Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Endoscopie
MDL: Maag-Darm-Leverziekten

PEG-sonde plaatsen

PEG-sonde plaatsen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
In deze folder kunt u lezen wat een PEG-sonde is, hoe deze wordt geplaatst en wat de eventuele problemen of complicaties zijn. Over de verzorging van de PEG-sonde ontvangt u een apart boekje, na het plaatsen van de PEG-sonde. Het plaatsen van een PEG-sonde wordt gedaan als u (deels) afhankelijk bent van sondevoeding of medicatie (bijvoorbeeld Duodopa).

Wat is een PEG-sonde?

De afkorting PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dit wil zeggen dat er bij het plaatsen van een PEG-sonde een open verbinding gemaakt wordt tussen uw buikwand en de maag. De voeding of medicatie die u dagelijks nodig hebt, krijgt u op deze manier via de PEG-sonde binnen.
Deze verrichting wordt gedaan met behulp van een flexibele slang die via de mond in de maag wordt gebracht: de gastroscoop. Aan het uiteinde van de slang zit een klein lampje en een camera. De camera is verbonden met een beeldscherm waarop de arts de verrichting kan volgen.
Wordt er een PEG-sonde bij u ingebracht in verband met het toedienen van Duodopa, dan zal de Parkinson verpleegkundige u hierover verdere informatie geven.

Sedatie

Tijdens dit onderzoek krijgt u sedatie onder toezicht van een sedationist (sedatie praktijk specialist). Voordat de PEG-sonde wordt geplaatst, zal er een screening van uw gezondheid gedaan worden, door de anesthesist. U krijgt hiervoor een afspraak op het POS (pré-operatief spreekuur).
Heeft u slaapapneu (OSAS) en gebruikt u hiervoor een CPAP-apparaat? Neemt u dit apparaat dan mee naar het onderzoek?

De voorbereiding

Voor het plaatsen van een PEG-sonde is het van belang dat u nuchter bent. De tijd wanneer u niet meer mag eten en drinken en indien van toepassing de sondevoeding moet stoppen, is afhankelijk van de tijd van het onderzoek.

Het onderzoek is in de ochtend

Vanaf 00:00 uur mag u niets meer eten. U mag vanaf 00:00 uur tot twee uur voor het onderzoek nog maximaal 100 milliliter water drinken. Sondevoeding moet om 00.00 uur gestopt worden.

Het onderzoek is in de middag

U mag tot uiterlijk zes uur voor het onderzoek een licht ontbijt (cracker of beschuit met margarine en jam). Dat betekent voor u dat u tot ______ uur mag eten of sondevoeding mag krijgen. U mag na dit tijdstip tot twee uur voor het onderzoek nog maximaal 100 milliliter water drinken.

Belangrijk!

Het onderzoek

De verpleegafdeling

Op de afspraakbevestiging staat vermeld waar en hoe laat u zich moet melden. U wordt verder voorbereid voor het onderzoek. U krijgt onder andere een infuus in uw arm waardoor op de onderzoekskamer de sedatie wordt gegeven.

Het plaatsen van de PEG-sonde

De arts, sedationist en de verpleegkundigen stellen in de onderzoekskamer de laatste controle vragen. Aansluitend krijgt u keelverdoving en een ringetje tussen de kaken om de mond goed open te houden. U krijgt een sponsje in de neus voor zuurstoftoediening en daarna wordt de sedatie toegediend via het infuus. De gastroscoop wordt via de mond ingebracht tot in de maag. Vervolgens wordt de precieze plek van plaatsing bepaald.
De buikwand wordt gedesinfecteerd en de huid wordt plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt een holle naald door de buikwand in de maag ingebracht, door deze naald wordt een lange draad in de maag geschoven. De draad wordt met behulp van de gastroscoop opgepakt en via de mond mee naar buiten genomen. Aan deze draad wordt de PEG-sonde bevestigd die dan, door aan de andere kant van de draad te trekken, via de mond, slokdarm en maag door de buikwand op zijn plaats wordt gebracht. Een schotelvormig plaatje in de maag aan het uiteinde van de PEG-sonde voorkomt dat de sonde naar buiten schiet. Aan de buitenkant wordt de PEG-sonde vastgezet met een plaatje. Een PEG-sonde plaatsen duurt ongeveer een half uur. Tijdens de procedure krijgt u eenmalig antibiotica toegediend via het infuus.

Na het onderzoek

Na de plaatsing van de PEG-sonde wordt u opgehaald door een verpleegkundige van de verpleegafdeling waar u opgenomen bent.
3 uur na het plaatsen van de PEG-sonde wordt gestart met de sondevoeding en/ of spoelen.
De afdeling regelt voor u zo nodig thuiszorg voor de verzorging van de PEG-sonde, zij hebben dit vooraf al in kaart gebracht. Bent u opgenomen in een instelling, dan zorgt de instelling in de meeste gevallen zelf voor de zorg van de PEG-sonde.
De diëtiste uit het ziekenhuis regelt de juiste voeding indien nodig. Mocht u al bekend zijn bij een diëtiste dan regelt deze de voeding verder.
Na plaatsing van de sonde verblijft u een nacht in het ziekenhuis ter observatie. U krijgt een informatiemap mee, met daarin informatie over de materialen en de verzorging van de PEG-sonde. Als er geen problemen en/of complicaties zijn en de zorg voor thuis is geregeld mag u de volgende dag met ontslag.

Ongeveer 2 weken na het plaatsen van de PEG-sonde wordt u gebeld door de Endoscopie afdeling om na te gaan hoe het met u gaat en of er problemen zijn met de PEG-sonde.

Mogelijke risico’s en complicaties van de sedatie

Onze werkwijze is er uiteraard op gericht om risico’s en complicaties te voorkomen. Sedatie kan ademhalingsproblemen veroorzaken of problemen in de hartfunctie. Oudere mensen en/of mensen met hart- of longproblemen lopen hierop een groter risico. De arts heeft van tevoren beoordeeld of het voor u veilig is om sedatie te krijgen.

Mogelijke risico’s en complicaties van de scopie

Het is mogelijk dat u na de scopie wat last heeft van een opgeblazen gevoel en winderigheid, dit komt door de lucht die wordt ingeblazen tijdens de scopie. Boeren of winden laten geeft dan vaak verlichting. Ook kunt u wat pijnklachten hebben de eerste dagen na het plaatsen van de PEG-sonde.

Soms kan het voorkomen dat er complicaties op treden tijdens het plaatsen van een PEG- sonde.
Er is een kleine kans op het ontstaan van een perforatie van de darm of een bloeding. Als u zich verslikt tijdens het onderzoek kan een longontsteking het gevolg zijn. Deze kans is zeer klein (1-2 op 1000 patiënten) omdat u nuchter bent tijdens het onderzoek.

Neem contact op met de endoscopie afdeling bij:
  • Plotselinge hevige buikpijn
  • Zwarte ontlasting
  • Koorts

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling endoscopie. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp.
  • Afdeling Endoscopie 015 - 260 40 05
  • Spoedeisende Hulp 015 - 260 38 44

Bent u verhinderd?

Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de afdeling waar u de afspraak hebt.


Foldernummer: 0189
Laatst bijgewerkt op: 08-08-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien