Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Prostaatkankercentrum
Urologie

Perineale biopten van de prostaat

Perineale biopten van de prostaat

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat wij u binnenkort verwachten op ons prostaatkankercentrum voor een echografisch onderzoek van uw prostaat met een biopsie (weefselonderzoek). Hieronder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Perineale biopten

Het onderzoek vindt op het prostaatcentrum plaats en duurt ongeveer 30 minuten. Indien de MRI-beelden van de prostaat gecombineerd moeten worden met de echobeelden (Uronav-methode) duurt dit onderzoek 45 minuten. Dit is afhankelijk van de zichtbaarheid van de afwijking op de echobeelden. De verpleegkundige vraagt u uw onderkleding uit te trekken en plaats te nemen op de onderzoekstoel. Vaak voelt de uroloog vóór het onderzoek met de vinger (via de anus) aan de prostaat. De uroloog brengt daarna de echokop van het echoapparaat in de anus. Het is belangrijk dat u zich hierbij goed ontspant. Met behulp van geluidsgolven (echo) wordt de prostaat in beeld gebracht. Met een dun naaldje wordt de huid van het perineum (het gebied tussen de balzak en de anus) en de prostaat verdoofd. De huid blijft dan ruim een half uur gevoelloos. Met een naald worden er van buitenaf, via het perineum, biopten afgenomen. Dus niet via de endeldarm zoals bij het traditionele biopteren. De kans op infectie is daardoor vele malen kleiner. Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn maar volgt u een dag ervoor een speciaal dieet, zie de uitleg hieronder.

De voorbereiding

Bij het gebruik van bloed verdunnende medicijnen is de kans op een bloeding wat groter. Overleg met uw behandelend arts of u moet stoppen.

U krijgt voor het onderzoek 2 recepten mee ter voorbereiding:

Bisacodyl
Om ervoor te zorgen dat de endeldarm op de dag van de biopsie vrij van ontlasting is, volgt u één dag voor het onderzoek een vezelbeperkt dieet. Aan het einde van deze folder vindt u informatie over het vezelbeperkte dieet. Ook gebruikt u hiervoor Bisacodyl, dit is een zetpil met laxeermiddel dat zal helpen met het leegmaken van de endeldarm. Bisacodyl werkt vaak al binnen 30 minuten na inbrengen tot ongeveer 2 uur daarna. Het inbrengen van Bisacodyl is afhankelijk van het tijdstip van de biopsie:
De dag van het onderzoek mag u eten zoals u gewend bent.

Oxazepam
Het advies is om 2 uur voor het onderzoek 1 tablet Oxazepam in te nemen. Dit is een rustgevend medicijn en zal er onder andere voor zorgen dat de bekkenbodemspieren ontspannen. Na inname van de oxazepam mag u niet zelf autorijden of aan het verkeer deelnemen. Wij adviseren u dan ook om iemand ter begeleiding mee te nemen naar de afspraak

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Om complicaties te voorkomen raden wij u aan om de dagen na de biopsie op het volgende te letten:

Uitslag

De uitslag van de prostaatbiopsie wordt met u op het prostaatkankercentrum besproken of bij uw behandelend uroloog.

Mogelijke risico’s en complicaties van de biopsie

Het is normaal dat u na de biopsie wat bloed verliest bij de urine dit kan enkele dagen duren Indien u veel, of langer dan een week bloed blijft verliezen, neem dan contact op met het prostaatcentrum. Ook bij de zaadlozing kunt u de eerste tijd wat bloed of bruine verkleuring aantreffen. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Zwelling prostaat. Wanneer er een groot aantal biopten zijn genomen bij een sterk vergrote prostaat, kan er tijdelijk een zwelling van de prostaat ontstaan waardoor het plassen moeilijker gaat. Deze bijwerking komt zelden voor. Als u niet kunt plassen moet u direct contact opnemen met het prostaatcentrum of buiten kantoortijden belt u de spoedeisende hulp. De kans op een ontsteking na deze manier van biopteren is vrijwel uitgesloten. Mocht u toch koorts krijgen, neem dan direct contact op met het prostaatcentrum of buiten kantoortijden belt u de spoedeisende hulp via 015 -260 3844 . Een biopsie geeft geen verhoogde kans op eventuele uitzaaiingen van prostaatkanker.

Overige informatie

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met het prostaatkankercentrum.

Bent u verhinderd?

Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren, telefonisch door te geven. Er kan dan iemand anders in uw plaats geholpen worden.

Prostaatkankercentrum

Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is een samenwerkingsverband tussen het Haga ziekenhuis (Den Haag) en het Reinier de Graaf (Delft) . De samenwerking richt zich op de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. De bundeling van kennis en ervaring maakt zeer specialistische behandeling met geavanceerde technieken mogelijk. Iedere patiënt is hierdoor verzekerd van de beste zorg.

Contactgegevens Reinier de Graaf Gasthuis
Reinier de Graafweg 5
2625 AD Delft
015 - 260 47 77
Bereikbaar maandag t/m vrijdag 8.30-11.30 en 13.00-16.30

Overige informatie

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met het prostaatkankercentrum.


Checklist

  • Neemt u het medicijn Oxazepam dan graag twee à drie uur voor het onderzoek. Na inname mag u geen auto meer rijden. Wij adviseren u dan ook om iemand ter begeleiding mee te nemen naar de afspraak.
  • De inname van het medicijn Bisacodyl is afhankelijk van het tijdstip van het onderzoek:
    • Is het onderzoek ingepland vóór 13:00 uur in de middag dan brengt u de Bisacodyl de avond daarvoor in (na de avondmaaltijd).
    • Is het onderzoek ingepland ná 13:00 uur in de middag dan brengt u de Bisacodyl om 8.00 uur in de ochtend van het onderzoek in.
  • Bij het gebruik van bloed verdunnende medicijnen heeft de uroloog met u besproken of/wanneer u hiermee moet stoppen.
  • Volg de dag voor het onderzoek het vezelbeperkte dieet.
  • De dag van het onderzoek hoeft u geen vezelbeperkt dieet meer te volgen. Wij vragen u om niet nuchter te komen en te eten en drinken zoals u gewend bent.

Vezelbeperkt dieet

We verzoeken u om één dag voor het onderzoek een vezelbeperkt dieet te volgen om ervoor te zorgen dat de endeldarm op de dag van de biopsie vrij van ontlasting is. Een ‘lege’ endeldarm zorgt namelijk voor betere echo-beelden. Het is belangrijk dat u de dag voor de biopsie dit dieet volgt. Op de dag van de ingreep hoeft u zich niet meer aan dit dieet te houden. U leest hieronder welke producten u kan eten tijdens het volgen van het vezelbeperkte dieet.

Broodmaaltijden
Tussendoortjes
Warme maaltijden
In de avond
Drinken


Foldernummer: 0839
Laatst bijgewerkt op: 07-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien