Voor uw kind is een Pavlik bandage voorgeschreven voor de behandeling van heupdysplasie. Voor informatie over deze diagnose verwijzen wij u naar de folder heupdysplasie die door uw behandelend orthopeed is meegegeven of naar de folder van Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Wat is een Pavlik bandage?
Een Pavlik bandage is een stoffen harnasje, met sluitingen van klittenband. De bandage bestaat uit drie delen; één deel om de romp en om beide beentjes. De knietjes worden door banden opgetrokken tot een buiging van 90 graden in het heupgewricht. Door de zwaartekracht vallen de beentjes vanzelf naar buiten (abductie) als uw kind ontspant.
Gebruik
- De Pavlik bandage mag comfortabel strak zitten, maar niet knellen, pas de omvang aan door middel van de klittenbanden. De orthopeed zal de bandjes aftekenen. De omvangbandjes worden niet afgetekend en mogen aangepast worden door de ouders/verzorgers afhankelijk van groei en kleding. De lengte-bandjes worden afgetekend en moeten op deze hoogte gedragen worden.
- Zorg er altijd voor dat de beentjes vrij naar buiten kunnen vallen en niet belemmerd worden.
- Draaguren: de Pavlik bandage dient in principe 23 uur per dag gedragen te worden, tenzij anders afgesproken met de behandelend orthopeed.
- Dagelijks controle van de huid op schuur- en drukplekken.
- Dagelijks controle op bewegingen van de beentjes. Door de gebogen stand van het heupje, kan het zijn dat de zenuw beknelt raakt, waardoor het beentje niet meer aangestuurd wordt. Bij geen trappelbeweging, trekt u de bandage even uit en bij aanhoudende problemen neemt u contact op met de poli chirurgie.
- Pas de spalk nooit zelf aan door erin te knippen.
Hygiëne
- Voor de hygiëne en huidbescherming kunt u uw kind een dun broekje/rompertje/sokjes aantrekken onder de Pavlik bandage, dit wordt wel aangeraden. Zorg er wel voor dat het broekje veel speling heeft in het kruisje, zodat de beentjes vrij naar buiten kunnen vallen zonder belemmering van de kleding.
- Voor verschoning en wasbeurten mag de Pavlik bandage af gedaan worden. Het is mogelijk het bovenstukje te laten zitten en de beenbandjes alleen uit te trekken.
- De bandage kan schoongemaakt worden met water en zeep, deze is niet droogmachine bestendig.
Oefeningen
Uw kindje hoeft geen specifieke oefeningen te doen of fysiotherapie te volgen.
Tips
- In lange tijdsduur in liggende positie op de rug, kan het prettig zijn om de kuitjes te ondersteunen met een opgerolde handdoek.
- In liggende positie op de rug kan het nodig zijn om de romp aan de niet aangedane zijde te ondersteunen met een kussentje, zodat het aangedane beentje weer naar buiten valt en volledig onderhevig is aan de volledige zwaartekracht ontvangt.
- Vervoer: de diepe ligging in een Maxi-Cosi kan onprettig zijn, deze kan opgevuld worden met een handdoek.
- Kleding: de bandjes in de nek kunnen snijden in de nekplooi, een kledingstuk met een hoge kraag kan uitkomst bieden.
- Tips and tricks: Op social media zijn verschillende groepen te vinden waarin ouders onderling allerlei handige tips and tricks uitwisselen, zoals via vereniging afwijkende heupontwikkeling.
Contact
Als de Pavlik bandage kapot is of klachten veroorzaakt, neemt u
contact op met de gipskamer. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur, op telefoonnummer: 015 - 260 38 46
Als u zich zorgen maakt over de ontwikkeling van u kindje of vragen heeft over de behandeling, neemt u
contact op met de polikliniek chirurgie: 015 - 260 42 13.
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u
contact opnemen met de gipskamer.