat een RS-virusinfectie ernstig verloopt, wordt kleiner als kinderen ouder worden. De meeste kinderen hebben daarom alleen in hun eerste levensjaar extra bescherming nodig, maar soms is er een reden om ook in het tweede jaar Synagis te geven. Bespreek met uw arts wat voor uw kind het beste is.

Synakids

Om ervoor te zorgen dat u niet voor elke Synagis-injectie naar het ziekenhuis hoeft te gaan, is een zorgprogramma ingericht: een thuisprikservice.

SynaKids
is de naam van de Synagis thuisprikservice. Het medicijn wordt bij u thuis bezorgd en een verpleegkundige komt de injectie toedienen. Daarvoor hoeft u niet met uw kind naar het ziekenhuis te gaan voor de maandelijkse injecties.



Alcura

Alcura is een bedrijf dat gespecialiseerd is in zorgprogramma's en zij verzorgden de thuistoediening van Synagis. Zij leveren de Synagis bij u thuis en zorgen ervoor dat een gespecialiseerde verpleegkundige de injectie komt geven, op momenten die in overleg met u worden gekozen. U vindt de contactgegevens van Alcura hieronder.

Contact

Als uw vragen of opmerkingen heeft over de thuistoediening van Synagis, of als u een eventuele bijwerking wilt melden, dan kunt u contact opnemen met de Synakids klantenservice van Alcura.
Alcura verzorgt de thuistoediening van Synagis.

Alcura SynaKids servicenummer:
088-1040195 (kies optie 1 en daarna optie 2)

Alcura Synakids e-mail:
synakids@alcura-health.nl


Op de website www.synakids.nl vindt u meer informatie over het RS-virus, Synagis en de Synakids thuisprikservice. U hebt daarvoor een inlogcode nodig: EU/1/99/117/003 of EU/1/99/117/004.


Foldernummer: 0962
Laatst bijgewerkt op: 30-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien