Afspraak datum: | |
Afspraak tijd: | |
Afdeling: | Nucleaire geneeskunde, begane grond - gang G
|
Locatie: | Reinier de Graafweg 5, 2625 AD Delft |
Lees deze informatie bij ontvangst én op de dag voor het onderzoek zorgvuldig door.
U ontvangt deze folder omdat wij u binnenkort verwachten op de afdeling Nucleaire geneeskunde om een PET-CT-scan te laten maken. U leest in deze folder informatie over de voorbereidingen en het verloop van dit onderzoek.
Belangrijk
De voorbereiding voor het onderzoek is heel belangrijk, zorg dat u deze precies volgt.
Heeft u suikerziekte (diabetes), laat dit gelijk weten, wij hebben voor diabetespatiënten een aparte folder (PET-CT onderzoek met FDG bij diabetes mellitus).
Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.
Moet u nog naar de bloedafname? Doe dit dan vóór het onderzoek óf op een andere dag. In de uren na het onderzoek kan dit niet.
Bent u claustrofobisch en bent u bang dat dit een belemmering oplevert voor de scan? Neem dan ruim voor het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire geneeskunde.Hoe gaat het onderzoek in zijn werk
U meldt zich op het
telefonisch afgesproken tijdstip op de Nucleaire geneeskunde. Wij nemen u mee naar een kamer met bed, deze kamer blijft van u tot het onderzoek klaar is. We nemen wat vragen met u door, meten uw bloedsuiker met een vingerprik en plaatsen een
infuus. Via het
infuus dienen wij de radioactieve stof 18F-FDG toe. Met deze stof kunnen wij de werking van uw organen in beeld brengen. De stof moet vervolgens een uur inwerken, u ligt in dit uur op bed en moet u goed ontspannen. Na dit uur maken wij de scan, dit duurt 20 tot 30 minuten. Na afloop van de scan kijken wij of de beelden goed zijn gelukt. Het kan gebeuren dat er extra opnames nodig zijn op een later tijdstip. Mocht dit nodig zijn dan zal de duur van het onderzoek toenemen met ongeveer een uur. U kunt rekenen op een totale duur van 2 tot 2,5 uur.
De voorbereiding thuis
- U mag 6 uur vóór aankomst op de afdeling niets eten, ook geen keelsnoepjes of kauwgom.
- In de twee uur vóór aankomst op de afdeling moet u tenminste één liter water drinken. U mag het drinken verspreiden over twee uur, dit hoeft niet in één keer.
- U mag ook geen vruchtensappen, frisdranken, lightproducten, melk en andere melkproducten drinken.
- Medicatie mag u wél innemen, met water. (Let op: Voor patiënten met diabetes hebben wij een andere folder!)
- U mag wél naar het toilet.
- Gebruikt u materialen zoals bijvoorbeeld een katheter om te kunnen plassen? Neem deze dan mee.
- Na de scan mag u weer alles eten en drinken, u mag iets te eten meenemen voor na het onderzoek.
- Laat sieraden zo veel mogelijk thuis. Make-up mag u wel gewoon dragen.
- Zorg ervoor dat u het onderweg naar het ziekenhuis niet koud krijgt. Kleed u dus warm aan.
- In de 24 uur vóór het onderzoek mag u geen intensieve kracht- en duursport beoefenen. Kom liever niet met de fiets naar het ziekenhuis.
De voorbereidingen op de Nucleaire geneeskunde
- U ligt in een geluidsarme en halfdonkere rustkamer.
- Wij nemen een aantal vragen met u door.
- Met behulp van een vingerprik meten we de bloedsuikerwaarde.
- U krijgt een infuus (naald met een slangetje) in een ader van uw arm.
- Wij dienen FDG toe via het infuus. Dit moet 1 uur inwerken.
- Tijdens het inwerken ligt u op een bed. U mag dan niet praten, niet lezen en geen muziek luisteren en u moet zich zo veel mogelijk ontspannen. Uw partner of begeleider mag hier niet bij zijn.
De PET-scan
- Wij brengen u naar de scanner waar u op de onderzoekstafel komt te liggen.
- U kunt uw eigen kleren aanhouden, metalen ritsen en knopen moeten wel uit beeld. Riem, beha met metalen haakjes/beugels, kunstgebit, bril en dergelijke moeten af of uit.
- Tijdens de opnames schuift u een aantal keren door de scanner.
- Het apparaat maakt weinig geluid.
- De scan doet geen pijn.
- U mag tijdens de scan niet bewegen.
- U kunt rustig door ademen zoals u normaal gewend bent.
- Na het onderzoek kunt u zelfstandig naar huis.
Blijf uw geneesmiddelen gebruiken
De meeste geneesmiddelen kunt u blijven gebruiken.
Let op: Geneesmiddelen in verband met suikerziekte (diabetes) hebben invloed op de werking van de radioactieve vloeistof. Voor patiënten met diabetes is er een aparte folder (
PET-CT onderzoek met FDG bij diabetes mellitus)
Aanmelden met behulp van patiëntenpas
U meldt zich in het ziekenhuis met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bij het aanmelden bij de aanmeldzuil kan het zijn dat er een andere tijd in beeld komt dan de tijd die we met u hebben besproken,
de tijd die aan de telefoon is doorgegeven klopt!Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt in ons ziekenhuis geregistreerd? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de registratiezuil in de centrale hal. Daarna kunt u zich aanmelden met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil.
Belangrijke informatie
- De radioactieve stof die we inspuiten verlaat uw lichaam vooral via de urine. Om een besmetting met de radioactieve stof tegen te gaan moet u zittend plassen en na elk toiletbezoek uw handen wassen.
- Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde. De arts maakt een afweging tussen de risico’s van de straling en de noodzaak van het onderzoek.
- Heeft u na dit onderzoek nog een ander onderzoek en/of behandeling gepland staan, neem dan contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde. Wij kijken met u mee of deze afspraak door kan gaan.
- Neem geen kinderen of (mogelijk) zwangere vrouwen mee naar het onderzoek in het ziekenhuis. In onze wachtkamer zitten radioactieve patiënten. Als kinderen zelf een onderzoek hebben op onze afdeling, dan zorgen wij voor een aangepaste hoeveelheid radioactieve stof op basis van de leeftijd en het gewicht van het kind.
- Wij raden u aan om na het onderzoek niet langer dan een half uur dicht in de buurt te zijn van kinderen.
- Geeft u borstvoeding, dan moet u de melk na het onderzoek tijdelijk afkolven. Dit mag u op een later moment (als de straling vervallen is) wel weer aan uw kind geven, als u het op de juiste manier heeft bewaard. Hoe lang dit geldt verschilt per onderzoek, hierover kunt u contact opnemen met de afdeling nucleaire geneeskunde.
Productie gaat meestal goed, maar niet altijd
De productie van de radioactieve vloeistof die we voor u nodig hebben is ingewikkeld en vindt soms buiten het ziekenhuis plaats. Deze productie gaat meestal goed, maar niet altijd. Houdt u er dus rekening mee dat er een kleine kans bestaat dat het onderzoek niet door kan gaan door het mislukken van de productie. In overleg met u zal een nieuwe afspraak voor het onderzoek worden gepland.
De uitslag
De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek. Vaak moet de scan nog worden vergeleken met andere onderzoeken. Het verslag wordt in ieder geval binnen een week opgestuurd naar uw specialist. Van hem/haar hoort u de uitslag.
Heeft u vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan op werkdagen met de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.