U ontvangt deze informatie, omdat uw kind reflux heeft. Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Dat komt doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij kinderen soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich verder ontwikkelen. Hierdoor verminderen en verdwijnen de klachten meestal. Klachten
Reflux kan op verschillende manieren voorkomen; van milde klachten tot ernstig. Bij sommige kinderen komt de maaginhoud alleen omhoog zonder te spugen, er is dan een toename van slikken door het kind. In het andere geval spuugt het kind de voeding ook uit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ongecompliceerde reflux en gecompliceerde reflux. Hieronder volgt een korte omschrijving; de arts kan vaststellen om welke vorm van reflux het gaat.
Ongecompliceerde reflux
Dit is de meest voorkomende vorm van reflux. De klachten bestaan uit het regelmatig teruggeven van (soms grote hoeveelheden) voeding. Als uw kind hier geen last van lijkt te hebben en goed groeit, is er waarschijnlijk sprake van ongecompliceerde reflux. Behandeling is meestal niet nodig; de klachten verdwijnen in de loop van het eerste levensjaar. De arts zal u algemene adviezen geven.
De algemene adviezen bij reflux
- Houd uw kind het eerste half uur na de voeding rechtop.
- Bij flesvoeding kan het indikken van de voeding helpen. Dit kunt u doen door gebruik van bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel (Nutriton).
- Zet het hoofdeinde van het bedje iets omhoog, zodat uw kind met het hoofdje iets hoger ligt als de beentjes.
- Maak het bed laag op zodat het kind door de schuine stand van het bed niet onder het laken/ deken zakt.
Gecompliceerde reflux
Als gevolg van het omhoog stromen van zure maaginhoud, raakt de slokdarm geïrriteerd en op den duur ontstoken. Dit veroorzaakt pijnklachten bij uw kind. Deze kinderen huilen vaak veel, zijn snel geïrriteerd en slapen slecht. Soms ontstaan ook slikklachten. Doordat de ontsteking pijnlijk kan zijn, gaat het drinken slechter. Hierdoor kan een groeiachterstand of gewichtsverlies ontstaan. Gecompliceerde reflux moet behandeld worden met medicijnen. Soms is een opname op de kinderafdeling nodig om te kijken of de klachten verminderen nadat gestart is met de medicijnen en het indikken van de voeding.
Medicijnen
Veel voorkomende medicijnen die door de arts worden voorgeschreven zijn:
- Ranitidine
Dit medicijn remt de productie en afgifte van maagzuur door het maagslijmvlies. Vaak wordt het spugen zelf niet minder maar de bijkomende klachten wel waardoor het drinken beter gaat. - Motilium®
Dit medicijn stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen. Hierdoor is de kans op het teruggeven van voedsel minder groot.
Mogelijke onderzoeken
Vaak kan de arts de diagnose stellen door vragen te stellen en door uw kind lichamelijk te onderzoeken. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om een röntgenonderzoek met contrast te maken om een afwijking in de slokdarm uit te sluiten. Als dit nodig is, zal de arts dat met u bespreken.
Reflux bij baby’s is een veelvoorkomend, meestal onschuldig, verschijnsel.
Vragen
Tijdens de opname van uw kind kunt u met uw vragen terecht bij de verpleegkundige van de Kinder- en Jeugdafdeling. U kunt uw vragen ook altijd stellen aan uw huisarts of de arts van het consultatiebureau.