Een prefab enkelbrace is een kant en klare brace met een vetersluiting. De enkel wordt door deze brace geïmmobiliseerd. De enkelbrace bevat kunststof baleinen en is afgewerkt met zachte stof. Deze brace wordt voor u aangemeten door een gipsverbandmeester. Voor informatie over de diagnose waarbij deze applicatie wordt voorgeschreven, verwijzen wij u naar de folder van de afdeling van uw behandelend arts. Gebruik
- Deze brace kan gebruikt worden als ondersteuning bij een behandeling van uw enkel.
- Voor de hygiëne kunt u een dunne sok onder de brace dragen.
- Draag altijd een (veter)schoen over de brace tijdens het lopen, voor uw veiligheid en het behoud van de brace.
- De brace mag comfortabel strak zitten, maar niet knellen, pas de omvang aan door middel van de vetersluiting.
- Indien zwelling toeneemt, leg uw voet dan hoger dan uw heup, zodat de zwaartekracht de stuwing kan bevorderen om de zwelling te verminderen.
- Draag de prefab enkelbrace zoals mondeling is afgesproken met uw behandelend arts en/of fysiotherapeut, overdag en/of ‘s nachts.
- Pas de brace nooit zelf aan door erin te knippen.
Oefeningen
Het doen van oefeningen kan bevorderlijk zijn voor uw letsel, om de zwelling verminderen, om stijfheid in het enkelgewricht te voorkomen en/of spierverlies te beperken. Doe oefeningen zoals geadviseerd is door uw behandelend arts en/of fysiotherapeut.
Hulpmiddelen
Als u niet op uw geblesseerde been mag of kan staan, bieden krukken uitkomst. Andere hulpmiddelen voor ondersteuning tijdens mobiliseren zijn: een looprekje, rollator en/of rolstoel. U kunt krukken verkrijgen via de thuiszorgwinkel of de Spoedeisende Hulp afdeling van ons ziekenhuis. Andere adressen waar u hulpmiddelen kunt lenen of huren, kunt u vinden op internet. Inleveren doet u bij de thuiszorgwinkel.
Pijnstilling
Gebruik paracetamol tegen de pijn. Volg de instructies van uw arts over pijnmedicatie op. In algemene zin raden wij het gebruik van paracetamol aan. Dit is een pijnstiller zonder al teveel bijwerkingen. Hierbij is de maximale toegestane dosering zonder voorschrift van een arts voor volwassenen drie keer twee tabletten van 500 milligram per 24 uur. Wanneer dit onvoldoende pijnstilling biedt, kan extra pijnstilling nodig zijn. Neem hiervoor
contact op met uw behandelend arts (via telefoonnummer van desbetreffende poli) of uw huisarts. Deze
contact gegevens staan vermeld onderaan deze folder.
Verkeersdeelname
Over deelname in het verkeer mét uw enkelbrace per fiets/scooter/auto doen wij geen uitspraak. Neem hierover
contact op met uw verzekering.
Vliegen
Deze enkelbrace zal geen problemen geven bij de douane, omdat deze afgedaan kan worden voor eventuele screening. Indien de brace problemen geeft in de cabine, doordat de luchtdruk toeneemt in de cabine waardoor uw voet gaat zwellen, kunt u de veters losser strikken of de brace uit trekken.
Contact
Bij vragen neemt u contact op met de gipskamer. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur, op telefoonnummer: 015-260 38 46.
Wanneer u onder behandeling bent van de Orthopedie in het RHOC in Zoetermeer kunt u contact opnemen met de gipskamer in Zoetermeer, Maandag t/m Vrijdag van 8.30 – 16.30 uur, op telefoonnummer: 079 - 206 55 06.
Voor vragen over medicijnen, als u zich zorgen maakt over de behandeling óf als de pijn toeneemt, neemt u contact op met de polikliniek van uw behandelend arts:
Polikliniek orthopedie:
RdGG 015 - 260 45 00
Reinier Haga Orthopedisch Centrum, Zoetermeer 079 - 206 55 00
Polikliniek chirurgie: 015 - 260 42 13
Polikliniek plastisch chirurgie: 015 - 260 39 40
Voor overige poliklinieken: 015 - 260 30 60