Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Prostaatkankercentrum
Urologie

Robot geassisteerde prostaatverwijdering

Robot geassisteerde prostaatverwijdering

RARP

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Bij u is de diagnose prostaatkanker gesteld. Na het bespreken van de keuzehulp heeft u gekozen voor de prostaatoperatie met de Da Vinci Robot. In deze folder leest u meer informatie over een robot geassisteerde prostaatverwijdering. Wij adviseren u deze folder goed door te lezen.


RARP, Robot geassisteerde prostaatverwijdering

Een totale prostaatverwijdering is een operatie waarbij de uroloog uw hele prostaat met de zaadblaasjes wegneemt. Ook wordt een klein deel van uw plasbuis verwijderd dat door uw prostaat loopt. Hiervoor krijgt u tijdelijk een blaaskatheter om ervoor te zorgen dat deze nieuwe aansluiting van de plasbuis goed kan herstellen. De zenuwen welke voor de erectie zorgen worden indien mogelijk gespaard, of dit wenselijk en mogelijk is door de uroloog van tevoren met u besproken. Indien er indicatie voor is worden ook de lymfklieren in de omgeving van de prostaat ook verwijderd. Of dit nodig is, wordt ook van tevoren door de uroloog met u besproken. De operatie wordt uitgevoerd met behulp van de Da Vinci Robot. Hierbij opereert de uroloog via vijf kleine sneetjes in de buikwand. Er is één kleine snede net boven de lies waardoor de prostaat uiteindelijk wordt verwijderd. Uw buik wordt tijdens de operatie met koolzuurgas opgeblazen. Dit wordt gedaan om meer ruimte te krijgen tussen de verschillende organen. Door subtiele bewegingen kan de arts de instrumenten bedienen, waardoor hij nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot ‘normale’ kijkoperaties, beschikt de arts over een driedimensionaal beeld dat is vergroot. Doordat via een aantal kleine sneetjes wordt geopereerd is uw herstel in het algemeen sneller dan indien dit via een grote snede wordt gedaan. De operatie wordt uitgevoerd op onze locatie in Delft.

Voorbereiding op u operatie

U krijgt informatie van de gespecialiseerd verpleegkundige over de operatie en alle overige afspraken die nog moeten volgen. De verpleegkundige neemt met u de voorbereiding voor de operatie en de operatie door. Voorafgaand aan de operatie moeten er nog een aantal zaken worden geregeld:

Belangrijke informatie voorafgaand aan de operatie

De dag van de operatie

Na de operatie


Het ontslag naar huis

Wat kunt u thuis verwachten?


Katheter verwijderen

Controle

Gevolgen van de operatie

Incontinentie: 80% van de mannen is “droog” na 3 maanden op 1 inlegger na voor wat druppelverlies bij druk verhogende momenten. 95% na een jaar. Dat houdt in dat 15% er langer over doet om “droog” te worden.
Als de katheter net verwijderd is kan u aandrang voelen maar het kan ook zijn dat u geen controle heeft. U hoeft zich hierover geen te maken, u zult zien dat er in de eerste weken al veel verandering optreedt. Na de operatie moet de bekkenbodem wennen aan de nieuwe situatie en moet de sluitspier worden ‘getraind’. U gaat met behulp van de bekkenfysiotherapeut werken aan de problemen die u ondervindt met het “opnieuw leren plassen”.

Erectieproblemen: Wanneer uw prostaat en zaadblaasjes zijn verwijderd, kan er tijdens het orgasme geen zaadlozing meer plaatsvinden. Een orgasme kan ook met een slappe penis; het ‘orgasmegevoel’ blijft meestal onverande
Soms is het nodig om tijdens een prostaatoperatie de zenuwen die direct langs uw prostaat lopen, weg te nemen. Dit leidt doorgaans tot impotentie, het onvermogen tot het krijgen van een erectie, maar nog steeds kunt u dan een orgasme krijgen.
Als de uroloog zenuwsparend kan opereren, dan kan het één tot twee jaar duren totdat de erecties weer voldoende terug zijn, mogelijk zullen nog steeds hulpmiddelen nodig zijn.

Vragen

Uw behandelend uroloog bespreekt met u de verdere gang van zaken na uw operatie. Een operatie in verband met prostaatkanker is een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw naasten. Het is dan ook vanzelfsprekend dat u vragen hebt over uw operatie en de gevolgen ervan. Bespreek dit samen met uw partner of directe naasten, uw behandelend arts of gespecialiseerd verpleegkundige. De gespecialiseerd verpleegkundigen zijn uw aanspreekpunt voor en na de operatie gedurende het gehele traject.

Wanneer moet u contact opnemen?

Hiervoor neemt u tijdens kantooruren contact op met de gespecialiseerd verpleegkundige of in de avond, nacht of weekend met de SEH (Spoed Eisende Hulp) van het Reinier de Graaf Gasthuis. Voor alle patiënten geld dit voor de eerste week na de operatie tot aan de katheter verwijdering contact opnemen met het Reinier de Graaf Gasthuis. Daarna kunt contact opnemen met uw eigen ziekenhuis.

Contactgegevens

Contactgegevens Reinier de Graaf Gasthuis
Voor spoedeisende vragen, het verplaatsen, annuleren van afspraken en kunt u telefonisch contact opnemen met polikliniek urologie: 015 - 260 39 43. Onze polikliniek is te bereiken op werkdagen tussen 8.00-17.00 uur.
E-consult gespecialiseerd verpleegkundige (triage)
Wij zijn voor niet spoedeisende vragen bereikbaar via e-consult, hier kunt u korte vragen stellen. Hiervoor logt u in op mijn.reinierdegraaf.nl met uw DigiD. Vervolgens komt u in het patiëntenportaal waar u E-consult voor triage kunt selecteren, dit is een beveiligde omgeving.
Buiten openingstijden van de polikliniek kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp op
015 - 260 38 44.

Contactgegevens Haga Ziekenhuis
De gespecialiseerd verpleegkundigen urologie zijn te bereiken op werkdagen tussen 8.00-16.00 uur via: 070 - 210 64 82 of uro-oncologie@hagaziekenhuis.nl.

Contactgegevens LUMC
De poli urologie in het LUMC: 071-5262304, ma t/m do van 8.00 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur en vrij van 8.00 - 11.30 uur of via urologiepoli@lumc.nl
De Verpleegkundig Specialist uro-oncologie: 071-5298372, van ma t/m do, bij voorkeur vanaf 13.30 uur of via uro.onco@lumc.nl


Foldernummer: 0840
Laatst bijgewerkt op: 25-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien