Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijncentrum
Kindergeneeskunde

PCA pomp voor kinderen

PCA pomp voor kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
PCA is een afkorting van Patiënt Controlled Analgesia. Met deze pomp kan uw kind zelf zijn/haar pijnstilling regelen. Zodra hij/zij pijn voelt, kan hij/zij met een druk op de knop zelf pijnstilling toedienen.

Bediening van de pomp

Op de uitslaapkamer krijgt uw kind voldoende pijnstilling, totdat de pijn acceptabel is. Voordat uw kind naar de afdeling gaat wordt de PCA pomp aangesloten op het infuus. Zodra uw kind de pijn voelt opkomen, mag hij/zij de knop zelf indrukken. Alleen uw kind weet hoeveel pijn hij/zij heeft en mag daarom alleen zelf de kop bedienen en dus niet u als ouders/verzorgers en/of de verpleging. Dat mag zo vaak en zolang nodig is. De concentratie van de pijnmedicatie is ingesteld op de hoeveelheid die uw kind mag hebben. Uw kind kan dus meerdere keren achter elkaar drukken, maar door de veiligheidsprogrammering geeft de pomp maar een paar keer per uur een gift. Tevens krijgt uw kind op vaste tijden paracetamol ter ondersteuning van de pijnstiller in de PCA pomp. Dit is een goede basismedicatie.

Pijncontroles

De PCA pomp kan tot enkele dagen blijven zitten, afhankelijk van de operatie en de pijn. De verpleegkundige vraagt een paar keer per dag naar de pijn op dat moment (zie folder Omgaan met pijn bij kinderen) en of de pijn acceptabel is. Uw kind moet daarbij kunnen bewegen, hoesten en kunnen doorademen. Het is belangrijk dat hij/zij aangeeft hoe het met de pijn gaat. Ook de pijnconsulent van het ziekenhuis komt dagelijks bij uw kind langs zolang hij/zij de PCA pomp heeft. Zij vraagt hoe het met uw kind gaat en bekijkt de gegevens van de PCA pomp. Met behulp van deze gegevens en met de resultaten van de drie pijnmetingen kunt u samen met uw kind, de kinderarts en de pijnconsulent besluiten om door te gaan met de PCA pomp of over te gaan op andere pijnstilling (bijvoorbeeld in de vorm van tabletten).

Overige controles

Zolang uw kind de PCA pomp heeft ligt hij/zij aan de monitor. Hierop is onder andere de ademhalingsfrequentie, het zuurstofgehalte in het bloed en het hartritme te zien. Ook de bloeddruk wordt regelmatig gecontroleerd en zo wordt mede uw kind goed in de gate gehouden.

Bijwerkingen

Het is mogelijk dat uw kind misselijk is na de operatie. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Soms komt dat als bijwerking van de pijnmedicatie in de PCA pomp. Deze kan de misselijkheid versterken. Als uw kind misselijk is, meldt dit dan bij de verpleegkundige. De verpleegkundige kan uw kind daarbij ondersteunen, helpen en eventueel een medicijn geven tegen de misselijkheid. Misselijkheid hoeft geen reden te zijn om te stoppen met de PCA pomp.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen of opmerkingen na het lezen van deze patiënteninformatie? Dan kunt u terecht bij de verpleegkundigen van de Kinder- en Jeugdafdeling; zij werken nauw samen met de pijnconsulenten binnen ons ziekenhuis. Ons team streeft ernaar het verblijf van uw kind zo aangenaam mogelijk te maken.


Foldernummer: 0701
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien