Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Richtlijnen voor een glad gemalen en/of glad vloeibare voeding

Richtlijnen voor een glad gemalen en/of glad vloeibare voeding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze brochure omdat u het advies heeft gekregen een glad gemalen en/of glad vloeibare voeding te gebruiken. De reden kan zijn dat uw kaken tijdelijk aan elkaar zijn gezet (kaakfixatie) of omdat u problemen heeft met slikken. In het geval van slikproblemen is er vaak ook een logopedist betrokken die u advies geeft over de toegestane dikte van dranken en maaltijden.

In deze brochure kunt u lezen hoe u een gladde voeding kunt bereiden en hoe u kunt zorgen dat deze voldoende voedingsstoffen bevat, met name energie (calorieën) en eiwitten. Voldoende voedingsstoffen zijn nodig om spiermassa en de conditie te behouden of verbeteren.
Het gewichtsverloop laat zien of u de juiste hoeveelheid energie met uw voeding binnenkrijgt. U kunt dit in de gaten houden door u 1x per week te wegen.

Als eerste staan de algemene adviezen genoemd; daarna volgen adviezen die specifiek gericht zijn op slikproblemen of op kaakfixatie.

Algemene adviezen

  1. Pureer de warme maaltijd glad met behulp van een staafmixer of in de mengbeker van een keukenmachine of blender. Voeg bouillon, jus of melk toe om de voeding vloeibaar te maken. Breng naar wens op smaak met extra kruiden en specerijen.
    Sommige voedingsmiddelen zijn niet goed glad te malen door de vezelige structuur. Voorbeelden hiervan zijn: andijvie, asperges, bleekselderij, champignons, mais, paksoi, peultjes, grove rauwkost en taai of draderig vlees, zoals stoofvlees of biefstuk.
    Ook kleine graatjes in visfilet zijn niet altijd fijn te malen.
  2. Verwerk rauw fruit tot een smoothie, eventueel met toevoeging van melk, yoghurt, ijs, sap of siroop. Of maak vruchtenmoes van gekookt fruit.
  3. Indien het gerecht nog te vezelig is of stukjes bevat na het fijn maken, moet het gerecht gezeefd worden.
  4. Maak gebruik van kleine frequente maaltijden door om de twee à drie uur iets te eten.
  5. Maak gebruik van volle zuivelproducten en/ of varianten met extra veel eiwitten.
  6. Voeg boter toe aan de gepureerde warme maaltijd.
  7. Voeg ongeklopte room toe aan bijvoorbeeld gebonden soep, pap, vruchtensap, chocolademelk en toetjes.
  8. Gebruik geen light- of dieetproducten.

Per dag heeft u minimaal het volgende nodig

*1 portie is een glas of schaaltje van 150 ml

Indien uw gewicht afneemt, maak dan gebruik van minimaal één van de volgende extra producten (alle zonder stukjes of vulsel):

Enkele variatie mogelijkheden voor hartige gerechten

Specifiek advies bij slikproblemen

Als u de glad vloeibare voeding moet gebruiken vanwege slikproblemen, geven dunne dranken meestal teveel risico op verslikken. Denk aan bijvoorbeeld koffie, thee, water, bouillon, melk, vruchtensap. Deze dranken kunt u dan verdikken met verdikkingsmiddel dat speciaal voor slikproblemen bedoeld is (bijvoorbeeld Nutilis of Thick & Easy®). Hiermee kunnen zowel koude als warme dranken gebonden worden tot de gewenste dikte zonder dat het gekookt hoeft te worden.
De logopedist schrijft voor hoe dik de dranken moeten zijn. Op de verpakking van het verdikkingsmiddel kunt u lezen hoe u deze dikte kunt bereiken. Deze verdikkingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.

Specifiek advies bij kaakfixatie

Als de glad vloeibare voeding nodig is omdat uw kaken tijdelijk aan elkaar zijn gezet, moet de vloeibare voeding zo dun zijn dat deze door een rietje opgezogen kan worden. In dat geval gelden de volgende adviezen:

Verdere begeleiding

Als het u niet lukt om met deze adviezen op gewicht te blijven, kunt u naar een diëtist gaan voor verdere begeleiding. Kijk voor adressen op www.nvdietist.nl of overleg met uw huisarts.


Foldernummer: 0143
Laatst bijgewerkt op: 22-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien