Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Borstkankercentrum
Oncologie

Psychosociale zorg

Psychosociale zorg

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Mogelijkheden van psychosociale zorg binnen Reinier de Graaf

De verpleegkundig specialist

Uw aanspreekpunt is de verpleegkundig specialist. Zij geeft informatie over uw behandeling, de gevolgen van kanker op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied en alles wat hierbij aan ondersteuning mogelijk is. Dit geldt zowel voor, tijdens, als na de behandeling. Voor een persoonlijk gesprek kunt u een afspraak maken op het oncologisch verpleegkundig spreekuur. Ook na een intensieve behandeling bieden we u een gesprek om de nazorg te bespreken. U kunt ook zelf een afspraak hiervoor maken.

Afdeling Medische Psychologie

Naast medische zorg biedt het Reinier de Graaf u de mogelijkheid voor individuele behandeling en advies door een medisch psycholoog. Deze medisch psycholoog werkt in het ziekenhuis en heeft specialistische kennis over de samenwerking van lichaam en geest. U kunt bij de psycholoog terecht als u merkt dat u door uw ziekte problemen heeft in het dagelijks leven. Dit kan zijn tijdens of na de medische behandeling. Voorbeelden van problemen met het zich aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden kunnen zijn: gevoelens van angst, somberheid of machteloosheid en gevolgen voor uw werk, studie, gezin en/of sociale contacten. Tijdens een verkennend gesprek worden uw klachten in kaart gebracht. Hierna kunnen nog enkele behandelgesprekken volgen. De psycholoog kan u ook doorverwijzen naar een andere behandelaar.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u de gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen of de verpleegkundig specialist vragen.

Team Geestelijke verzorging

Het team Geestelijke verzorging biedt opvang en steun bij de verwerking van wat u is overkomen sinds u ziek werd. U kunt ook bij hen terecht als u voor een moeilijke keuze in uw behandeling staat. U kunt zelf rechtstreeks contact opnemen voor het maken van een afspraak op telefoonnummer 015 - 260 44 07 of mailen naar DGV@rdgg.nl.

Zorg na ontslag uit het ziekenhuis

De transferverpleegkundige regelt de zorg na ontslag uit het ziekenhuis. Zij kan u informeren over de mogelijkheden van zorg in deze regio. De zorg die nodig is, wordt door de gespecialiseerd oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist geïnventariseerd en door de transferverpleegkundige aangevraagd bij het CIZ en de zorgaanbieder (het CIZ onderzoekt wie recht heeft op langdurige zorg). U ontvangt een schriftelijke bevestiging van CIZ op uw woonadres.

Gesprek huisarts

Voor u en uw naasten kan het goed zijn om de behandeling en daarbij behorende consequenties ook met uw huisarts te bespreken. Uw huisarts kan u en uw naasten vanuit zijn/haar kennis van uw persoonlijke situatie begeleiden in het maken van keuzes.

Kennismakingsbezoek wijkverpleging

De gespecialiseerd oncologieverpleegkundige of de verpleegkundig specialist kan een kennismakingsgesprek met de wijkverpleging voor u regelen. U kunt dit zelf ook aangegeven.

FortaGroep De Vruchtenburg Rotterdam

De Vruchtenburg biedt begeleiding door gespecialiseerde hulpverleners. Dit kan extra kracht geven. U kunt verwezen worden naar de Vruchtenburg voor individuele gesprekken met gespecialiseerde psychologen, groepsbegeleiding, haptonomie, kunstzinnige therapie (voor kinderen van ouders met kanker) en revalidatie- en re-integratietrajecten.
FortaGroep de Vruchtenburg is gevestigd op twee locaties in Rotterdam en een locatie in Leiden. Daarnaast zijn er spreekuren in Spijkenisse Medisch Centrum.
Meer informatie vindt u op www.fortagroep.nl.

Inloophuizen

Een inloophuis is een ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten.
Zij bieden op niet therapeutisch gebied een steuntje in de rug aan mensen met kanker, ongeacht hun leeftijd, soort kanker, behandelfase of vooruitzichten. Laagdrempeligheid staat hierbij voorop. Ook uw partner, gezin en directbetrokkenen zijn welkom, want ‘kanker heb je niet alleen’.
Nadat de behandeling is afgerond, kunnen u en uw naasten ook bij het Inloophuis terecht om te ondersteunen in het verwerkingsproces van deze ingrijpende periode.
Kijk voor een Inloophuis bij u in de buurt op www.IPSO.nl.


Foldernummer: 0053
Laatst bijgewerkt op: 30-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien