Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Richtlijnen voor een natriumbeperkte voeding

Richtlijnen voor een natriumbeperkte voeding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U ontvangt deze informatie omdat u de inname van natrium (zout) moet beperken. In deze richtlijnen leest u waarom en hoe u dat kunt doen.


Wat is een natriumbeperking?

Natrium is een onderdeel van keukenzout en heeft een belangrijke functie in ons lichaam. Natrium reguleert onder andere de bloeddruk en de hoeveelheid vocht in het lichaam. Zout zit van nature in voedingsmiddelen, maar fabrikanten en eventueel uzelf voegen het ook aan uw eten toe. Met onze voeding krijgen we gemiddeld 9 gram zout (3.600 milligram natrium) per dag binnen.

Waarom een natriumbeperking?

Bij leverziekten, nierziekten en hart- en vaatziekten functioneren deze organen onvoldoende. Hierdoor kan het lichaam vocht vasthouden, wat erg belastend is. Als u minder natrium binnenkrijgt, houdt uw lichaam minder vocht vast, waardoor het weer beter kan functioneren. Tevens versnelt een ruime zoutinname de achteruitgang van nierziekten.

De voedingsrichtlijnen

Hoeveel zout u moet beperken, hangt af van de ernst van uw ziekte. Een lichte tot matige natriumbeperking houdt in dat u:
Als u zich strikt aan deze richtlijnen houdt, bevat uw voeding ongeveer 5 à 6 gram zout (2000-2400 milligram natrium).

Andere soorten zout

Er zijn allerlei andere soorten zout te koop naast het normale keukenzout of tafelzout. Sommige passen in een natriumbeperkt dieet, andere niet.

Producten die veel zout bevatten

Bij de warme maaltijd

Bij de broodmaaltijd

Tussendoor

Producten die weinig zout bevatten

De volgende belegsoorten bevatten geen natrium:


Dieetproducten

In sommige winkels zijn natriumarme dieetproducten verkrijgbaar. Deze kunt u in de supermarkt vinden in het schap bij de dieetproducten. En u kunt ernaar vragen in de slagerij.

Praktische tips

  1. Specerijen: zoals peper, nootmuskaat, foelie, kruidnagel, kerrie, gemberpoeder, cayennepeper, chilipoeder, kaneel, laurier en mosterdpoeder, maken het eten pittiger. U koopt ze in potjes en/of navulzakjes, onder andere in de supermarkt.
  2. Tuinkruiden: zoals peterselie, bieslook, tijm, basilicum en koriander, kunt u vers, gedroogd of uit de diepvries kopen. U kunt bijvoorbeeld (verse) lavas/maggiplant als vervanging van de zoute smaak gebruiken, zonder zout toe te voegen. U kunt het meekoken bij aardappelen of toevoegen aan soep en andere gerechten.
  3. Smaakmakers: zoals bouillonblokjes, bouillonpoeders, vloeibare aroma, strooiaroma, mosterd, ketjap en sambal, bevatten erg veel zout. Al deze producten zijn ook in natriumbeperkte vorm te koop. U vindt ze in de ‘dieethoek’ van bijna iedere grote supermarkt. Natriumarme smaakmakers bevatten wél kalium; houdt u hier rekening mee als u ook een kaliumbeperking hebt.
  4. Beleg: De volgende belegsoorten leveren minder natrium: kaas met 25 of 33 procent minder zout, emmentaler en gruyèrekaas, pindakaas.
  5. Het etiket: Op de etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen staat vermeld hoeveel natrium (Na) er in producten zit. Door etiketten met elkaar te vergelijken kunt u uw kennis op het gebied van natrium vergroten. Soms staat er op producten vermeld dat het product ‘zoutloos’ is. Dit is een wettelijke claim, u kunt ervan uit gaan dat er daadwerkelijk geen zout aan deze producten is toegevoegd. Andere voorbeelden van wettelijke claims zijn: ‘bereid zonder zout’, ‘gefabriceerd zonder zout’, ‘ongezouten’ en ‘zonder toevoeging van zout’. Houd er rekening mee dat producten met de claims als ‘bevat minder zout’ en ‘bevat minder natrium’, wel zout bevatten en veelal niet binnen het natriumbeperkte dieet passen.


Foldernummer: 0144
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien