Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longziekten

Poliklinische bronchoscopie

Poliklinische bronchoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een bronchoscopie krijgt. Wij informeren u graag over de voorbereiding op dit onderzoek, het onderzoek zelf en de nazorg. Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Wat is een bronchoscopie?

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij wij de luchtwegen (bronchiën) aan de binnenkant kunnen bekijken. Dit doen wij met behulp van een dunne buigzame slang met een kijker en een lampje: de bronchoscoop. Bovendien kunnen wij via deze bronchoscoop, zo nodig, kleine stukjes weefsel wegnemen voor nader onderzoek.

Uw voorbereiding

U wordt verzocht niet meer te roken.
Vertel aan uw arts als u:
Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u minstens 6 uur voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken. U mag van 8-6 uur voor de geplande opnametijd normaal drinken (1-2 glazen per uur) en licht eten (maximaal 2 beschuitjes met jam).
Medicijnen mag u wel gebruiken en innemen met een klein slokje water. Het is verstandig geen knellende kleding te dragen.

Indien u een gebitsprothese heeft, moet u deze uitdoen voor het onderzoek.
U moet 15 minuten voor het onderzoek aanwezig zijn.

Het onderzoek

U zit op een stoel of ligt op een onderzoekstafel. De arts of verpleegkundige verdooft uw keel enkele malen met een spray. Dit is nodig om het kokhalsreflex weg te nemen. Deze verdovingsspray heeft een bittere smaak en geeft u een gevoelloze keel. Het slikken gaat nu moeilijker. Er wordt ook een verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld. Dit kan een hoestprikkel veroorzaken die na enkele minuten weer verdwijnt.

Rustig ademhalen

De arts brengt vervolgens via de neus of de mond de bronchoscoop in uw luchtwegen. De luchtwegen worden niet afgesloten, zodat u rustig kunt blijven ademhalen. De arts bekijkt de luchtwegen en haalt indien nodig een stukje weefsel (biopt) weg voor microscopisch onderzoek.

Spoeling luchtwegen

Soms worden uw luchtwegen gespoeld (lavage). In dat geval spuiten wij een zoutoplossing via de bronchoscoop in, die wij ook meteen weer wegzuigen. De weggezogen vloeistof wordt in het laboratorium onderzocht. Het spoelen van de luchtwegen en het nemen van een stukje weefsel (biopt) zijn pijnloos.

Het onderzoek neemt tussen de tien en dertig minuten in beslag.

Wat kunt u verwachten na het onderzoek?

Na het onderzoek mag u direct naar huis. Omdat de verdoving in uw keel nog niet is uitgewerkt, moet u na het onderzoek twee uur wachten met eten en drinken. U zou zich anders ernstig kunnen verslikken. Nadat u twee uur na het onderzoek nuchter bent gebleven moet u een slokje water proberen te drinken. Let op: u mag alleen een slokje water drinken, niks anders drinken of eten, pas als het slokje water goed is gegaan dan mag u weer alles eten en drinken. Als dat goed gaat dan mag u weer alles eten en drinken. Het kan zijn dat u een tijdje een geïrriteerd gevoel hebt en wat moeilijk slikt. Ook is het mogelijk dat u wat slijm ophoest dat er bloederig uitziet. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken; dit verdwijnt vanzelf binnen één of twee dagen. Zijn uw luchtwegen gespoeld, dan kunt u ’s avonds wat koorts krijgen en/of een pijnlijk gevoel bij het ademhalen. Dit is een normaal verschijnsel. Is het de volgende dag nog niet over, neemt u dan contact op met uw arts.
Als stukjes weefsel zijn weggehaald, bestaat een geringe kans op complicaties zoals bloedingen. Deze zijn in het algemeen niet ernstig en gaan vanzelf weer over.

De uitslag

Van uw behandelend arts krijgt u de uitslag te horen tijdens uw volgende bezoek op de polikliniek. Als er weefsel wordt onderzocht, dan zal de uitslag na maximaal vijf werkdagen bekend zijn.

Vervoer regelen

Wij raden u niet aan om zelf auto te rijden. Het beste is een begeleider mee te nemen of met een taxi naar huis te gaan.

Contact

Zijn er voor u nog vragen of onduidelijkheden, neemt u dan contact op met de polikliniek Longziekten via telefoonnummer: 015 - 260 31 40. Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 1056
Laatst bijgewerkt op: 06-11-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien