Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Osteoporosepoli
Oncologie
Gipskamer
Endocrinologie
Chirurgie

Osteoporose - Behandeling met intraveneuze bisfosfonaten

Osteoporose - Behandeling met intraveneuze bisfosfonaten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uit de botdichtsheidsmeting die u heeft gehad is gebleken dat uw botten verzwakt zijn waardoor er een vergroot risico is op botbreuken. Om deze reden heeft u mediatie voorgeschreven die de botdichtheid kan verbeteren en het risico op nieuwe breuken kan verkleinen.

Osteoporose

Als uw botten verzwakt zijn heet dat osteoporose of botontkalking. Bij osteoporose is de botmassa verlaagd (de botten zijn minder stevig) en de botstructuur is veranderd (poreus geworden). Dat houdt in dat de kans op een botbreuk bij een val groter wordt. Osteoporose wordt ook wel de stille epidemie genoemd. U merkt er weinig van totdat u een bot breekt. De klachten van die breuk zijn een belangrijk signaal omdat het risico op een volgende breuk groter is. Bij tijdige maatregelen, kan er nog veel verbeteren of kan verslechtering worden voorkomen.

Medicatie

Bisfosfonaten zijn wereldwijd de meest voorgeschreven medicijnen tegen osteoporose. Ze zijn goed en uitgebreid onderzocht. Deze medicijnen hechten zich aan het botoppervlak en maken cellen die het bot afbreken minder actief. Cellen die het bot opbouwen krijgen daardoor meer kans. Bisfosfonaten gaan hierdoor botverlies tegen. Uit de verrichte onderzoeken is gebleken dat de kans op fracturen op alle plaatsen aanzienlijk afneemt. Voor een optimale werking moeten bisfosfonaten gedurende drie jaar gebruikt worden.

Zoledroninezuur

Zoledroninezuur wordt via een infuus (een buisje die de bloedbaan ingaat) toegediend op het infusiecentrum op de derde etage of bij u thuis (indien mogelijk). De toediening duurt circa 15-45 minuten. Een opname in het ziekenhuis duurt met de zorg rondom het infuus heen circa een uur.

Het infuus krijgt u een keer per jaar voor een totale termijn van drie jaar. Dit houdt in dat u het infuus in totaal drie jaar krijgt toegediend. Voor elke toediening heeft u contact met de polikliniek om een aantal zaken te controleren voordat u het infuus krijgt toegediend.

Mogelijke bijwerkingen

Bisfosfonaten kunnen bijwerkingen geven, vaak in de vorm van griepachtige verschijnselen. Veel voorkomende klachten zijn;
  1. Een grieperig gevoel
  2. Koorts en rillingen
  3. Hoofdpijn
  4. Bot-, spier- en/ of gewrichtspijnen
Deze klachten kunnen de eerste twee dagen na de toediening optreden en enkele dagen aanhouden. Deze klachten kunnen geen kwaad en gaan vanzelf weer over. Het advies is om rondom het infuus extra veel water te drinken en zo nodig paracetamol 1000 mg maximaal 4 keer per dag te nemen.

Behandelduur

De behandeling met intraveneuze bisfosfonaten duurt gemiddeld drie jaar. Elke jaar krijgt u een telefonisch consult om de nieuwe toediening te bespreken en zo nodig aanvullend bloedonderzoek aan te vragen. Gedurende deze drie jaar blijft u onder behandeling van de polikliniek. Na de behandelperiode van drie jaar krijgt u een oproep om de botdichtheidsmeting opnieuw te laten maken. Op basis van de uitslag wordt het risico op botbreuken opnieuw beoordeeld en wordt bepaald of het zinvol is de medicijnen te stoppen of ermee door te gaan.

Mondhygiëne

Als zeldzame bijwerking doet zich soms een probleem met het bot van de kaak voor. Dit uit zich in pijn, zwelling en plaatselijke infectie van het kaakbot. Het risico kan toenemen bij:
Bij elke tandheelkundige ingreep informeert u uw tandarts of kaakchirurg over uw bisfosfonaat gebruik. Laat uw gebit regelmatig controleren en zorg voor goede mondhygiëne.

Contact gegevens Fractuurpreventie & osteoporose polikliniek

015-260 41 02 Osteoporose@rdgg.nl


Foldernummer: 0970
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien