U ontvangt deze informatie, omdat wij u binnenkort verwachten voor perineale prostaatbiopten. Perineaal betekend dat er via de huid tussen uw anus en balzak biopten (weefselonderzoek) worden afgenomen. Hieronder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.
Het onderzoek
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom biopten uit uw prostaat worden afgenomen, waaronder:
- een verhoogde PSA-waarde in uw bloed;
- een bevinding bij lichamelijk onderzoek;
- een afwijking op een MRI-scan.
De biopten worden afgenomen via het stukje huid tussen de balzak en anus. Dit gebied wordt het perineum genoemd. Dit wordt eerst
plaatselijk verdoofd. Deze methode is veilig en nauwkeurig. Vroeger werden de biopten via de endeldarm afgenomen. Deze methode wordt soms nog gebruikt als de perineale methode niet mogelijk is.
Voorbereiding
U mag sommige bloedverdunners een paar dagen voor het onderzoek niet gebruiken. Dit bespreekt u met de arts. Daarnaast raden wij u aan een uur voor het onderzoek een tablet oxazepam in te nemen. Oxazepam vermindert angst en spanning. U krijgt hiervoor een recept van uw arts. U kunt zich na het onderzoek niet helemaal lekker voelen. Daarnaast mag u niet autorijden bij het gebruik van oxazepam. Wij raden u daarom aan om samen met iemand naar het ziekenhuis te komen. Dan kunt u samen naar huis gaan.
U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek gebeurt op de polikliniek Urologie. Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u het verzoek om uw onderkleding uit te doen. U ligt op uw rug met uw benen in de beensteunen gespreid omhoog. De balzak wordt omhoog geplakt met pleisters zodat de arts makkelijk bij het perineum kan. Dan start de arts met het lichamelijk onderzoek. De arts voelt met de vinger via de anus aan uw prostaat. Na het lichamelijk onderzoek wordt de huid van het perineum gedesinfecteerd met jodium. Hierna wordt de huid verdoofd met een aantal injecties. Dit wordt gedaan met een dunne naald met verdovingsvloeistof (lidocaïne). Hierna wordt een echoprobe een paar centimeter via de anus in de endeldarm geschoven. Met de echo wordt de prostaat in beeld gebracht. Dit is meestal niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens worden de bekkenbodemspieren en het kapsel van de prostaat verdoofd in de diepte. Dit kan een branderige pijn veroorzaken. Naast de onderzoekstafel staat een echo-apparaat waarop de beelden van de prostaat te zien zijn. Soms worden over de live echobeelden de beelden van de MRI geplaatst. Het kost even tijd om het apparaat in te stellen, waardoor de verdoving goed in kan werken. Vervolgens worden de biopten genomen. Met een holle naald worden dunne reepjes prostaatweefsel afgenomen. Het aantal biopten hangt af van uw MRI-scan en de grootte van de prostaat. Meestal worden tussen de 10 en 12 biopten afgenomen, maar meer of minder is mogelijk. U kunt een klikkend geluid horen bij het afnemen van de biopten. Ook kunt u een schokje voelen in het gebied van de prostaat.
De uitslag
Bij het inplannen van de afspraak voor de biopten wordt ook een afspraak gemaakt voor de bespreking van de uitslag van het weefselonderzoek. Tijdens deze afspraak neemt de arts ook het vervolgbeleid met u door.
Nazorg
De eerste week na het onderzoek raden wij fietsen, intensief sporten en zwaar tillen af. Daarnaast kunnen er een aantal complicaties optreden. Er kan bloed in uw sperma en urine zitten. Het bloed in de urine is meestal weg als u een dag voldoende drinkt. Als u na een week nog bloed in uw urine heeft, neemt u dan
contact met ons op. Bloed in sperma kan weken tot maanden duren. Dit is niet erg. Daarnaast zitten in het perineum kleine prikgaatjes. Hier kan ook een beetje bloed uitkomen. U krijgt daarom een absorberend verband in het ondergoed. Ook kan er een bloeduitstorting (blauwe plek) ter hoogte van het perineum zichtbaar zijn. Het plassen kan tijdelijk wat moeilijker gaan door zwelling van de prostaat.
Wanneer moet u contact opnemen?
U moet
contact opnemen als u:
- langdurig veel bloed in de urine heeft (gekleurd als rode wijn of met stolsels);
- of koorts of koude rillingen heeft;
- of het gevoel heeft van een volle blaas, maar niet kunt plassen.
Heeft u een of meerdere van deze complicaties? Dan kunt u van maandag t/m vrijdag 8.30-11.30 en 13.00-16.30 uur telefonisch
contact opnemen met het prostaatkankercentrum of buiten kantoortijden belt u de spoedeisende hulp via 015 -260 38 44.
Overige informatie
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren
contact opnemen met het prostaatkankercentrum.
Bent u verhinderd?
Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren, telefonisch door te geven. Er kan dan iemand anders in uw plaats geholpen worden.
Prostaatkankercentrum
Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum is een samenwerkingsverband tussen het Haga ziekenhuis (Den Haag) en het Reinier de Graaf (Delft) . De samenwerking richt zich op de diagnostiek en behandeling van prostaatkanker. De bundeling van kennis en ervaring maakt zeer specialistische behandeling met geavanceerde technieken mogelijk. Iedere patiënt is hierdoor verzekerd van de beste zorg.
Contactgegevens Reinier de Graaf GasthuisReinier de Graafweg 5
2625 AD Delft
015 - 260 47 77
Bereikbaar maandag t/m vrijdag 8.30-11.30 en 13.00-16.30