U ontvangt deze informatie, omdat u een ooglidcorrectie zal ondergaan op het OK-complex. Bijvoorbeeld een correctie van de bovenoogleden (blefaroplastiek of een ptosiscorrectie), een correctie aan de onderoogleden (ec/-entropion) of het verwijderen van een ooglidtumortje.
We hebben voor iedere soort ooglidingreep een meer gedetailleerde folder. Lees de folders samen goed door en bewaar ze, dit vergroot uw kans op een geslaagde behandeling. Ooglidcorrecties
Operaties aan oogleden zijn ingrepen die de oogarts op het OK-complex doet als extra bewaking en/of sedatie of narcose nodig is. Meestal wordt de correctie gedaan omdat de oogleden niet goed functioneren, met oogklachten als gevolg, zoals tranende ogen, oogirritatie, vermoeide ogen, beperking van het zicht aan de bovenkant of hoofdpijn. Risico’s op complicaties en blijvende schade aan de ogen zijn klein, omdat de arts tijdens de ingreep wel de oogleden behandelt, maar niet de ogen zelf. Bloedingen en infecties komen soms voor, maar zijn behandelbaar en zelden ernstig. Soms is het resultaat niet voldoende en adviseren wij de ingreep te herhalen.
Eerst onderzoek door de oogarts
Voor de ingreep krijgt u een afspraak bij de oogarts om u te onderzoeken, foto’s te maken en een inschatting van uw gezondheid te maken. Wanneer de eerste afspraak niet plaats kan vinden met de opererend oogarts, volgt soms nog een extra afspraak. De oogarts onderzoekt de ogen en maakt eventueel foto’s. De oogarts geeft uitleg en legt de keuzes die u maakt vast in een door u te ondertekenen toestemmingsverklaring, om zeker te zijn dat alles voor u voldoende duidelijk is.
Indien u extra medische bewaking nodig hebt, wordt u op het OK-complex geopereerd. Daar beschikken we over meer bewaking dan op de poliklinische OK (POK). Voor de operaties op de POK hebben we een aparte folder.
U bezoekt dan ook vooraf het preoperatief spreekuur (POS) van ons ziekenhuis, zodat de
anesthesist vooraf weet hoe uw algehele gezondheid is. Patiënten die naast de plaatselijke verdoving ook sedatie (een ‘roesje’) of narcose nodig hebben, bezoeken ook het POS en het OK-complex. De keuze van de verdoving bespreekt u met de oogarts en/of op het POS.
Wanneer is de operatie
Zodra tot de ingreep is besloten, zet de arts u op de wachtlijst. Eventueel worden nog onderzoeken gedaan of informatie over de vergoeding van de ingreep uitgewisseld. Als er plaats is op het operatieprogramma en alle voorbereidingen klaar zijn, zal de poli Oogheelkunde u uitnodigen voor uw operatie. We laten dit ruim van tevoren weten.
De wachttijd kan uiteenlopen, maar is meestal tussen de twee en acht weken.
Vergoeding via de verzekeraar of zelf betalen?
Correcties van de bovenoogleden worden vaak niet vergoed. In dat geval wordt de behandeling niet door ons uitgevoerd. Wij helpen u in de communicatie met uw verzekeraar. Daarvoor zijn vaak foto’s van u nodig. Verdere informatie hierover kunt u vinden in de folders over blefaroplastiek en ptosiscorrectie op onze
website Reinier de Graaf. Waarmee u verder rekening moet houden
- Bloedverdunnende medicatie, zoals Ascal, acetylsalicylzuur, Acetosal en carbasalaatcalcium moet soms tijdelijk worden gestaakt; de oogarts geeft dit aan.
- Pijnstillers (NSAID’s zoals Brufen) werken vaak ook bloedverdunnend. Probeer deze de twee weken voor de ingreep te vervangen door paracetamol. Ginkgo Biloba en sommige andere alternatieve middelen zijn ook bloedverdunnend.
- Bloedverdunning via de trombosedienst (Sintrom, acenocoumarol, Marcoumar, fenprocoumon) moet extra gecontroleerd en soms tijdelijk aangepast worden. Wij raden aan om een week voor de ingreep de Trombosedienst een extra controle te laten doen om te voorkomen dat uw bloed méér verdund is dan nodig. De oogarts geeft aan welke INR (mate van bloedverdunning) nodig is.
- Allergieën: als er een stof of geneesmiddel is waar u allergisch voor kunt zijn, dan willen wij dit graag vooraf weten. Vooral jodium-, latex- en penicillineallergie zijn in dit verband belangrijk.
- Pacemaker: als u een pacemaker heeft voor uw hartritme wil de anesthesist / POS dat graag weten.
- Zorg dat u iets in huis hebt om na de operatie de oogleden mee te koelen; bijvoorbeeld een coldpack of iets anders wat u al in de vriezer heeft liggen.
- Op de dag van de operatie mag u geen crème en/of make-up op het gezicht en de oogleden gebruiken.
Op de dag van de operatie
De operatie vindt op de Dagbehandeling plaats. Zorg dat u op de juiste locatie komt. Op de afspraakbevestiging die u thuis ontvangt, staat de juiste locatie vermeld. Meldt u op operatiedag in de wachtruimte van de Dagbehandeling in Reinier de Graaf. U blijft daar nog even wachten totdat we u oproepen. U loopt dan met uw begeleider naar de behandelkamer; de begeleider gaat terug naar de wachtkamer en hoort hoe lang de ingreep ongeveer duurt. U wordt gevraagd naar uw gegevens en de uit te voeren behandeling. Deze informatie controleren we met de gegevens die we van u hebben. Dit om vergissingen te voorkomen. U krijgt vervolgens pijnstillende oogdruppels en wij maken de omgeving van de ogen schoon. U wordt met een steriele doek afgedekt. De oogarts markeert uw huid met een stift, waarna u de injecties voor de verdoving krijgt. Die zijn even voelbaar; de arts vertelt wanneer de injecties komen. U krijgt geen sedatie of “roesje”.
Praat of beweeg niet teveel tijdens de operatie. Kom niet met uw handen in de buurt van uw gezicht
i.v.m. het voorkomen van een infectie. Gemiddeld duurt de ingreep zelf ongeveer een uur. De verpleging begeleidt u weer terug naar de dagbehandeling. Daar doet de verpleegkundige nog enkele controles en bepaalt wanneer u naar huis mag gaan, eventueel na overleg met de artsen. De gehele opname duurt ongeveer drie uur, inclusief voorbereiding en nacontroles. Met de oogarts wordt een telefonische en/of poliklinische nacontrole afgesproken. Meestal verwijderen we hechtingen na ongeveer een week.
Nazorg na de ingreep
Zie ook de folder ‘Nazorg ooglidoperaties op de poliklinische OK (POK) of het OK-complex’
Contact
Polikliniek Oogheelkunde Delft 015 - 260 40 90 (8.30-16.30 uur)
Spoedeisende Hulp Delft 015 - 260 38 44 (buiten kantoortijden)