Wij bieden u deze informatiefolder aan omdat uw kind binnenkort met ontslag mag. Wij hopen u op deze manier te kunnen helpen voor te bereiden op het ontslag van uw kind. In deze folder krijgt u informatie en tips. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige die voor uw kind zorgt. Veilige slaapomgeving
In verband met de veiligheid moet u met een aantal zaken rekening houden.
- Een babymatras moet stevig en vlak zijn.
- Maak altijd het bed zo op dat het hoofd van uw baby bloot ligt, terwijl de voeten tegen het voeteneind komen. Dit noemen we het bed laag opmaken.
- Losse kussens of kussenslopen zijn overbodig en zelfs gevaarlijk.
- Een dekbed raden wij de eerste twee jaar af, omdat dit meestal te warm is. Bovendien bestaat de kans dat uw kind er helemaal onderkruipt en de aanvoer van frisse lucht onvoldoende is.
- Bij het ontslag adviseren wij rugligging tijdens het slapen. Sommige kinderen krijgen voor thuis adviezen mee van de kinderfysiotherapeut.
- Voor meer informatie krijgt u de folder “Slaap veilig” mee naar huis.
Lichaamstemperatuur
Een normale lichaamstemperatuur van uw kind ligt tussen de 36,7 graden Celsius en de 37,4 graden Celsius. De eerste dagen controleert u de temperatuur 1 tot 2 keer per dag. Bij een hoge of lage temperatuur controleert u de volgende verzorging opnieuw de temperatuur.
Wat te doen bij een hoge temperatuur
- Kruik weg laten
- Deken weg laten
- Muts af
- Minder of minder dikke kleding aan doen.
Wat te doen bij een lage temperatuur
- Muts opdoen
- Extra kleding aandoen
- Extra deken geven
- Kruik geven. Leg de kruik altijd boven op de dekens en een handbreedte bij uw kind vandaan.
Bij een blijvende temperatuur boven de 38 graden Celsius of onder de 36,5 graden, kunt u het beste
contact opnemen met de huisarts.
De eerste week is 20 graden Celsius een goede omgevingstemperatuur voor uw kind. Hierna kunt u de slaapkamertemperatuur geleidelijk verlagen naar ongeveer 18 graden Celsius.
Voeding
Als uw kind op vaste tijden voeding krijgt, kunt u de volgende tijden aanhouden:
- bij 7 voedingen: 06.00 – 9.00 – 12.00 – 15.00 – 18.00 – 21.00 plus één nachtvoeding;
- bij 8 voedingen: aanhouden van de tijden zoals op de afdeling.
Deze voedingstijden zijn richtlijnen die u kunt aanpassen aan het ritme van u en uw kind. Er mag echter tussen de laatste avondvoeding en de eerste ochtendvoeding niet langer dan zes uur zitten, omdat jonge kinderen een lage bloedsuiker kunnen krijgen. On demand voeden; voeden als uw baby erom vraagt, kunt u gewoon blijven doen zoals uw gewend bent. Meer voeding geven doet u in overleg met uw kinderarts of consultatiebureau.
Borstvoeding
U kunt ervan uitgaan dat uw kind voldoende drinkt als hij of zij voldoende plast (gemiddeld vier tot zes natte luiers per dag) en niet tussen de voedingen door hongerig is.
Mocht uw kind nog niet voldoende uit de borst drinken dan zal er met u een plan opgesteld worden voor de eerste periode thuis.
Mocht u thuis willen afkolven, dan kunt u dit op dezelfde wijze doen als in het ziekenhuis.
Onderstaande tabel geeft richtlijnen aan voor thuis om de afgekolfde melk te bewaren:
Soort
| Plaats
| Maximaal
|
Colostrum
| kamertemperatuur
| 12 uur
|
Verse moedermelk
| kamertemperatuur
| 6-8 uur
|
Verse moedermelk
| koelkast (niet in de deur)
| 3-5 dagen
|
Moedermelk
| vriesvak koelkast
| tot 2 weken
|
Moedermelk
| kleine vriezer die vaak open en dicht gaat
| 3-4 maanden
|
Moedermelk
| vrieskist max. -18ºC
| 12 maanden
|
Ontdooide moedermelk
| koelkast
| 24 uur
|
Ontdooide moedermelk
| kamertemperatuur
| zo snel mogelijk gebruiken
|
Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben extra vitamine K en D nodig. Deze kunt u zonder recept verkrijgen bij de apotheek of drogist. Lactatiekundige hulp bij u in de buurt is te vinden via
www.nvlborstvoeding.nl.
Een elektrische borstkolf huren of kopen
Bij de meeste thuiszorgwinkels kunt u een elektrische borstkolf huren of kopen. Daarnaast zijn er meer dan 250 steunpunten in heel Nederland waar u terecht kunt voor de huur van een borstkolf. Voor vragen over de steunpunten in uw omgeving kunt u de informatielijn bellen: 073 - 690 40 40.
Flesvoeding
Als u uw kind flesvoeding geeft, krijgt u een voedingsadvies mee naar huis. U kunt bij de ziekenhuisapotheek op de begane grond kunstvoeding kopen. Verder is deze voeding ook verkrijgbaar in de supermarkt of drogisterij. Als uw kind dieetvoeding nodig heeft, krijgt u hiervoor een machtiging van de arts. Indien uw kind minder dan 500 ml kunstvoeding in 24 uur krijgt, dan moet u extra vitamine K geven. Vitamine D moet gegeven worden tot 4 jaar. Uitkoken van flessen en spenen moet thuis gebeuren volgens de richtlijnen van het kraamcentrum/consultatiebureau.
Bezoek
Wij raden u aan om bezoekers die verkouden zijn, hoesten of diarree hebben pas te laten komen als zij beter zijn. Ook kinderen met deze verschijnselen of kinderziektes kunnen beter niet bij uw kind komen. Mocht u zelf verkouden zijn, zorg er dan voor dat u zo veel mogelijk uw handen wast voordat u uw kind verzorgt. Ook adviseren wij u ervoor te zorgen dat niemand rookt in de ruimte waar uw kind zich bevindt.
Naar buiten gaan
U kunt met uw kind naar buiten gaan als deze zich goed op temperatuur kan houden. U past de kleding aan aan de weersomstandigheden. Het hoofd beschermt u met een muts. Mocht u met de auto weg gaan, zorg dan voor een goede autostoel en neem elke 2 uur een pauze.
Uitgestelde kraamzorg
Bij sommige zorgverzekeraars kunt u uitgestelde kraamzorg aanvragen. Wij raden u aan hier gebruik van te maken. Deze kraamzorg is bedoeld om u in de thuissituatie wegwijs te maken. Vraag ernaar bij uw verzekeringsmaatschappij. De arts zal een brief maken voor de aanvraag van de uitgestelde kraamzorg,
Het consultatiebureau
Na de geboorte neemt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau
contact met u op om kennis te maken en een afspraak te maken voor een intakegesprek. Het ontslagformulier dat u van de verpleegkundige krijgt, kunt u tijdens dit gesprek afgeven.
Inentingen
Op het consultatiebureau krijgt uw kind een DKTP-, Hib- en Prevenarvaccin. U ontvangt de papieren hiervoor thuis. De eerste inentingen vinden ongeveer 6-8 weken na de geboorte plaats. Mocht de vaccinatie in het ziekenhuis plaats moeten vinden, dan krijgt u hier informatie over van ons.
Telefonische nazorg
De verpleegkundige van de afdeling neonatologie belt u drie dagen na het ontslag op. Dit is voor kinderen die meer dan zeven dagen in ons ziekenhuis hebben gelegen, geen kraamhulp meer krijgen en ouders van kinderen die eerder naar huis gaan. Wij maken voordat uw kind ontslagen is een belafspraak om te vragen hoe het thuis gaat.
De dag van het ontslag uit ons ziekenhuis
U zorgt ervoor dat thuis alles in orde is voor de thuiskomst van uw kind. U neemt de autostoel mee naar het ziekenhuis. Het is verstandig om vooraf te oefenen met het vastzetten van de autostoel in de auto. Behalve papieren die u meekrijgt bij het ontslag, moet u eraan denken de persoonlijke spullen en eventuele moedermelk uit de vriezer / koelkast mee te nemen.
Administratieve zaken
Bij ontslag uit ons ziekenhuis moet u ook administratieve zaken afwikkelen. U krijgt van ons de volgende formulieren mee:
- een afspraak voor de polikliniekcontrole bij uw kinderarts en/of verpleegkundig nazorg spreekuur (VNS) of andere afspraken;
- zo nodig recepten voor medicijnen en/of een machtiging voor dieetvoeding;
- een ontslagformulier (hierop staat een kort verslag van de geboorte- en opnameperiode van uw baby, voedingsvoorschriften en eventueel voorgeschreven medicijnen);
- de envelop voor neonatale screening (van de hielprik die uw baby op de vierde dag krijgt). Deze envelop bevat een registratienummer. Bewaar deze envelop drie maanden bij de inentings- en overige papieren van uw kind.
- Voor poliklinische afspraken kunt u een patiëntenpas laten maken voor uw kind bij de patiëntenregistratie. Deze kunt u vinden op de begane grond, neem hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.
- U levert uw bezoekerspas in bij de verpleegkundige.
Telefoonnummers en adressen
Care4Neo Marshallweg 13 3068 JN Rotterdam 010 - 737 02 56 info@care4neo.nl | La Leche League Postbus 212 4300 AE Zierikzee info@lalecheleague.nl |
Nederlandse vereniging voor ouders van meerlingen (NVOM) Karel de Grootelaan 24 Postbus 2015 2800 CA Amersfoort 088 - 633 75 46 leden@nvom.net | |
Beste ouders/verzorgers,
Wij vinden het heel belangrijk dat u als ouders tevreden bent over de zorg op onze afdeling. Daarom stellen wij u een paar korte vragen en horen wij graag welke tips en complimenten u voor ons heeft. De resultaten uit deze vragenlijst zullen wij in het team bespreken. Indien nodig zullen wij verbetertrajecten inzetten. De vragenlijst is anoniem.
Bedankt! Team Neonatologie
Link naar vragenlijst:
https://exploratio.nl/intake/aa/xl4S7HaJgBIHFDe