Wat is vitamine D?
Vitamine D is een stof, die - net als andere vitamines - in kleine hoeveelheden in het lichaam te vinden is en belangrijk is om gezond te blijven. Vitamine D is nodig om sterke botten te krijgen of te houden: Het zorgt voor een optimale opname van calcium in het maagdarmstelsel. Daarnaast heeft vitamine D invloed op de spierkracht en helpt het hierdoor vallen te voorkomen.
Hoe ontstaat vitamine D tekort?
Vitamine D wordt voor het grootste deel door het eigen lichaam gemaakt: de huid maakt, als de zon er op schijnt, vitamine D aan: 15 minuten de zomerzon op (niet ingesmeerd) gezicht en handen is bij een jonge, blanke huid al genoeg! De zon is daarvoor in Nederland van oktober tot mei niet krachtig genoeg. In de zomermaanden moet men dus een `voorraadje` aanleggen, waar men de winter mee kan doorkomen.
Maar niet iedereen is jong en blank. Bij de meeste mensen uit het Midden-Oosten of Afrika schiet de donkere huid (in Nederland!) tekort bij de aanmaak van vitamine D en zet de huid bij de oudere mens moeilijker zonlicht om in vitamine D. Vitamine D zit ook in voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld vette vis en is toegevoegd aan margarine, maar men moet hier wel erg veel van eten om de vitamine D voorraad op peil te houden, laat staan op te bouwen.
Hoe kunt u weten of u vitamine D tekort hebt?
Veel mensen neigen `s winters tot een tekort, de enige goede manier is d.m.v. bloedonderzoek.
Kunt u voorkómen dat u vitamine D tekort krijgt? Hoe moet u het verhelpen?
Zoals u uit het bovenstaande al kunt begrijpen kunt u inderdaad zo’n tekort voorkomen en verhelpen door uw
leefstijl te veranderen:
- Veel meer zonlicht op de huid toelaten, vooral in mei-september, door minder bedekkende kleding te dragen en vaker buiten in de zon te zijn;
- Via voeding: door bijvoorbeeld meer vette vis te gebruiken.
Vaak blijkt dat bovenstaande maatregelen niet volstaan. Daarom kiezen veel mensen voor het slikken van vitamine D als aanvulling. Dit heeft in normale hoeveelheden geen bijwerking en is erg goedkoop.
Bij de drogist of apotheek, maar ook bij Hema en Kruidvat kunt u tabletten voor dagelijks gebruik kopen. Het advies van de Gezondheidsraad is
20 microgram of 800 IE (internationale eenheden) per dag. Zo nodig verstrekt de apotheek op ons recept of via uw huisarts ook een vitamine D preparaat.
Wanneer kunt u stoppen met behandeling?
Aanvullende inname vitamine D is in elk geval van september-april van groot belang: er is dan immers geen krachtige zon in Nederland. Het hele jaar door slikken van vitamine D is echter zelden schadelijk.
Contact gegevens Fractuurpreventie & osteoporose polikliniek
015-260 41 02
Osteoporose@rdgg.nl