Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNF: Klinische Neurofysiologische Onderzoeken

Polysomnografie - PSG

Polysomnografie - PSG

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wat is een PSG onderzoek?

Met een PSG onderzoek wordt een grote diversiteit aan signalen gemeten tijdens de nacht waarmee mogelijk uw slaapproblemen kunnen worden verklaard.

Voorbereiding thuis

Het slaap-waakdagboek vult u de hele week voorafgaand aan het onderzoek iedere ochtend in. U wordt verzocht kleding te dragen die U ‘s nachts ook aan kunt houden (b.v. T-shirt). Nadat alles is aangebracht kunt U zich nl. niet meer verkleden. U kunt dan ook niet meer onder de douche. Er worden sensoren aangebracht die niet op de blote huid geplaatst kunnen worden. Een vest en lange broek kan weer over de nachtkleding en apparatuur gedragen worden.

Om storingen tijdens het onderzoek te voorkomen moet van te voren:

Het onderzoek

Als u thuis gebruik maakt van een CPAP-apparaat of MRA, dan verzoeken wij u deze mee te nemen naar het ziekenhuis.- U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling Klinische neurofysiologie. Hier wordt u voorbereid op het onderzoek. De laborant bevestigt sensoren, plakkers en banden op uw hoofd, borst en benen. Deze worden dusdanig bevestigd dat u er zo min mogelijk last van heeft. Afhankelijk van het type onderzoek (ambulant of met opname) gaat u naar huis of wordt u door de laborant naar de verpleegafdeling gebracht waar een 1-persoonskamer voor u gereserveerd is. Als u de nacht in het ziekenhuis slaapt is dat van te voren met u afgesproken.
Op de verpleegafdeling zult u een intakegesprek hebben met een verpleegkundige. Tot de aanvang van de registratie kunt u gaan en staan waar u wilt, meldt echter wel bij de verpleging als u de afdeling verlaat. Het is niet toegestaan om, bij opname, het ziekenhuis met de apparatuur te verlaten. Verder krijgt u een warme maaltijd en ontbijt aangeboden en ook wordt u diverse malen drinken aangeboden.

U draagt tijdens de registratie veel sensoren, plakkers en banden. Dit kan vreemd aanvoelen, maar onze ervaring is dat men toch wel kan slapen met deze apparatuur.

De volgende ochtend

Als u thuis geslapen heeft, komt u om 8.45 naar de afdeling Klinische Neurofysiologie waar de laborant alle sensoren los haalt en de apparatuur inneemt. Vergeet niet uw ingevulde slaap-waakdagboek mee te nemen.
Bent u gedurende de registratie in het ziekenhuis gebleven, dan komt de laborant de volgende ochtend naar de verpleegafdeling en komt zij alles bij u loshalen. Daarna kunt u naar huis.

Eventueel mag er 1 persoon mee tijdens het opzetten van de registratie.
Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk.

Duur van het onderzoek

Over het algemeen kunt u rekenen op ongeveer 45 minuten voorbereidingstijd, als er ook een video registratie wordt gedaan iets langer. De registratie zelf duurt tot de volgende ochtend.

De uitslag

Na de registratie wordt geen informatie gegeven over de uitslag van het onderzoek. Het onderzoek moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts.
U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten van het onderzoek.

Contact

Heeft u vragen naar aanleiding van deze folder of bent u onverwacht verhinderd voor uw afspraak, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie op telefoonnummer 015 - 260 38 42.


Foldernummer: 0392
Laatst bijgewerkt op: 25-09-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien