U ontvangt deze informatie, omdat de longarts met u heeft besproken dat u binnenkort een pleurodese met steriele talk of met bleomycine krijgt. Dit is nodig, omdat er lucht of vocht tussen de longvliezen is gekomen. Een pleurodese kan een belastende behandeling zijn. Met deze informatie hopen wij u daarop zo goed mogelijk voor te bereiden. Wat is een pleurodese?
Pleurodese betekent letterlijk: het ‘plakken’ van beide longvliezen (de vliezen die zowel de buitenkant van de longen als de binnenkant van de borstholte bekleden). Dit plakken doen wij door het vloeibare medicijn via de thoraxdrain in uw borst te spuiten. Dit veroorzaakt een steriele ontsteking. Het bindweefsel dat door die ontsteking ontstaat, plakt de longvliezen weer aan elkaar.
Wanneer passen wij een pleurodese toe
Rondom de longen bevinden zich twee longvliezen (pleurabladen). Normaal gesproken zit hier geen lucht of grotere hoeveelheid vocht tussen, alleen enkele druppels vocht. Bij u is er lucht of meer vocht tussen gekomen en om deze reden heeft u een thoraxdrain gekregen. Dit is het kunststof slangetje dat door uw huid tussen twee ribben door in de borstholte zit. Deze drain is aangesloten op een drainkast, die de lucht of het vocht opvangen dat uit uw pleuraholte wordt verwijderd. Hierdoor krijgt de long weer ruimte om zich te ontplooien. Wanneer het meeste vocht en/of de lucht verwijderd is, kan uw arts voor een pleurodese kiezen. Zo zorgt hij ervoor dat de longvliezen aan elkaar blijven plakken en de kans op herhaling afneemt.
De voorbereidingen
Voor een pleurodese is het noodzakelijk dat u een thoraxdrain heeft. U hoeft hiervoor niet nuchter te blijven of speciale maatregelen te treffen. Bij een pleurodese met bleomycine is pijnstilling van tevoren niet nodig. De bleomycine wordt op uw zaal/kamer toegediend. Bij een pleurodese met steriele talk wordt u naar de verkoever gebracht. Hier wordt door een
anesthesist een epidurale lijn ingebracht waardoor u de pijnstilling krijgt toegediend. Na het inbrengen van de epidurale lijn zal de steriele talk worden toegediend.
De pleurodese
De handeling duurt ongeveer tien minuten. De longarts voert de handeling uit en de verpleegkundige van de afdeling of van de verkoever komt de longarts assisteren en u ondersteunen.
De thoraxdrain wordt na de pleurodese afgeklemd zodat het medicijn niet gelijk de drainkast inloopt. De longarts spuit via het ‘kraantje’ aan de drain de medicijnen rustig in. Het inspuiten van de vloeistof kan een kriebelend of prikkelend gevoel in de pleuraholte geven. Na het inspuiten van de medicijnen blijft de drain voor twee uur dicht, zodat het medicijn zijn werk kan doen.
Na de pleurodese
Twee uur na de pleurodese mag de drain weer open om het restant van de vloeistof te laten weglopen. Het kan zijn dat u pijn krijgt en koortsig wordt. Dit is een logische
reactie, aangezien het medicijn voor een ontsteking zorgt. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. Voor de pijn kunt u regelmatig pijnstilling krijgen. Wacht niet te lang om deze in te nemen.
Wanneer u een epidurale lijn heeft krijgt u continu pijnstillende medicatie toegediend. Meestal wordt de lijn een dag na de pleurodese weer verwijderd. Wanneer u voor de pleurodese ontstekingsremmende medicijnen gebruikte, kan het zijn dat de longarts deze medicijnen tijdelijk stopt omdat ze de werking van de pleurodese verminderen.
Na de pleurodese maken wij mogelijk een longfoto om te zien of de pleurodese zijn werk gedaan heeft en dus de long weer aan de borstholte vastzit. Wanneer dit het geval is zal de thoraxdrain ook spoedig worden verwijderd.
Verder is het belangrijk dat u de arm aan de kant van de drain goed blijft gebruiken om te voorkomen dat de schouder ‘vast’ komt te zitten. Doe daarom regelmatig oefeningen met uw arm, zoals zwaaien, strekken, draaien en uw arm boven het hoofd heffen.
Weer activiteiten uitvoeren
Hervatting van zittend werk kunt u, in overleg met de longarts, meestal snel weer. Na ongeveer vier tot zes weken komt u voor een controleafspraak op de polikliniek. U neemt dan samen met de longarts de geadviseerde leefregels door en bespreekt welke activiteiten u weer mag uitvoeren.
Heeft u vragen?
Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kunt u
contact opnemen met uw longarts, zaalarts of de verpleegkundige op de afdeling. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.
Meer informatie vindt u ook op onze website
www.reinierdegraaf.nl.