Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Osteoporosepoli
Orthopedie
Oncologie
Endocrinologie
Chirurgie

Osteoporose - Behandeling met orale bisfosfonaten

Osteoporose - Behandeling met orale bisfosfonaten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uit de botdichtsheidsmeting die u heeft gehad is gebleken dat uw botten verzwakt zijn waardoor er een vergroot risico is op botbreuken. Om deze reden heeft u mediatie voorgeschreven die de botdichtheid kan verbeteren en het risico op nieuwe breuken kan verkleinen.

Osteoporose

Als uw botten verzwakt zijn heet dat osteoporose of botontkalking. Bij osteoporose is de botmassa verlaagd (de botten zijn minder stevig) en de botstructuur is veranderd (poreus geworden). Dat houdt in dat de kans op een botbreuk bij een val groter wordt. Osteoporose wordt ook wel de stille epidemie genoemd. U merkt er weinig van totdat u een bot breekt. De klachten van die breuk zijn een belangrijk signaal omdat het risico op een volgende breuk groter is. Bij tijdige maatregelen, kan er nog veel verbeteren of kan verslechtering worden voorkomen.

Medicatie

Bisfosfonaten zijn wereldwijd de meest voorgeschreven medicijnen tegen osteoporose. Ze zijn goed en uitgebreid onderzocht. Deze medicijnen hechten zich aan het botoppervlak en maken cellen die het bot afbreken minder actief. Cellen die het bot opbouwen krijgen daardoor meer kans. Bisfosfonaten gaan hierdoor botverlies tegen. Uit de verrichte onderzoeken is gebleken dat de kans op fracturen op alle plaatsen aanzienlijk afneemt. Voor een optimale werking moeten bisfosfonaten gedurende vijf jaar gebruikt worden.

Alendroninezuur en Risedroninezuur worden geleverd als wekelijkse tablet of als drank (Bonasol®). Tevens bestaat er een maandelijks tablet, Ibandroninezuur.

Innemen van het wekelijkse medicijn

Innemen van het maandelijkse medicijn

Mogelijke bijwerkingen

Bisfosfonaten kunnen bijwerkingen geven. Deze komen slechts weinig voor en gaan vaak na 2-3 innames uit zichzelf over. Wij adviseren dan ook om het medicijn 2 tot 3 keer volgens voorschrift in te nemen. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf maar mocht dit niet het geval zijn adviseren wij contact op te nemen met uw behandelaar. Veel voorkomende bijwerkingen zijn
  1. Onprettig gevoel in maag en darmen
  2. Zuurbranden of misselijkheid
  3. Diarree of obstipatie
  4. Slokdarmirritatie
  5. Bot-, spier- en/ of gewrichtspijnen

Behandelduur

De behandeling met orale bisfosfonaten duurt circa vijf jaar. U krijgt vanuit het ziekenhuis een recept voor de eerste drie maanden. Hierna nemen we altijd even telefonisch contact met u op om te evalueren of u de medicatie goed verdraagt. Als het allemaal goed gaat wordt het vervolgrecept via de huisarts verstrekt. Na vijf jaar wordt er vanuit de huisarts een nieuwe botdichtheidsmeting aangevraagd om te beoordelen of de medicatie gestopt kan worden of dat het zinvol is het medicijn voor een langere periode voor te schrijven. Het advies is ook om dit evaluatie moment na vijf jaar goed in de agenda te noteren zodat het niet vergeten kan worden.

Mondhygiëne

Als zeldzame bijwerking doet zich soms een probleem met het bot van de kaak voor. Dit uit zich in pijn, zwelling en plaatselijke infectie van het kaakbot. Het risico kan toenemen bij:
Bij elke tandheelkundige ingreep informeert u uw tandarts of kaakchirurg over uw bisfosfonaat gebruik. Laat uw gebit regelmatig controleren en zorg voor goede mondhygiëne.

Contact gegevens Fractuurpreventie & osteoporose polikliniek

015-260 4102 Osteoporose@rdgg.nl


Foldernummer: 0971
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien