Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Kindergeneeskunde

Röntgenonderzoeken bij kinderen

Röntgenonderzoeken bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw kind een röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen (mictiecystogram), een röntgenonderzoek van de slokdarm en/of maag of een echografie krijgt. In deze informatie kunt u lezen wat deze onderzoeken precies inhouden, hoe u en uw kind zich hierop kunnen voorbereiden en hoe u uw kind tijdens het onderzoek kunt helpen. Neemt u contact met ons op als u vragen heeft. Onze contactgegevens staan aan het eind van deze informatie.

Het mictiecystogram

Het onderzoek

Op de kinderafdeling brengen wij voor het onderzoek een katheter in. Hierna gaat u met uw kind naar de afdeling radiologie waar u zich meldt. De laborant die bij het onderzoek assisteert, haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. Uw kind kleedt zich hier uit op de onderbroek na. Uw kind komt op de rug op de onderzoekstafel te liggen. Naast de tafel staat een standaard met een fles contrastvloeistof. Deze fles verbinden wij met de katheter door een verbindingsslangetje. De contrastvloeistof maakt de blaas en de urinewegen zichtbaar op de röntgenfoto’s. Bij voldoende vulling van de blaas maken wij een aantal foto’s.

Grotere kinderen kunnen zelf aangeven wanneer ze drang tot plassen krijgen. Wij verwijderen dan de katheter. Wij vragen uw kind dan te plassen op een papieren onderlegger. Grotere jongens krijgen hiervoor een fles. Tijdens het plassen maken wij foto’s van de urinewegen. Hierna kan uw kind zich weer aankleden en met u mee naar huis of naar de afdeling gaan. Het onderzoek duurt dertig tot 45 minuten.

Wat uw kind van tevoren moet weten:

Hoe u uw kind tijdens het onderzoek kunt helpen:

Het slokdarm- en/of maagonderzoek

Wat is een slokdarm en/of maagonderzoek?

Dit is een onderzoek van de slokdarm en/ of maag waarbij uw kind bariumpap (contrastvloeistof) te drinken krijgt waardoor de slokdarm en de maag zichtbaar worden op de foto’s.

Verloop van het onderzoek

Om de slokdarm en/of maag goed te kunnen afbeelden op de foto’s krijgt uw kind bariumpap (contrastvloeistof) te drinken.
Vervolgens zullen er dan röntgenfoto’s gemaakt worden in staande of liggende houding. Om de maag goed te vullen met pap zal de radioloog uw kind vragen in verschillende richtingen te draaien. Dit onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten.

Voorbereiding

N.B. Eventuele medicijnen mogen indien nodig 2 uur voor het onderzoek met een beetje water worden ingenomen.

Na het onderzoek

Wij adviseren veel water te drinken de dagen na het onderzoek zodat de bariumpap sneller het lichaam kan verlaten. De ontlasting wordt dan weer normaal van kleur. Buikpijn kan een gevolg zijn van het onderzoek. Mocht u kind altijd al een moeilijke stoelgang hebben dan is het raadzaam na het onderzoek een laxeermiddel in te nemen en veel water te drinken.

De echografie

Wat is een echo-onderzoek?

Een echografie is een onderzoek waarbij wij gebruikmaken van geluidsgolven. Met een zender in de zogenaamde echokop sturen wij geluidsgolven via de huid naar het te onderzoeken gebied. Deze geluidsgolven worden weer teruggekaatst naar de echokop. Vervolgens worden deze golven omgezet in beelden op een monitor waarmee de echokop in verbinding staat. Zo kunnen wij organen en weefsel bekijken. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Waarom een echografie?

Wij verrichten dit onderzoek om de mogelijke oorzaak van de klacht op te sporen of als aanvulling op een ander onderzoek. Het voordeel van dit onderzoek is dat er geen röntgenstralen gebruikt worden. Ook vergt het van uw kind niet veel inspanning.

Verloop van het onderzoek

Wij verzoeken uw kind zo nodig kleding uit te trekken en plaats te nemen op de onderzoektafel. We smeren de huid boven het te onderzoeken gebied in met een gel. Door de gel neemt de echokop de geluidsgolven nauwkeuriger waar. Om een orgaan goed te kunnen bekijken, beweegt de arts de echokop; soms duwt hij er licht op. Het onderzoek duurt tien minuten.

De voorbereiding op de echografie

Voor kinderen onder de tien jaar is er geen voorbereiding nodig, behalve als wij de blaas of inwendige genitalia moeten onderzoeken. In dat geval mag uw kind voor het onderzoek niet plassen en moet het ongeveer anderhalf uur van tevoren enkele glazen water drinken.

Voor kinderen vanaf tien jaar is het belangrijk dat als het onderzoek in de ochtenduren plaatsvindt, zij vanaf 24.00 uur ’s nachts niet meer mogen eten of drinken. Als het onderzoek in de middaguren plaatsvindt, dan moet uw kind vier uur van tevoren nuchter blijven.

Contact

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie op 015 - 260 39 91.

Mocht u uw afspraak willen veranderen of afzeggen, dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven, maar in elk geval 24 uur van tevoren. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.


Foldernummer: 0760
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien