U ontvangt deze informatie, omdat uw familielid, vriend(in) of kennis in het ziekenhuis wordt opgenomen. De behandelend arts en/of de verpleegkundigen adviseren u om gedurende de avond en nacht, in sommige gevallen ook gedurende de dag, bij uw naaste aanwezig te zijn. Dat noemen we “rooming-in”. In deze folder leest u wat dit inhoudt en welke afspraken er gelden, wat u van ons kan verwachten en waar u rekening mee moet houden. Wat is rooming-in?
Rooming-in betekent dat er buiten de bezoektijden een naaste van de patiënt aanwezig is. Door aanwezigheid van een vertrouwd persoon kunnen angst, verwardheid en/of onrust bij uw naaste verminderen of beter verdragen worden. Ook wordt het risico om te vallen verkleind. Dit biedt veiligheid en vertrouwen voor uw naaste.
Rooming-in betekent dat u, ter ondersteuning, ’s nachts bij uw naaste op de verpleegafdeling kunt blijven slapen. Het is een mogelijkheid die wij als ziekenhuis aanbieden, maar zeker geen verplichting.
Wanneer passen we rooming-in toe?
Rooming-in kan van toepassing zijn in verschillende situaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Onrust ‘s nachts: door te blijven slapen, kunt u een herkenningspunt zijn. Hierdoor is uw naaste ’s nachts rustiger, gaat niet dwalen, is minder of niet angstig of verwijdert geen infusen en andere lijnen. Het resultaat is dat uw naaste beter aan zijn of haar nachtrust toe komt, wat het herstel bevordert.
- Onrust overdag: wanneer uw naaste overdag onrustig is, kan hij/zij niet optimaal herstellen. Hiervoor geldt hetzelfde als gedurende de nacht. Door buiten de bezoektijden aanwezig te zijn, kunt u er mogelijk voor zorgen dat uw naaste zich geruster en veiliger voelt.
- Weigering van dagelijkse bezigheden: als uw naaste niet wil eten of angstig is om uit bed te komen, kunt u uw naaste hierin mogelijk wel ondersteunen.
Er zijn ook andere redenen waarom rooming-in gunstig voor patiënten kan zijn. Per patiënt bekijken we welke manier van rooming-in het beste past en wat de familie of naasten hierin kunnen betekenen. Dagelijks wordt met de verpleegkundige geëvalueerd of rooming-in nog noodzakelijk is. De verpleegkundige overlegt daarbij met de eerste contactpersoon en bespreekt daarbij ook uw ervaringen.
Afspraken bij rooming-in
Om rooming-in zo goed mogelijk te laten verlopen, gelden er een aantal afspraken:
- Bij rooming-in is het de bedoeling dat er één persoon buiten de bezoektijden aanwezig is. Voor het overige bezoek gelden de bezoektijden zoals bij de opname is aangeven.
- Wanneer u buiten de bezoektijden aanwezig bent is het van belang rekening te houden met de rustmomenten en nachtrust van uw naaste en andere patiënten op de afdeling.
- Als u overdag bij uw naaste aanwezig bent, krijgt u van de afdeling koffie en thee aangeboden. De afdeling biedt u ook de mogelijkheid om gebruik te maken van ontbijt, lunch en warme maaltijd. Voor de warme maaltijd vragen we een kleine vergoeding.
- Als u bij uw naaste blijft slapen, regelen we een bed voor u.
- Gebruik van de sanitaire ruimte gaat in overleg met de verpleegkundige. U kunt altijd gebruik maken van het bezoekerstoilet.
- Voor de verpleegkundige is het belangrijk dat u de kamer ’s avonds opruimt zodat de verpleegkundige in de nacht ook haar werk kan doen.
- De verpleegkundige is verantwoordelijk voor de nachtelijke controles bij uw naaste. Houdt u er rekening mee dat deze controles mogelijk ook uw nachtrust kunnen verstoren.
Tot slot
Als we rooming-in afspreken, adviseren wij u om ook goed voor uzelf te zorgen! Wissel zoveel mogelijk af met andere familieleden/naasten en verdeel de verschillende taken over verschillende personen. Als dit niet mogelijk is, overleg dan met de verpleging hoe u dit het beste kunt oplossen.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bespreek deze dan met de verpleegkundige op de afdeling. Meer informatie en contactgegevens vindt u op onze website
www.reinierdegraaf.nl.