Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gipskamer
Osteoporosepoli

Osteoporose: Behandeling met Denosumab (Prolia)

Osteoporose: Behandeling met Denosumab (Prolia)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uit de botdichtsheidsmeting die u heeft gehad is gebleken dat uw botten verzwakt zijn waardoor er een vergroot risico is op botbreuken. Om deze reden heeft u mediatie voorgeschreven die de botdichtheid kan verbeteren en het risico op nieuwe breuken kan verkleinen.

Osteoporose

Als uw botten verzwakt zijn heet dat osteoporose of botontkalking. Bij osteoporose is de botmassa verlaagd (de botten zijn minder stevig) en de botstructuur is veranderd (poreus geworden). Dat houdt in dat de kans op een botbreuk bij een val groter wordt. Osteoporose wordt ook wel de stille epidemie genoemd. U merkt er weinig van totdat u een bot breekt. De klachten van die breuk zijn een belangrijk signaal omdat het risico op een volgende breuk groter is. Bij tijdige maatregelen, kan er nog veel verbeteren of kan verslechtering worden voorkomen.

Medicatie

Bot is levend weefsel. Het vernieuwt zich continu. Oud bot wordt afgebroken en continu vervangen door nieuw bot. Hierdoor is na ongeveer 10 jaar al het bot in ons lichaam vernieuwd. Dit proces houdt uw botten gezond en sterk. Als we ouder worden, maken we minder nieuw bot en breekt ons lichaam meer bot af. Dit is een normaal proces bij het ouder worden. Bij osteoporose is er nog meer afbraak van bot dan opbouw. Door de verhoogde botafbraak kunnen uw botten dun en broos worden en is de kans op breuken groter. Het stofje RANKL heeft hierbij een belangrijke rol. Denosumab blokkeert de werking van RANKL waardoor de botafbraak vermindert terwijl de bot-aanmaak verder gaat.

Toedieningsvorm

Denosumab krijgt u in de vorm van een onderhuidse (subcutane) injectie in je bovenbeen, je bovenarm of in je buik. De injectie krijgt u 1 keer per 6 maanden. Eén injectiespuit bevat 60 mg Denosumab. Een verpleegkundige van de thuiszorgapotheek komt de injecties thuis toedienen.

Mogelijke bijwerkingen

Denosumab kan bijwerkingen geven. Deze komen slechts weinig voor maar wij vinden het belangrijk deze altijd te benoemen. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf maar mocht dit niet het geval zijn adviseren wij contact op te nemen met uw behandelaar. Veel voorkomende bijwerkingen zijn;
  1. Spier- en/ of gewrichtspijnen
  2. Zenuwpijn in de bil en/of het been
  3. Buikklachten of obstipatie
  4. Infecties; van de urinewegen, bovenste luchtwegen of de huid (zelden voorkomend)

Behandelduur

De actuele veiligheidsdata bieden op dit moment de mogelijkheid tot aanéénsluitend 10 jaars gebruik van Denosumab. Uw behandelaar houdt voor u in de gaten of een tussentijdse controle noodzakelijk is. Het is belangrijk dat u niet zomaar stopt met Denosumab zonder overleg met uw behandelaar. Het is ook van belang dat u elke 6 maanden de injectie krijgt en deze niet verlaat krijgt of helemaal vergeet. Het stoppen of te laat toedienen van injecties zorgt voor een toename van de botafbraak en mogelijk een hoger risico op wervelinzakkingen. Na stoppen van de Denosumab behandeling zal vaak aanvullende behandeling met bijvoorbeeld bisfosfonaten nodig zijn.

Mondhygiëne

Als zeldzame bijwerking doet zich soms een probleem met het bot van de kaak voor. Dit uit zich in pijn, zwelling en plaatselijke infectie van het kaakbot. Het risico kan toenemen bij:

Contact gegevens

Fractuurpreventie & osteoporose polikliniek
015 - 260 41 02
Osteoporose@rdgg.nl


Foldernummer: 1019
Laatst bijgewerkt op: 11-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien