Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Urologie

Retrograde Urethrografie

Retrograde Urethrografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een onderzoek van de urinebuis (plasbuis) moet ondergaan om afwijkingen van de plasbuis zichtbaar te maken en te beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd arts, de radioloog, bijgestaan door een radiodiagnostisch laborant. De urinewegen zijn op een röntgenfoto alleen zichtbaar te maken door gebruik te maken van röntgencontrastvloeistof. Dit contrast bevat jodium.
U leest hierin over het verloop van het onderzoek en aan welke voorschriften u zich moet houden om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.

Wat is een retrograde urethrografie

Een retrograde urethrografie is een onderzoek van de urinebuis (plasbuis) om afwijkingen van de plasbuis zichtbaar te maken en te beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd arts, de radioloog, bijgestaan door een radiodiagnostisch laborant. De urinewegen zijn op een röntgenfoto alleen zichtbaar te maken door gebruik te maken van röntgencontrastvloeistof. Dit contrast bevat jodium.

Belangrijk
Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende stoffen, meld dit dan vóór het onderzoek aan de laborant.
Het is ongewenst röntgenonderzoeken uit te voeren tijdens een zwangerschap. Bij patiënten die hierover in onzekerheid verkeren, moet het onderzoek binnen 10 dagen na de menstruatie plaatsvinden.

Het onderzoek

U hoeft zich niet voor te bereiden op het onderzoek. Een laborant haalt u uit de wachtkamer en vertelt u wat er gaat gebeuren. U neemt plaats op de röntgentafel.
Nadat de radioloog zich aan u heeft voorgesteld, worden er wat voorbereidingen getroffen om het onderzoek te kunnen uitvoeren.

Het onderzoek kan op 2 manieren plaatsvinden:
  1. Door middel van het inbrengen en opblazen van een ballonnetje in de plasbuis.
    De penis wordt gereinigd met een desinfectievloeistof. De radioloog brengt een slangetje (katheter) een klein stukje in de plasbuis. Er wordt een ballonnetje opgeblazen in de plasbuis. Via de katheter wordt de plasbuis met contrastvloeistof gevuld. Dit kan gevoelig zijn. Tijdens het inbrengen van de contrastvloeistof worden enkele foto's gemaakt. Als er voldoende foto's zijn gemaakt wordt de katheter verwijderd. Het contrastmiddel kan er weer uitlopen.
  2. Door middel van het aanbrengen van een penisklem.
    De penis wordt gereinigd met een desinfectievloeistof. Vervolgens wordt de penis door de radioloog met een plastic klem gestrekt. Via de opening van de urinebuis wordt met een smal plastic buisje contrastvloeistof ingespoten. Dit kan een beetje gevoelig zijn. Het buisje wordt niet verder dan 0.5-1 cm in de urinebuis geplaatst. Tegelijkertijd met het inspuiten worden meerdere foto’s gemaakt. Hierna is het klaar en worden de klem en het inspuitbuisje verwijderd. Het contrastmiddel kan er weer uitlopen.
Het hele onderzoek duurt 20-30 minuten.

N.B. het gebruikte contrast voelt plakkerig aan. Dit kan na afloop van het onderzoek nog een beetje lekken uit de urinebuis. Verder moet u er rekening mee houden dat er ook een beetje bloed uit de urinebuis kan komen. Dit zal na een paar keer plassen verdwijnen/stoppen. Daarom raden wij u aan veel te drinken.

Voorbereding

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag sturen wij binnen een week naar uw specialist. Uw specialist kan samen met de radioloog de röntgenfilm bekijken en bespreken.

Contact

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie op 015 - 260 39 91.

Mocht u uw afspraak willen veranderen of afzeggen, dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven, maar in elk geval 24 uur van tevoren. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.


Foldernummer: 0756
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien