Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Urologie

Röntgenonderzoek nier en urineleider

Röntgenonderzoek nier en urineleider

Antegrade Pyelografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U ontvangt deze informatie, omdat u een röntgenonderzoek van de nier en de urineleider moet ondergaan. U leest hierin over het verloop van het onderzoek en aan welke voorschriften u zich moet houden om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.


Wat is een antegrade pyelografie

Een antegrade pyelografie is een onderzoek van de nier en de urineleider, waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgencontrastvloeistof. Sommige delen van het lichaam, zoals de botten, zijn zonder meer zichtbaar op een röntgenfoto. Andere delen zoals de nieren, zijn op een röntgenfoto alleen zichtbaar te maken met een röntgencontrastmiddel.

Belangrijk
Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen meldt u dit dan vóór het onderzoek aan de laborant. Het is ongewenst een röntgenonderzoek uit te voeren tijdens een zwangerschap. Bij patiënten die hierover in onzekerheid verkeren, moet het onderzoek binnen tien dagen na de menstruatie plaatsvinden.

Het onderzoek

U hoeft zich niet voor te bereiden op het onderzoek. Een laborant haalt u uit de wachtkamer en vertelt u wat er gaat gebeuren. U neemt plaats op de röntgentafel. In een eerder stadium is bij u een nefro-drain in de nier geplaatst. De laborant verwijdert het opvangzakje van de drain en sluit een systeem met röntgencontrastmiddel aan. Nadat de radioloog zich aan u heeft voorgesteld laat hij door middel van het systeem contrastvloeistof in de nier lopen. Dit contrastmiddel vult de nier en wordt afgevoerd via de urineleider naar de blaas. De radioloog maakt foto’s van het traject van de nier tot de blaas. Hierbij moet u soms op uw zij of buik liggen. Ook kan de tafel waar u op ligt worden gekanteld om het contrastmiddel gemakkelijker naar de blaas te laten lopen. De radioloog beoordeelt de ligging van de nefro-drain, het verzamelsysteem van de nier en de doorgankelijkheid van de urineleider (ureter). Na afloop van het onderzoek wordt het opvangzakje weer aangesloten op de drain.

Het hele onderzoek duurt 20-30 minuten.

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag sturen wij binnen een week naar uw specialist. Uw specialist kan samen met de radioloog de röntgenfilm bekijken en bespreken.

Contact

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie op 015 - 260 39 91.

Mocht u uw afspraak willen veranderen of afzeggen, dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven, maar in elk geval 24 uur van tevoren. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.


Foldernummer: 0743
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien