Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longziekten

Pleurapunctie

Pleurapunctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een pleurapunctie moet ondergaan. De pleurapunctie passen wij toe wanneer vochtophoping tussen de longvliezen (pleurabladen) de long in verdrukking brengt en zo kortademigheid veroorzaakt. Via een naald nemen wij dit vocht weg. Deze informatie vervangt niet de mondelinge informatie die u van uw arts en de verpleegkundige krijgt, maar is een aanvulling daarop. Zo kunt u alles rustig nalezen.

De voorbereidingen

U hoeft vóór het onderzoek niet nuchter te zijn; u kunt vooraf gewoon eten en drinken. Gebruikt u bloedverdunnende middelen, zoals Sintrommitis of Marcoumar, meld dit dan vooraf aan uw arts.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip brengt een verpleegkundige u naar de onderzoekskamer. Daar vragen wij u op de rand van het bed of de onderzoektafel te gaan zitten en uw bovenkleding uit te trekken.

Verdoving

Is er veel vocht op de X-thorax (de röntgenfoto van uw longen) te zien, dan kan de arts overwegen verdoving te geven voor het geval hij besluit na de pleurapunctie een drain achter te laten.

De punctie

De longarts staat bij deze ingreep meestal aan uw rugzijde en brengt een naald in tussen twee ribben, tot in de holte tussen de twee longbladen (de pleuraholte). Via de punctienaald verwijdert de arts het eventueel aanwezige vocht. Soms wordt dit vocht opgestuurd voor nader onderzoek. De arts trekt vervolgens de naald terug en plakt een pleister op het wondje. Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van een hoestprikkel.

De duur van het onderzoek

De ingreep duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Soms duurt het iets langer, wanneer de arts langzaam veel vocht moet afzuigen bij een ontlastende punctie. De arts kan bij veel vocht zo nodig een drain achterlaten om later nog meer vocht weg te nemen. Afhankelijk van wat uw arts aangeeft, maken wij nog röntgenfoto’s om het resultaat van de pleurapunctie goed te kunnen beoordelen.

Nazorg

Na het onderzoek is het verstandig om het een halfuurtje rustig aan te doen. Daarna kunt u weer alles doen wat u gewend bent.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek hoort u direct na afloop van uw arts. Wanneer er vocht wordt opgestuurd voor nader onderzoek, krijgt u de uitslag en mogelijke behandeling van de oorzaak ongeveer een week na het onderzoek van uw arts.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u terecht bij uw arts of bij de verpleegkundige. Tijdens het onderzoek krijgt u steeds uitleg en kunt u ook vragen stellen.

Extra informatie

U kunt meer informatie over longziekten vinden op onze website www.reinierdegraaf.nl .


Foldernummer: 0476
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien