Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Perifeer ingebrachte centrale katheter

Perifeer ingebrachte centrale katheter

PICC

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een perifeer (aan de buitenzijde) ingebrachte, centraal veneuze katheter krijgt. In deze informatie leest u meer over het inbrengen van deze katheter. Ook geven wij u advies over de omgang met de katheter en leest u wat u moet doen bij problemen.

Wat is een PICC?

Een PICC is een perifeer ingebrachte, centraal veneuze katheter (peripherally inserted central catheter). Dit is een dun, flexibel slangetje dat wij in uw bovenarm in een bloedvat inbrengen. Het uiteinde van de PICC ligt tot vlakbij het hart. Hierdoor komen de geneesmiddelen, vloeistoffen die via de katheter worden toegediend, in een groot bloedvat terecht. Deze geneesmiddelen worden snel verdund, waardoor we schade aan het bloedvat voorkomen. De PICC-lijn is geschikt voor langdurige infuusbehandeling. Via de PICC kunnen wij ook bloed afnemen.
PICC

Waarom u een PICC krijgt

Uw arts heeft u een behandeling voorgeschreven waarbij regelmatig toediening van medicatie of andere vloeistoffen direct in een bloedvat noodzakelijk is. Om de behandeling minder belastend voor u te laten zijn, krijgt u een PICC.

De PICC inbrengen

Op de behandelkamer kijkt de radioloog met een echoapparaat of in uw bovenarm een bloedvat beschikbaar is. Vervolgens brengt hij de PICC onder verdoving in. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk. Na het inbrengen van de PICC maakt de radioloog een röntgenfoto van de borstkas. Dit doet hij om te controleren of de PICC op de goede plaats ligt. Soms moet na beoordeling van de röntgenfoto de PICC iets teruggetrokken worden om de ligging te optimaliseren. Opnieuw prikken is meestal niet nodig.

De PICC fixeren wij met een speciale pleister (Statlock). Aan het einde van de PICC, daar waar het infuus kan worden aangekoppeld, plaatsen wij een afsluitdopje. Het inbrengen van de PICC duurt in totaal ongeveer dertig minuten.

Na de behandeling

Neem in de volgende gevallen direct contact op met de oncologieverpleegkundige of Verpleegkundig Specialist via telefoonnummer: 015 - 260 39 46:
Indien u onder behandeling bent bij het Borstkankercentrum belt u: 015 - 260 39 35.

Leefregels

U mag met de PICC gewoon douchen. Als de insteekplaats onder de folie bij het douchen of om andere reden vochtig is geworden, dan moeten wij deze opnieuw verzorgen.
Baden, zwemmen en saunabezoek raden wij af in verband met het risico op infectie. Zwaar tillen (10 kilogram of meer) raden wij ook af. De aanwezigheid van de PICC beperkt u verder niet in uw dagelijkse activiteiten.

Belangrijk om te weten

Houdt u rekening met de volgende punten:

De verzorging van de PICC

Een verpleegkundige van de afdeling oncologie verzorgt en spuit de PICC door. Een keer per drie weken wordt de Statlock verschoond en de Tegaderm één keer per week.
De PICC-lijn moet u één keer per week laten doorspoelen.

Heeft u vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met aan uw Gespecialiseerd oncologieverpleegkundige of Verpleegkundig Specialist.


Foldernummer: 0611
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien