U ontvangt deze informatie, omdat u de polikliniek oogheelkunde van ons ziekenhuis bezoekt. Hierin leest u – op alfabetische volgorde – alles over ons spreekuur, bijvoorbeeld bij wie u terecht kunt met uw klachten, waarmee u rekening moet houden bij een onderzoek en hoe u ons telefonisch kunt bereiken. Afspraak op het spreekuur
Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met het afsprakenbureau: 015 - 260 40 90 (tussen 08.30 en 16.30 uur).
Door mogelijke veranderingen in ons werkrooster kan het nodig zijn dat wij u nieuwe afspraken toesturen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk een nieuwe afspraak. Als de wachttijd voor uw afspraak te lang is, kunnen wij dit soms oplossen door een andere locatie en/of een andere oogarts te kiezen. Een afspraak op kortere termijn kan de spreekuurassistent(e) u alleen geven in dringende gevallen en na overleg met de oogarts. Het is mogelijk dat uw huisarts of opticien beoordeelt of een spoedafspraak nodig is. De huisarts overlegt dit dan met de oogarts. Aan het einde van uw bezoek, zal de oogarts of optometrist een digitaal bericht naar de balie sturen welke vervolgafspraken nodig zijn. Wanneer u zich na afloop van uw consult meldt bij de balie weet de assistent(e) welke vervolgacties nodig zijn.
Contact
Met vragen of een verzoek om meer informatie kunt u contact opnemen met Oogheelkunde in Reinier de Graaf Delft: 015 - 260 40 90
Maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur. Brilrecepten
Voor controle van uw bril kunt u de opticien bezoeken. Als u slechter ziet, kan de opticien een nieuwe bril aanmeten. Als niet duidelijk is waarom u slechter ziet of als dit niet aan uw bril ligt, kunt u bij de oogarts terecht. De oogarts onderzoekt dan de toestand van uw ogen. Als daar uitkomt dat u de bril moet laten aanpassen, gaat u weer terug naar de opticien om uw ogen opnieuw op te laten meten. U hoeft dus geen afspraak bij de oogarts te maken voor de controle van uw bril. Het kan wel zijn dat de oogarts u adviseert om na een bepaalde tijd weer terug te komen voor onderzoek van de ogen zelf.
Contactlenzen
Voor uw bezoek aan onze poli contactlenzen s.v.p. thuis of in de wachtkamer uitdoen. Tenzij u verbandlenzen draagt, die graag in houden. Neem eventueel een bril mee.
Diabetes oogcontroles
Als u diabetes heeft, zal uw behandelaar u verwijzen voor een jaarlijks oogonderzoek. Vaak doet een optometrist dit door uw ogen te onderzoeken en foto’s van het netvlies te maken. Hierbij krijgt u druppels om uw pupillen te verwijden.
Druppels die het zicht hinderen
Soms krijgt u tijdens uw bezoek oogdruppels die de pupillen verwijden. Dit is nodig om de ooglens en het netvlies beter te kunnen beoordelen. U wacht dertig minuten in de wachtkamer tot de druppels zijn ingewerkt. Deze kunnen het zicht bij een deel van de mensen hinderen tot een etmaal na toediening. Neem iemand mee om de auto te besturen of kom met openbaar vervoer. Houd er rekening mee dat als u vaker moet komen, het meestal dan weer nodig is om de pupillen wijd te druppelen. Zonder deze druppels heeft het bezoek geen zin. Na 6 tot 24 uur zijn de druppels weer uitgewerkt.
Het onderzoek: als u aan de beurt bent
Tijdens het onderzoek bij de oogarts of optometrist krijgt u veel informatie. Hieronder staan een aantal tips om te zorgen dat deze informatie goed overkomt.
- Vaak staat er al veel informatie over u in uw status. De technisch oogheelkundig assistent en de oogarts lezen dit vooraf door. Wat er in het verleden met uw ogen is gebeurd en op welke manier er een afspraak is gemaakt, is voor hem dus al bekend vóór uw bezoek. Voor de oogarts is het vooral belangrijk om te weten wat de beleving van uw oogprobleem is. Ziet u bijvoorbeeld wazig, vervormd of dubbel? Is het erg lastig of merkt u dat maar af en toe? Als het nodig is, stelt de oogarts u nog meer vragen.
- Als u een ogentest krijgt, kijkt u door twee gaatjes in de verte. Als de technisch oogheelkundig assistent het glaasje wisselt, gaat u scherper of minder scherp zien. Probeer aan te geven of u het scherper en beter leesbaar vindt, of juist waziger. De assistent vraagt dit een aantal keer achtereen. Pas na deze vragen leest u, voor de ogentest, weer letters op.
- Bij het oogonderzoek leunt u naar voren en laat u uw hoofd rusten op een steuntje onder uw kin en een bandje tegen uw voorhoofd. Praat niet te veel tijdens het onderzoek en kijk recht vooruit; het onderzoek lijkt dan minder lang te duren.
- De oogarts onderzoekt uw oog met een fel lampje. Uw oog is daardoor even verblind. Het duurt een paar minuten voordat u weer goed ziet.
- Nadat het gesprek is afgerond moet u vaak nog iets doen, zoals een nieuwe afspraak maken. Dit doet de oogarts niet zelf; hij geeft digitaal aan de afsprakenbalie door welke vervolgacties ondernomen moeten worden. Bij de balie kunt u terecht voor praktische vragen en antwoorden.
- Zet uw mobiele telefoon alstublieft uit.
Medicijnen
Als u belangrijke veranderingen in uw medicijngebruik (medicatie voor andere redenen dan de ogen) wilt doorgeven, kunt u een kopie van uw medicatieoverzicht aan de assistent(e) geven. De assistent(e) typt dit in uw status. Als de oogarts wil weten welke medicatie u gebruikt, kan hij dat natuurlijk ook aan u vragen tijdens het spreekuur.
Oogartsen
De oogartsen van Reinier de Graaf houden spreekuur op de locaties: Delft en Naaldwijk. Onderzoeken, behandelingen en operaties verrichten wij op de locatie Delft. Een deel van de onderzoeken kunnen wij alleen in Delft doen. Behandelingen vinden plaats in Delft en Naaldwijk, afhankelijk van de soort ingreep.
U kunt terecht bij de spreekuren van alle oogartsen met algemeen oogheelkundige vragen. De oogarts die aanwezig is tijdens uw eerste bezoek is uw hoofdbehandelaar. Bij voorkeur maken wij uw volgende afspraken op het spreekuur van deze oogarts. Bij sommige onderzoeken of behandelingen moeten wij u doorverwijzen naar een andere oogarts, soms naar een andere locatie. Na afronden van een behandeling kunt u meestal weer terugkomen bij uw oorspronkelijke oogarts.
Vraag bij het telefonisch maken van een nieuwe afspraak naar uw vaste oogarts. Als u liever een andere oogarts wilt, kunt u zonder probleem een andere, vaste oogarts kiezen. U komt de oogarts niet altijd tegen; een deel van de afspraken handelt de optometrist of technisch oogheelkundig assistent (TOA) af onder supervisie van de oogarts.
Optometristen/technisch oogheelkundige assistenten (TOA)
Voorafgaand aan het bezoek aan de oogarts, krijgt u meestal een onderzoek van de optometrist of een technisch oogheelkundig assistent (TOA). Deze leest uw verwijsbrief en maakt een verslag van uw hulpvraag. Daarna krijgt u het onderzoek. Als de oogarts het verslag leest, is hij al volledig op de hoogte van uw hulpvraag. Eventueel stelt de oogarts u nog vragen om een volledig beeld te krijgen. Soms krijgt u alleen een behandeling van de optometrist of TOA. Uiteraard overlegt de optometrist of TOA het verloop hiervan met de oogarts. Voor onderzoeken als gezichtsveld, fluorescentiefoto’s en biometrie (aanmeten van een kunstlens) krijgt u een afspraak bij de optometrist of TOA.
Orthoptisten
De orthoptist onderzoekt kinderen zelfstandig onder supervisie van de oogarts. Na een eerste bezoek aan de oogarts waarin hij de ogen onderzoekt, volgen verdere controles van kinderen door de orthoptisten. Zij zijn gespecialiseerd in het vroeg ontdekken en behandelen van strabismus (scheelzien) en amblyopie (lui oog). Ook volwassenen die problemen hebben met de samenwerking tussen de ogen (bijvoorbeeld dubbelzien) verwijzen wij hiernaartoe.
Patiëntenpas
Neemt u bij een bezoek aan ons ziekenhuis altijd uw identiteitsbewijs en patiëntenpas mee. Heeft u geen patiëntenpas? Op
www.reinierdegraaf.nl/afspraak leest u hoe u deze pas verkrijgt.
Samenwerkingsverbanden
De maatschap oogheelkunde is partner in:
- het Optometristen Collectief Delfland (OCD)
een aantal optometristen die gecertificeerd is voor kwalitatief hoogstaande doorverwijzingen. - de Zorggroep Eerste Lijn (ZEL)
voor netvliesfotografie bij diabetespatiënten. De oogartsen controleren de kwaliteit van dit proces.
Wachten
Houd rekening met enige wachttijd voordat wij u binnen roepen. Als er meerdere spreekuren tegelijk zijn van oogartsen, optometristen, TOA’s en orthoptisten, is het mogelijk dat wij mensen eerder binnenroepen terwijl die later zijn gekomen. Patiënten worden niet op volgorde van aankomst binnengeroepen, maar volgens de volgorde op de lijst van degene waarmee u een afspraak heeft.
Website
Reinier de Graaf:
www.reinierdegraaf.nl.