Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hand- en polscentrum
Plastische chirurgie

Operatie van een malletvinger

Operatie van een malletvinger

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u geopereerd moet worden aan een malletvinger. Wij informeren u graag over deze aandoening, de operatie en de nazorg. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u nog vragen heeft.

Algemeen

Bij een malletvinger is de strekpees van het laatste vingerkootje gescheurd, waardoor u uw vinger niet meer recht krijgt. Aanvankelijk behandelen we zoiets met een spalk, maar dat geeft niet altijd het gewenste resultaat. Een operatie kan dan uitkomst bieden.

De operatie

De operatie vindt soms plaats in dagbehandeling en kunnen wij onder plaatselijke of onder regionale verdoving uitvoeren. Voor de operatie moet u, in overleg met de arts, meestal stoppen met uw bloedverdunnende medicijnen.

Belangrijk: Op de dag van de operatie mag u zich niet insmeren met bodylotion of olie. U wordt verzocht om sieraden (ringen, armbanden) af te doen en thuis te laten.

Bij de operatie herstellen wij de strekpees met behulp van enkele uitwendige hechtingen en zetten we de vingertop tijdelijk vast met een ijzeren pinnetje, dat door de vingertop naar buiten steekt. De arts maakt een kleine snede in de vinger en hecht daarna de pees met uitwendige hechtingen. Vervolgens boort hij een klein ijzeren pinnetje door de vingertop om het gewricht tijdelijk mee vast te zetten. Dit pinnetje steekt een stukje uit de vingertop (om het verwijderen te vergemakkelijken) en wordt omgebogen, zodat de punt nergens in kan blijven steken. De operatie duurt vijftien tot twintig minuten.

Na de operatie

Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt en kunt u eventuele napijn met paracetamol bestrijden. Het is raadzaam de overige vingers gewoon te blijven bewegen, maar de eerste weken zwaar tillen te vermijden. Ook dient u de geopereerde vinger schoon en droog te houden, maar u mag er wel mee douchen zonder verband of pleister. U kunt na de operatie niet zelf autorijden. Na twee dagen kunt u zelf het verband eraf halen en mag u met de hand douchen. Na tien tot veertien dagen verwijderen we de hechtingen. Een afspraak hiervoor krijgt u na de ingreep mee.
Na zes weken kunnen we het ijzeren pinnetje verwijderen. Dat gebeurt op de polikliniek en is pijnloos. Hierna krijg u speciale fysiotherapie om de vingertop weer gecontroleerd soepel te maken en te zorgen dat het peesje niet weer opnieuw scheurt.

Complicaties

Zoals bij alle operaties kunnen ook bij deze ingreep onverwachte complicaties optreden. Gelukkig komen die zelden voor. Zij bestaan uit nabloedingen en infecties. Bij overmatige pijn of ‘vocht’ uit de wond moet u contact met de polikliniek opnemen.

Een enkele keer is ook deze operatie niet afdoende om het probleem te verhelpen. Uw arts zal in dat geval de overige mogelijkheden met u bespreken.

Vragen

Heeft u vragen, bel ons gerust op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur met
  • Chirurgie 015 - 260 42 13
  • Orthopedie 015 - 260 - 45 00
  • Plastische chirurgie 015 - 260 39 40 (tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur)
Voor meer informatie: www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0680
Laatst bijgewerkt op: 14-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien