Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Operatie bij een vernauwing aan de plasbuis

Operatie bij een vernauwing aan de plasbuis

Urethrotomie volgens Sachse

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een vernauwing in de plasbuis heeft. U krijgt hiervoor een operatie aan de plasbuis (urethrotomie volgens Sachse). In deze informatie leest u meer over uw aandoening, de ingreep en waarmee u rekening moet houden na de operatie.

Een vernauwing in de plasbuis

U kunt een vernauwingen in de plasbuis hebben (urethrastricturen) of bij de blaasuitgang (blaashalsvernauwing). U heeft hierdoor voornamelijk last van moeilijk plassen: vaak plassen, kleine beetjes plassen, een slechte straal en/of nadruppelen. De oorzaak van de vernauwing kan verschillen: een acute ontsteking (door bijvoorbeeld blaasonderzoek of een katheter) of een trauma (bijvoorbeeld een val op de penis). Het kan ook een aangeboren aandoening zijn.

Meestal heeft de uroloog bij u in de blaas gekeken (cystoscopie). Zo heeft hij kunnen vaststellen in welke mate uw plasbuis of blaasuitgang vernauwd is. Ook met flowmetrie (straalmeting) kan de arts dit meten. Soms is het nodig op de röntgenafdeling met contrastvloeistof de lengte van de vernauwing vast te stellen.

De operatie

Als u voor een operatieve ingreep (urethrotomie volgens Sachse) bent opgenomen, blijft u na de operatie in principe één nacht in ons ziekenhuis. Na de operatie blijft een katheter via de plasbuis in uw blaas zitten. Dit kan het gevoel van aandrang tot plassen geven. Er kan bloederige urine in de katheterzak komen. Dit is normaal, na deze operatie. Over het algemeen verwijderen wij de dag na de operatie de katheter. De eerste keer plassen als de katheter eruit is kan een branderig gevoel geven. Het is belangrijk dat u goed drinkt (zeker 2 liter per dag). Als het plassen goed gaat, mag u naar huis.

Na de behandeling

De eerste weken na de operatie moet u zware inspanningen vermijden om het wondje in de plasbuis te laten genezen. Bij het eerste bezoek aan onze polikliniek verzoeken wij u om met een gevulde blaas te komen voor het afnemen van een flowmetrie. Met een flowmetrie meten wij de kracht van de urinestraal gemeten. Zo is het resultaat van de operatie voor de arts zichtbaar.

Bent u verhinderd?

Als u door ziekte of om een andere reden verhinderd bent om op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie.

Contact

Deze folder geeft algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige op de afdeling wanneer u bent opgenomen.
U kunt ook bellen met de polikliniek urologie: 015 - 260 39 43.

Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0804
Laatst bijgewerkt op: 05-12-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien