Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Huid en lasercentrum

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten

Verruca seborrhoica

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Ouderdomswratten zijn goedaardige vormsels aan de huid, die heel vaak voorkomen, vooral bij mensen boven de 50 jaar. Ze nemen toe met de leeftijd. Vandaar de niet zo flatteuze naam ouderdomswrat (verruca senilis). Een andere naam die veel gebruikt wordt is vettige wrat (verruca seborrhoica) vettige wrat. De Engelse term is seborrheic keratosis of seborrhoic wart.
OuderdomswratPercentage patient ouderdomswrat

Wie krijgt het?

Bijna iedereen krijgt dus uiteindelijk te maken met ouderdomswratten (verruca seborroica). Ze komen bij mannen en bij vrouwen even vaak voor. Het is wel zo dat de ene persoon er meer bevattelijk voor is dan de ander. Sommigen hebben er maar een paar, anderen hebben er honderden. Bij mensen met een gepigmenteerde huid komen ze veel minder vaak voor. Bij gepigmenteerde huid komt wel een variant van verruca seborroica voor die veel kleiner zijn, veel donkerder. Die zitten vooral in het gezicht en de hals. Deze variant heet dermatosis papulosa nigra.

Ouderdomswratten rugOuderdomswratten rugdermatosis papulosa nigra
Ouderdomswratten rugOuderdomswratten borst Dermatosis papulosa nigra

Hoe ziet het er uit?

Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. In het begin is het vaak een huidkleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw, fluwelig oppervlak. Later worden ze dikker en groter, met een wratachtig (bloemkoolachtig, hobbelig, brokkelig) oppervlak. Ze zien eruit alsof ze bovenop de huid liggen en makkelijk los te krabben zijn, maar zitten toch stevig vast op de huid. Het oppervlak zit er soms wat gelig en vettig uit, vandaar de naam vettige wrat (verruca seborroica).
De gemiddelde grootte is 0.5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Soms zijn ze bruin of zwart gekleurd.
Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, uitgezonderd de handpalmen en voetzolen en de lippen. Maar er zijn wel bepaalde plaatsen waar ze het meest voorkomen, zoals de borst, de rug, het gelaat (vooral bij de slapen) en de nek. Soms zijn het er maar één of zijn er een paar, soms is het een hele groep bij elkaar of zit het hele lichaam onder met honderden ouderdomswratten.

Ouderdomswrat
OuderdomswratOuderdomswrat

Varianten van ouderdomswratten

Stuccokeratosen

Deze ouderdomswratten zitten met name op de handruggen, onderarmen, onderbenen, enkels en de voetruggen. Het zijn meerdere kleine hard aanvoelende bultjes waarvan de kleur varieert van wit, grijzig tot lichtbruin.

Dermatosis papulosa nigra

Dit zijn kleine (1-5 mm groot) bruine tot zwarte vlekjes, bultjes of wratjes die vooral voor komen in het gezicht en de hals bij patiënten met een donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras).

Wat is de oorzaak?

Het is nog steeds een groot raadsel hoe ouderdomswratten ontstaan. Andere wratten, zoals voetwratten, worden door een virus veroorzaakt, het humaan papilloma virus (HPV). Bij ouderdomswratten heeft men uitgebreid onderzocht of er sprake is van een virusinfectie; dit is niet gevonden. Omdat de een meer last heeft van ouderdomswratten en dit ook in de familie kan zitten, is het mogelijk dat een erfelijke factor een rol speelt.
Op dit moment neemt men aan dat er in de loop der jaren in sommige huidcellen van het lichaam een 'weeffoutje' (mutatie) ontstaat waardoor ze opeens sneller gaan delen en een bultje / wratje vormen.

Is het besmettelijk?

Het is niet besmettelijk. Het is niet aangetoond dat er een virus of bacterie betrokken is bij het ontstaan van ouderdomswratten, dus is het niet besmettelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Ouderdomswratten zijn over het algemeen makkelijk te herkennen op grond van uiterlijke kenmerken. Het is vrijwel nooit nodig om verder onderzoek te doen. Een enkele keer is het niet helemaal zeker dat het een ouderdomswrat is. Bij twijfel wordt de wrat of een stukje ervan onder lokale verdoving verwijderd en opgestuurd naar het laboratorium voor weefselonderzoek.

Hoe worden ouderdomswratten behandeld?

Omdat deze wratten goedaardig zijn, hoeven ze niet te worden verwijderd. Veel mensen willen ze toch graag weg hebben om cosmetische redenen, of omdat ze in de weg zitten (ze kunnen heel groot worden), of omdat ze steeds stuk gekrabd worden en dan bloeden.
De wratten kunnen worden verwijderd. Dit wordt meestal gedaan door de dermatoloog en/of huidtherapeut, maar er zijn ook huisartsen die het doen. Er zijn verschillende technieken voor:
De verschillende methodes die gebruikt worden zijn:
Ouderdomswratten gezichtOuderdomswratten gezicht

Wat kan ik er zelf aan doen om ouderdomswratten te voorkomen?

Er is niets wat u zelf kunt doen of laten om het beloop van ouderdomswratten te beïnvloeden of het ontstaan van de wratten te voorkomen.
Het wordt afgeraden om de wratten zelf af te krabben, dit is niet zo eenvoudig als het lijkt en er kunnen wondjes ontstaan die gaan infecteren. Indien u van de ouderdomswratten af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen. Die kan gelijk ook beoordelen of het wel echt een verruca seborroica is.

Wat zijn de vooruitzichten?

Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen groter worden soms enkele centimeters groot. Ze kunnen ook heel dik worden en zijn dan moeilijker te verwijderen. Ze kunnen gaan bloeden en gaan irriteren. Ze zijn echter niet kwaadaardig en kunnen ook niet kwaadaardig worden.
Als deze behandeld worden met Coagulatie of laser is de kans dat ze terugkomen niet zo groot.

Contact

Als er klachten optreden of als u nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie:
  • Locatie Delft 015 - 260 43 91


Foldernummer: 0327
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien