Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Wond expertise centrum

Preventie en behandeling van doorligplekken

Preventie en behandeling van doorligplekken

Decubitus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U ontvangt deze informatie, omdat wij u graag informeren over het voorkomen en behandelen van doorliggen (decubitus). U leest hierin wat u kunt doen om doorliggen te voorkomen en/of te behandelen. Deze informatie is bedoeld voor patiënten met (risico op) doorliggen, maar ook voor familieleden, mantelzorgers en andere betrokkenen.


Wat is decubitus?

Decubitus (doorliggen) is een beschadiging van de huid en/of het weefsel onder de huid. Decubitus ontstaat door aanhoudende druk op de huid of door druk in combinatie met schuifkrachten. Doorliggen ontstaat meestal op de plaats van een uitstekend bot. Risicoplaatsen zijn de stuit, zitknobbels, hielen, ellebogen, schouders, heupen en het achterhoofd. Er is meer kans op het ontstaan van decubitus als u:

Hoe decubitus ontstaat

Decubitus ontstaat door langdurige druk op één plaats. Door deze druk worden bloedvaten afgeklemd, waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het weefsel onder de huid kunnen komen. Daardoor kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en ontstaat een beschadiging van het weefsel.

Hoe u doorliggen kunt voorkomen en behandelen

U kunt zelf de volgende maatregelen nemen om decubitus te voorkomen. Als u dit niet zelf kunt, kan een familielid of mantelzorger of één van onze zorgverleners het van u overnemen.

Huidverzorging

Voeding en vocht


Houdingsverandering

In bed:

Doorligplekken

In de (rol)stoel:

Doorligplekken rolstoel

Hulpmiddelen

Wondbehandeling

Wat u niet moet doen

Gebruik géén synthetische schapenvachten, hulpmiddelen met uitsparingen, hulpmiddelen in de vorm van een ring om de druk op een (dreigende) doorligplek te voorkomen of te verminderen. Deze middelen zorgen voor een verhoging van de druk op de omliggende gebieden, waardoor op andere plaatsen doorligplekken kunnen ontstaan.

Ten slotte

Met vragen over decubitus kunt u altijd contact opnemen met een decubitusconsulent in uw ziekenhuis of regio. Voor mensen met een dwarslaesie geldt dat zij bij (dreigende) decubitus altijd contact moeten opnemen met een revalidatiearts of decubitusconsulent in een gespecialiseerd revalidatiecentrum.

Bronvermelding: V&VN


Foldernummer: 0862
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien