U ontvangt deze informatie, omdat u bent bevallen en naar huis gaat met een verblijfskatheter. Waarom heeft u een verblijfskatheter?
Het gebeurt regelmatig dat de kraamvrouw de eerste dagen na de bevalling plasproblemen heeft. Het gebied van de blaas en plasbuis kan zo gezwollen en/of gevoelloos zijn, dat u geen aandrang voelt, terwijl de blaas vol zit met urine. Als de blaas niet goed leegkomt, heeft u grote kans op blaasontsteking of overrekking van de blaaswand. Om deze problemen te voorkomen, heeft u een
katheter. Een
katheter is een slangetje in de plasbuis die urine vanuit de blaas afvoert. De
katheter wordt aangesloten op een urinezak om de urine op te vangen. Uw blaas heeft nu de kans zodanig te herstellen, dat het plassen na verwijdering van de
katheter weer op gang komt.
Algemene informatie
U gaat voor een aantal dagen naar huis met een blaaskatheter. Vanuit de afdeling krijgt u een afspraak mee om na 48 uur na het plaatsen van de verblijfskatheter terug te komen. Van tevoren verwijderd u thuis de verblijfskatheter. Op de afdeling wordt gecontroleerd of het spontaan plassen goed gaat.
Het is belangrijk dat u het gebied rondom de
katheter goed schoon houdt. Gebruik hiervoor geen zeep of alcohol. Schoon water is voldoende. Er kan wat slijm rondom de
katheter, bij de opening van de plasbuis ontstaan. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit kunt u schoonmaken met behulp van een washand met water. U kunt gewoon dagelijks douchen.
Meest voorkomende klachten
- Gevoel van aandrang om te moeten plassen. Soms daarbij een krampgevoel in de blaas en wat urine lekkage langs de katheter. Oorzaak kan zijn:
- De katheter of afvoerslang is geknikt wat de afvloed van de urine belemmert.
- De opvangzak zit niet onder het niveau van de blaas.
- De opvangzak is niet goed aan de katheter aangesloten.
- U drinkt te weinig.
- De katheter zit niet goed aan het been bevestigt, waardoor de katheter op spanning staat.
- Blaaskrampen door irritatie van de katheter.
- De katheter is verstopt door slijm of gruis.
- Troebele of donker gekleurde urine. Oorzaak kan zijn:
- Een beetje wit slijm in de urine. Dit is geen probleem.
Hoe u de katheter verwijdert
Op de dag dat u de afspraak heeft op de dagbehandeling van 2 C verwijdert u ’s morgens om 8.00 uur zelf de
katheter. Dat doet u op de volgende manier:
- U gaat in de douchebak of het bad staan en knipt de katheter door in het lange stuk van de slang, vlak onder het Y-stukje (het gedeelte waar de slang zich splitst).
- Er komt nu wat urine en water (waarmee de katheterballon was gevuld) uit de katheter. Als er niets meer uit het slangetje drupt, kucht u een keer stevig en dan valt de katheter er waarschijnlijk vanzelf uit. Als dit niet het geval is, trekt u rustig de katheter er in één beweging uit.
- De blaas is nu helemaal leeg en het duurt even voordat deze weer gevuld is en u aandrang voelt. Begin nu goed te drinken (0,6 tot 1 liter), zodat de urineproductie snel op gang komt.
Als u aandrang krijgt voordat u naar het ziekenhuis moet, mag u gerust proberen te plassen. Schrik niet als het niet meteen lukt of als u met een zwakke straal plast. Uw blaas moet even wennen dat hij het weer zelf moet doen.
Uw afspraak op de dagbehandeling
Wij verwachten u om 11.00 uur op de afdeling (tenzij anders vermeld). U mag uw baby meenemen; u hoeft dit niet van tevoren te melden. Houdt u rekening met een opname van ongeveer drie uur.
De verpleegkundige zal vragen of het verwijderen van de blaaskatheter is gelukt en of u aandrang voelt om te plassen. Nadat u de tweede keer na het verwijderen van de
katheter heeft geplast, beoordelen wij met behulp van een apparaatje op de buik (de bladderscan) hoeveel urine er in uw blaas achterblijft. Als deze hoeveelheid binnen de norm is, mag u weer naar huis.
Als het residu (de hoeveelheid urine die achter blijft) te groot is, katheteriseren wij u eenmalig om te meten of dit de echte hoeveelheid is (om een onjuiste meting van de bladderscan uit te sluiten). Is de achtergebleven hoeveelheid urine nog steeds te groot, dan moet u leren zelf te katheteriseren. De verpleegkundige op de afdeling zal u dit aanleren.
Blijf goed drinken
Het is belangrijk dat u goed blijft drinken. Denk hierbij aan 1,5L tot 2L per 24 uur.
Patiëntenpas
Neemt u een bij een bezoek aan ons ziekenhuis altijd uw identiteitsbewijs en patiëntenpas mee. Heeft u geen patiëntenpas? Op
www.reinierdegraaf.nl leest u hoe u deze pas verkrijgt.
Wanneer moet u ons altijd bellen?
- Als er 2 tot 3 uur lang geen urine doorstroomt via de katheter in de opvangzak.
- Als u hoge koorts heeft (boven de 38 graden Celsius).
Contact
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw gynaecoloog, verloskundige of huisarts.
Renier de Graaf Gasthuis 015 - 260 30 60
Kraamafdeling 015 - 260 35 35
Spoed of klachten tijdens de zwangerschap 015 - 260 33 30
Start bevalling 015 - 260 32 30